Listor.se

Sveriges största listsajt

20 fantastiska modeillustratörer

Modeillustration har som egen konstform existerat i nära 500 år. I takt med att vårt modeintresse skjutit i höjden har även behovet av att få ner sina tankar och idéer i bildform ökat. Här har vi rangordnat 20 av världens främsta modeillustratörer i en ovanligt stilsäker lista.

Under 1930-talet ersattes de tecknade omslagen allt mer med fotografier och suget efter modekonstnärer minskade kraftigt. Trots det går illustration hand i hand med modeskapande och är en fantastisk konstform som förtjänar att uppmärksammas. Vilka av dessa fantastiska modeillustratörer är din favorit?

 

20. Sarah Beetson

SarahBeetson

Coola Sarah Beetson bor i Manchester och är berömd för sina färgsprakande illustrationer som är skapade med spännande material och tekniker.

 

19. David Downton

DavidDownton

Britten David Downton är en legend i branschen och hans verk har förekommit i otaliga modetidningar.

 

18. António Lopez

AntonioLopez

António Lopez slog igenom på 70-talet och hans illustrationer har visats i prestigefulla medier som Vogue, Elle, Harper’s Bazaar och New York Times. Lopéz har blivit kallad för en av sin tids största modeillustratörer och han upptäckte både bland annat Jessica Lange och Grace Jones.

 

17. Megan Hess

MeganHess

Australiensiska modeillustratören Megan Hess samarbetar med några av världens största modehus, däribland Chanel, Dior, Cartier och Montblanc.

 

16. William Broome

WilliamBroome

William Broome är en brittisk modeillustratör som arbetat för Marc Jacobs, Gucci. Misoni, Hugo Boss och Top Shop.

 

15. Danny Roberts

DannyRoberts

Trots sin unga ålder är Danny Roberts (född 1985) redan en av modevärldens mest anlitade illustratörer. Hans verk har publicerats i modetidningar världen över, bland annat i Vogue och Marie Claire.

 

14. Cassandra Rhodin

CassandraRhodin

Svenska Cassandra Rhodins modeillustrationer är en blandning av 1920-talets flärd och sorgsenhet och har bland annat publicerats i svenska Elle.

 

13. Friedrich Hermann

Friedrich-Hermann

Friedrich Hermann studerar mode i Singapore samtidigt som han gör sig ett namn i modeindustrin med sina roliga och söta modeillustrationer.

 

12. Carl Erickson

CarlErickson

Svenskättade Carl Ericksen var verksam som modeillustratör i över 30 år och fick sitt genombrott redan på 1910-talet. Han är mest berömd för sitt arbete för Vogue och Coty Cosmetics.

 

11. Julie Verhoeven

JulieVerhoeven

Julie Verhoeven är en illustratör och designer som samarbetat med bland andra Louis Vuitton, Peter Jensen och Versace. Den brittiska mångsysslaren är mest känd för sina modeillustrationer, men har även illustrerat en mängd bok-och tidningsomslag.

 

 

10. Andy Warhol

AndyWarhol

Popkonstnären Andy Warhol ägnade sig även åt modeillustration på allra högsta nivå och hans verk har haft en betydande inverkan på både mode- och konstscenen.

 

9. René Bouché

Kända modeillustratörer

René Bouché arbetade för såväl franska som amerikanska Vogue och hans illustrationer var tongivande i modevärlden under 50- och 60-talen.

 

8. Garance Doré

GaranceDore

Franska modeillustratören Garance Doré är känd för sina samarbeten med Dior, Luois Vuitton, Marco Polo och Gap, för att bara nämna några. Sedan 2006 driver hon en mycket framgångsrik blogg där hon publicerar sina fantastiska modeillustrationer.

 

7. Fifi Lapin

FifiLapin

Fifi Lapin är utan tvekan världens bäst klädda kanin. Vem som ligger bakom de välkända modeillustrationerna är dock höljt i dunkel.

 

6. René Gruau

ReneGruau

René Gruau är en legend inom modevärlden vars illustrationer blev otroligt populära hos de största modehusen under 40- och 50-talen. Gruaus verk har haft en bestående inverkan på dagens modeindustri och hans verk finns bland annat utställda på Louvren.

 

5. Liselotte Watkins

Liselottewatkins

Liselotte Watkins är en svensk modeillustratör som är känd bland annat för fantastiska verk i svenska Elle, samt sina bidrag till Röda Korsets kampanj ”Design för barns rättigheter”.

 

4. Tanya Ling

TanyaLing

Illustratören Tanya Ling är född i Calcutta och utnämndes 2003 av brittiska Vogue till en av Storbritanniens mest inflytelserika trendsättare. Hon har arbetat med bland andra Vogue, Harper’s Bazaar och Louis Vuitton.

 

3. Mats Gustafson

MatsGustafson

Svenskfödde illustratören Mats Gustafson har en lång karriär i modebranschen bakom sig och har bland annat samarbetat med Vogue, Andy Warhol, Chanel och Marc Jacobs.

 

2. Kareem Iliya

KareemIlya

Kareem Iliya startade sin karriär som illustratör för Georgio Armani och är numera en mycket framgångsrik frilansare känd för sina vackra modeillustrationer i vattenfärg.

 

1. Lovisa Burfitt

LovisaBurfitt

En av dagens främsta modeillustratörer är utan tvekan Lovisa Burfitt som också är verksam som designer i Paris sedan 2002. Hon har nått enorma framgångar bland annat genom sina samarbeten med H&M, Elle, Kenzo, Absolut Vodka, Vogue och många, många fler.

4.49/5 (51)
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline-feedback
Visa alla kommentarer

© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos


Share via
Copy link
Powered by Social Snap