Listor.se

Sveriges största listsajt

20 chockerande dödsfall i tv-serier

Ned Starks (Sean Bean) öde är numera ett av tv-historiens mest kända.

Förr i tiden var överraskande dödsfall i våra populäraste tv-serier ganska sällsynt förekommande och i stort sett vikta för nervkittlande säsongsfinaler. Idag har dock kartan helt ritats om vad gäller tv-dödsfall, och det känns snart som att man inte vågar börja följa en ny serie av rädslan att förlora sina favoritkaraktärer.

Här minns vi 2000-talets mest chockerande dödsfall i tv-serier, och om du inte redan plöjt igenom de flesta av de senaste 15 årens bästa produktioner råder vi dig att sluta läsa här – spoilers av bibliska proportioner kommer nämligen stå som spön i backen lite längre ner på sidan.

Sådär, spoilervarningen är utfärdad och det finns med andra ord ingen anledning att skjuta på det längre – varsågoda, här har ni tv-världens mest skakande dödsfall de senaste åren!

20. Opie Winston – Sons of Anarchy

Oväntade dödsfall är en del av vardagen för alla ”Sons of Anarchy”-fans och ett av de allra värsta var när sympatiske Opie, spelad av Ryan Hurst, offrar sig själv till förmån för bästa vännen Jax, bara för att sekunder senare inför densamme bli ihjälslagen med ett järnrör i en brutal fängelsescen.

19. Jin-Soo Kwon/Sun-Hwa Kwon – Lost

Efter lång tid isär återförenas äntligen kärleksparet Jin-Soo och Sun-Hwa – bara för att timmar senare drunkna tillsammans, hållandes händer till sista ögonblicket. Så fint och sorgligt att det är smärtsamt att se på.

18. Teri Bauer – 24

När det var dags att knyta ihop säcken i första säsongen av ”24” såg tittarna ut att få ett rättvist och lyckligt slut. Tji fick dom! Under säsongsfinalens sista skälvande minuter vände intrigen och slutscenen porträtterade en förkrossad Jack Bauer med sin döda fru i sina armar.

17. Omar Little – The Wire

Det var en hel del bärande karaktärer som mötte sin skapare under de fem säsonger ”The Wire” sändes på HBO, men det som gör detta dödsfall så speciellt är dess slumpmässighet. Omar Little verkade osårbar på Baltimores gator, och chocken var enorm när han till slut föll offer för ett pistolskott i bakhuvudet – av en liten unge.

16. Joffrey Baratheon – Game of Thrones

Okej, det var kanske inte superchockerande att den mest hatade karaktären i Westeros förr eller senare skulle tas av daga. För alla som inte läst böckerna kom dock kung Joffreys död på sitt eget bröllop som en oväntad och välkommen överraskning – även om efterspelet lämnade en mer än bitter eftersmak (se nedan).

15. Matthew Crawley – Downton Abbey

Miljontals tittare lämnades chockade framför sina tv-apparater efter den dödliga twisten i ”Downton Abbeys” juldagsspecial. Efter två timmars föraningar om att Lord Granthams äldsta dotter Maria skulle drabbas av samma öde som sin syster Sybil och dö i barnsäng, inträffade en helt annan tragedi. Bara minuter efter att ha sett sin nyfödda son togs den omtyckta karaktären av daga, spelad av Dan Stevens, i en bilolycka på väg från sjukhuset.

14. Jimmy Darmody – Boardwalk Empire

Jimmy Darmody (Michael Pitt) gjorde det stora misstaget att försöka stjäla makt från Nucky Thompson (Steve Buscemi) – och han fick betala det yttersta priset för det. ”Boardwalk Empire”-fansen var i uppror efter den älskade karaktärens död, men ärligt talat…Jimmy borde ha vetat bättre.

13. Zoe Barnes – House of Cards

I premiäravsnittet av andra säsongen av ”House of Cards”, beslutar sig journalisten Zoe för att träffa sin källa, före detta älskare och nemesis Frank Underwood (Kevin Spacey) en sista gång. På hans begäran, raderar hon alla sina tidigare textmeddelanden och hans kontaktuppgifter från sin mobiltelefon. Hon börjar sedan att förhöra honom om den mystiska död kongressledamot Peter Russo gick till mötes. När Frank avfärdar hennes misstankar och hon fortsätter pressa honom om huruvida han är den skyldige, svarar han med att knuffa henne framför ett tunnelbanetåg.

