Listor.se

Sveriges största listsajt

60-talets mest sönderspelade låtar

1960-talet var på många sätt det bästa årtiondet under hela det förra århundradet. Inte minst om man ser till musiken som gjordes. Ibland kan det dock bli lite för mycket av det goda. Vissa tidlösa hits har, trots sin bländande kvalitet, ibland en förmåga att kännas uttjatade. Här har vi listat vad vi anser vara 60-talets 15 mest sönderspelade låtar.

Som sagt, vi menar alltså inte att nedanstående låtar är dåliga på något sätt. Tvärtom. Många av dem är regelrätta mästerverk i sin genre som bara råkat bli extremt kommersiella.

Vilka andra sönderspelade 60-talshits kommer du på?
 
 

15. Otis Redding – (Sittin’ On) The Dock of the Bay

”(Sittin’ On) The Dock of the Bay” spelades in bara tre dagar innan Otis Redding dog i en tragisk flygolycka. Partiet i slutet av låten där man kan höra soulikonen vissla skulle egentligen innehålla mer text när han väl kommit på den. Så blev det aldrig och singeln släpptes i sin nuvarande form – med visslingen kvar.
 

14. The Zombies – She’s Not There

Suggestivt jazziga ”She’s Not There” blev The Zombies största hit i både USA och Storbritannien. I Sverige gjorde Ola and the Janglers en cover på låten, vilken också blev deras första singel att ta sig in på Tio i topp.
 

13. The Monkees – I’m a Believer

The Monkees var USA:s superkommersiella svar på The Beatles. Det glada gänget från Kalifornien blev som bekant aldrig i närheten av så stora som sin brittiska förlaga, men de fick ändå till ett gäng större hits när det begav sig. Än idag spelas framförallt ”I’m a Believer” lite för ofta.
 

12. Beach Boys – Good Vibrations

Beach Boys ”Good Vibrations” är det ultimata soundtracket för den som vill drömma sig bort till ett soldränkt Kalifornien. Låten är utan tvekan ett mästerverk, men också sorgligt sönderspelad.
 

11. Creedence Clearwater Revival – Bad Moon Rising

Nog för att det är härligt att höra John Fogertys riviga stämma då och då, men ”Bad Moon Rising” är ju långt ifrån CCR’s bästa låt. Trots detta är den fortfarande en av bandets mest spelade hits.
 

10. The Kinks – You Really Got Me

Gitarriffet i The Kinks ”You Really Got Me” är lätt ett av 60-talets bästa, och låten i sig känns fortfarande tidlös. Det kan i och för sig bero på att folk envisas med att aldrig sluta spela den.
 

9. Bob Dylan – Blowin’ in the Wind

Bob Dylans ”Blowin’ in the Wind” är en av världens mest spelade lägereldslåtar. Vi har inga siffror som bekräftar detta påstående, vi vet bara att det är sant.
 

8. The Byrds – Mr. Tambourine Man

The Byrds fläskiga cover på Bob Dylans ”Mr. Tambourine Man” är utan tvekan en av 60-talets största hits. I USA var låten bland annat etta på Billboard Hot 100 och i Sverige gick den rakt upp på förstaplatsen på Tio i topp.
 

7. The Mamas & The Papas – California Dreamin’

The Mamas & The Papas kanske mest kända hit kom på 89:e plats när Rolling Stone Magazine listade de 500 bästa låtarna genom tiderna. ”California Dreamin'”. Den två minuter och trettioåtta sekunder korta dängan har sedan den släpptes i december 1965 förekommit flitigt i såväl film och tv som i reklamsammanhang.
 

6. Louis Armstrong – What a Wonderful World

”What a Wonderful World” erbjöds initialt till Tony Bennett. Den ikoniske croonern tackade dock nej och istället blev det Louis Armstrong som spelade in låten. Singeln klättrade dock aldrig på listorna i USA och var inledningsvis en försäljningsflopp med färre än 1 000 sålda exemplar. Annat var det i Storbritannien där låten toppade singellistan och blev 1968 års bäst säljande singel.
 

5. Rolling Stones – Satisfaction

”Satisfaction” släpptes som singel 1965 och innebar Rolling Stones första singeletta i USA. Tidernas näst bästa låt enligt Rolling Stone.
 

4. The Who – My Generation

”I hope I die before I get old” sjunger Roger Daltrey i The Whos kanske mest energiska och rebelliska låt – ”My Generation”. Singeln från albumet med samma titel släpptes 1965 och blev en stor hit i stora delar av världen. En av The Whos bästa – och mest uttjatade – låtar.
 

3. Beatles – She Loves You

Beatles andra singeletta ”She Loves You” från 1963 (den första var ”I Want To Hold Your Hand”) är gruppens mest sålda singel i Storbritannien genom tiderna med över 1,9 krängda exemplar. Låten var dessutom bandets första stora försäljningssuccé på kontinenten, vilket bland annat resulterade i den numera klassiska Sverigeturnén i slutet av oktober samma år.
 

2. The Animals – The House of the Rising Sun

”The House of the Rising Sun” är ursprungligen en engelsk folkvisa från 1500-talet om en bordell i Soho som engelska utvandrare förde med sig till Amerika. Väl där förlades handlingen istället till New Orleans och den låt som vi alla känner igen var född. Folk- och bluessångaren Huddie William Ledbetter, mer känd som Leadbelly, var den första artist som spelade in låten. Sedan dess har mängder av covers kommit och gått, men det är The Animals inspelning från 1964 som är den definitiva versionen.
 

1. Procol Harum – A Whiter Shade of Pale

”A Whiter Shade of Pale”, med sin surrealistiska text och sitt barock-inspirerade, mörka orgelsound, släpptes som singel i maj 1967 och blev snabbt en världssuccé. En grym låt som förmodligen är 60-talets mest sönderspelade.
 

3.9/5 (31)
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

1.1K Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline-feedback
Visa alla kommentarer

© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos


Share via
Copy link
Powered by Social Snap