Listor.se

Sveriges största listsajt

5 viktiga romaner av Patrick Modiano

Patrick Modiano
Foto: Frankie Fouganthin

När nobelpriset i litteratur delades ut 2014 var det inte många som nämnde den franske författaren Patrick Modiano bland de förhandstippade favoriterna och beslutet togs emot med något blandade känslor – vissa hade nog hoppats på ett djärvare val av Nobelkommitén.

Med det sagt är naturligtvis 2014 års vinnare långt ifrån oförtjänt av det prestigefulla priset. Därför har vi här listat 5 viktiga romaner av Patrick Modiano du borde läsa.

I Frankrike har Modiano, som hittills givit ut ett 30-tal böcker, en given plats bland landets främsta författare och hans alster beskrivs som både personliga och vemodiga. Många av verken är delvis självbiografiska och kretsar kring händelser under den tyska ockupationen av Frankrike under andra världskriget.

5. Bröllopsresa (1995)

brollopsresa2

I ”Bröllopsresa” får läsaren följa berättaren Jean B., som efter att ha spenderat hela sitt liv med att göra dokumentärfilmer om försvunna upptäcksresande plötsligt bestämmer sig för att lämna sin fru och karriär. Han låtsas åka till Rio men spenderar istället dagarna på ett sjabbigt hotellrum i Paris där han blir närmast besatt av att fantisera om den mystiska historia som omgav ett flyktingpar han träffat 20 år tidigare.
 
 

4. De dunkla butikernas gata (1978)

de_dunkla_butikernas-gata2

”De dunkla butikernas gata” handlar om privatdetektiven Guy Roland som försöker pussla ihop bitarna av sin forna identitet efter att han drabbats av minnesförlust till följd av en mystisk olycka. Samtidigt får han i uppdrag att söka efter en sedan länge försvunnen person vilket tar honom från Paris tillbaka tlll andra världskriget och ockupationen av Frankrike. Allt eftersom efterforskningen pågår börjar Roland alltmer känna igen sig själv och snart vet han inte längre vem det är han letar efter. Romanen är Modianos sjätte och belönades med Goncourtpriset, vilket är det mest prestigefulla priset inom fransk litteratur.
 
 

3. Nätternas gräs (2013)

natternas-gras2

I ”Nätternas Gräs” söker berättaren Jean efter den gåtfulla kvinnan Dannie han älskat fyrtio år tidigare, men som försvann under mystiska omständigheter. Till sin hjälp har han en gammal anteckningsbok där nedklottrade namn, adresser och telefonnummer blir små ledtrådar till det förgångna och hans hjälp mot glömskan.
 
 

2. Place de l’Étoile (1968)

la-place-del-etolie2

Patrick Modiano var bara 23 år när hans debutroman, ”Place de l’Ètoile”, gavs ut. Historien är delvis självbiografisk och handlar om en judisk pojkes reflektioner över antisemitismen under den tyska ockupationen av Frankrike under andra världskriget. Boken har beskrivits som ett lysande stilistiskt mästerverk, samt som en av de mest spännande romanerna om det ockuperade Paris.
 
 

1. Dora Bruder (1997)

dora-bruder2

En gammal tidningsnotis från andra världskriget om en försvunnen judisk flicka under den tyska ockupationen av Frankrike inspirerade Patrick Modiano att skriva denna roman. Han ägnade nio år av sitt liv åt att försöka rekonstruera 15-åriga Dora Bruders liv, från försvinnandet den ödesdigra decemberkvällen 1941, till transporten från lägret Drancy i Paris till Auschwitz året efter. Resultatet blev en skrämmande och tragisk krönika över en ung flicka som aldrig gavs en chans.

Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline-feedback
Visa alla kommentarer

© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos


Share via
Copy link
Powered by Social Snap