12. Lori Grimes – The Walking Dead

Stackars Lori…i två säsonger befinner hon sig mitt i en bisarr kärlekstriangel mellan sin make och hans bästa vän. Lagom till den tredje säsongen är hon höggravid och redo att föda i ett övergivet fängelse. Olägligt nog får hon värkar mitt under en zombieattack, och tvingas till akut kejsarsnitt, utan vare sig bedövning eller kirurgisk utrustning. Utgången är vid det här laget given och tittarna ser hur hon förlorar medvetandet inför sin son, som sedan sätter en kula i pannan på sin döda mamma för att förhindra att hon förvandlas till en zombie. Blir det mer hjärtskärande än så?

11. Rita Morgan – Dexter

Trinity (John Lithgow) var död. Dexter hade skickat iväg Rita och barnen på semester. Efter att ha lekt med elden mer än ett par gånger under säsong fyra var vår huvudperson äntligen hemma och säker. Puh! Trodde vi ja. Under de sista ögonblicken av säsongsfinalen ringer Dexter ett samtal, och inser att Ritas mobiltelefon är kvar i huset. Han hittar sedan sin fru död i familjens badkar, mördad av Trinity, och deras gemensamma spädbarn gråtandes i en pöl av sin mammas blod. Ja, det blev tydligen värre…

10. Hershel Greene – The Walking Dead

Vi förstod nog alla att Hershels dagar var räknade i samma stund The Governor tog honom och Michonne som gisslan i säsong fyra av ”The Walking Dead”. Men att den älskade karaktären skulle gå ett så brutalt öde till mötes var det nog ingen som hade förväntat sig. Precis när man tror att Rick har övertalat The Governor att gå med på en fredlig lösning på konflikten, det är då det händer. Efter ett väsande ”Liar” som svar på Ricks vädjan, blir Hershell halshuggen med Michonnes samurajsvärd.

9. Lane Pryce – Mad Men

Efter att stackars Lane blir påkommen med att ha förskingrat pengar från firman, konfronterad och avskedad blir den personliga och yrkesmässiga förödmjukelsen för stor. Efter ett misslyckat självmordsförsök i sin nya Jaguar hittas han till slut av chockade kollegor, hängd på sitt kontor.

8. Hank Schrader – Breaking Bad

Mot slutet av geniala ”Breaking Bad” var det nog många som misstänkte att underbara Hank Schrader inte skulle löpa linan ut. Men efter att ha klarat sig från attacken från Salamanca-kusinerna i säsong tre levde vi ändå på hoppet i tron att han kanske skulle överleva. Så blev det inte, och en osedvanligt odramatisk avrättning senare var vår favoritkaraktär borta för evigt.

7. Lawrence Kutner – House

Lawrence Kutners självmord skakade karaktärerna på Princeton-Plainsboro Teaching Hospital på ett sätt de aldrig tidigare upplevt, och detsamma kan sägas om alla ”House”-fans runt om i världen. Vi såg ingenting annat än en ljus framtid för Dr. House’s mest begåvade skyddsling, och just därför blev karaktärens utträde ur serien desto mer smärtsamt, överrumplande och oförklarligt.

6. Nicholas Brody – Homeland

I tredje säsongens sista avsnitt av ”Homeland” tar handlingen vid precis efter att Nicholas Brody dödat Iranska revolutionsgardets ledare Danesh Akbari och under några fruktansvärt spännande minuter försöker ta sig ut ur organisationens högkvarter. Seriens centralgestalt lyckas med nöd och näppe fly precis innan vakterna hittar sin mördade chef och tar upp jakten på honom. Till slut blir dock Brody infångad och hängd inför en uppretad folkmassa i en väldigt jobbig scen.

5. Oberyn Martell – Game of Thrones

Den coolaste karaktären som gått en fruktansvärd död till mötes i ”Game of Thrones” är Prins Oberyn Martell, även kallad ”The Red Viper”. Han gjorde bejublad entré i fjärde säsongen av HBO:s fantasymonster och förkunnade att han inte hade för avsikt att lämna King’s Landing innan varenda Lannister var utplånad från jordens yta som hämnd för sin syster och hennes barns död. Efter att Tyrion anklagats för Joffreys död väljer han att, trots sin oskuld, erkänna och kräver att få en ”trial by battle”. Oberyn ser sin chans att hämnas på Gregor ”The Mountain” Clegane och ställer frivilligt upp att slåss i Tyrions ställe. Den smidige krigaren leker med sin klumpiga motståndare under fighten och får honom på fall. Under ett ögonblick av bristande koncentration i sin iver att få ett erkännande ur den till synes besegrade jätten blir han dock slagen till marken och får sedan ögonen intryckta och huvudet krossat, varpå Tywin Lannister yttrade orden som fick GOT-fansen att drömma mardrömmar: ”The gods have made their will known: Tyrion Lannister, in the name of King Tommen of the House Baratheon first of his name, you’re hereby sentenced to death”.

4. Adriana La Cerva – The Sopranos

Efter att ha erkänt att hon blivit snärjd av FBI och tvingad att bli informatör trodde Adriana att hon och fästmannen Christopher skulle kunna starta ett nytt liv under vittnesskydd, långt från New Jerseys maffiaträsk. Tror gör man dock i kyrkan – inte i ”The Sopranos” – vilket hon oundvikligen blev varse under bilturen med Silvio i tron att hon skulle återförenas med sin älskade. Slutdestinationen blev istället en avlägsen skogsglänta, med följdriktig maffioso-avrättning som final. Jävla Little Steven!

3. Tara Knowles – Sons of Anarchy

Vi hade på känn att Tara och Jax aldrig skulle få sitt lyckliga slut i ”Sons of Anarchy”, men vafan, var det tvunget att sluta så extremt brutalt? Efter att allt verkar lösa sig för de båda kommer dock som så många gånger förut svärmorsan från helvetet, Gemma, i vägen och hugger ihjäl Tara med en grillgaffel (!) i huvudet över diskhon i familjens kök. Vi vet inte om vi vill ge seriens skapare Kurt Sutter en high five eller en örfil…men dramatiskt var det i alla fall!

2. Robb Stark/Catelyn Stark/Talisa Stark – Game of Thrones

Så var det dags för ”Game of Thrones” igen – och nu får ni hålla i er – här är det tre viktiga karaktärer som ryker i en och samma scen! Det var nog inte många av de som inte läst böckerna som visste vad som väntade när de bänkade sig framför tv-soffan för att se det näst sista avsnittet av tredje säsongen, ”The Rains of Castamere”, även känt som ”The Red Wedding”. Ögonblicket när allt faller på plats är fruktansvärt, och det som följer ännu värre. Lady Catelyn inser att Roose Bolton fortfarande har sin brynja på sig, samtidigt som Lannister-kampsången ”The Rains of Castamere” hörs i bakgrunden. Sedan går det fort. Gravida Talisa blir knivhuggen i magen, Robb genomborrad av pilar och knivhuggen i hjärtat, och Catelyn får halsen avskuren innan rutan blir svart och eftertexterna börjar rulla utan musik. Äckligt effektivt och svårt traumatiserande.

1. Eddard Stark – Game of Thrones

Här har ni det – de senaste 15 årens mest chockerande dödsfall i en tv-serie! När vi började titta på ”Game of Thrones” visste vi inte riktigt vad vi kunde vänta oss. Men en sak var säker: Ned Stark kommer inte att dö – han var ju för i h*****e på affischen! Inte ens när seriens protagonist (trodde vi ja!) blev tillfångatagen och ställd inför rätta inför folket, anklagad för förräderi trodde vi på det. Lättnaden kom dock när Lord Stark tog sitt förnuft till fånga och trots sin oskuld erkände sitt förräderi med garantin att det skulle skona hans liv. Såhär tidigt i serien fattade vi dock inte hur fruktansvärt vedervärdigt genomvidrig snorungen Joffrey egentligen var. I vad som tycktes vara ett ögonblicksbeslut förkunnade den nye kungen att en förrädare är en förrädare och att Eddard skulle betala med sitt huvud. Och så blev det. Den stora hjälten dog och ”Game of Thrones” höjde ribban för hur man chockar en tv-publik för all framtid.

4.2/5 (5)
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline-feedback
Visa alla kommentarer

© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos


Share via
Copy link
Powered by Social Snap