Listor.se

Sveriges största listsajt

17 klassiska bilar från film och tv

Så länge vi kan minnas har film- och tv-historien givit oss mängder av oförglömliga bilar. I vissa fall så oförglömliga att de till och med överskuggat skådespelarna i konkurrensen om rampljuset. Här hedrar vi 17 klassiska bilar från film och tv vi minns genom populärkulturens historia.

Vi vet att de inte finns på riktigt, men ärligt – innerst inne slutar vi nog aldrig fantisera om att äga en alldeles egen Batmobile, K.I.T.T. eller DeLorean.

Så fortsätt drömma och njut av denna samling fordon som definitivt är mer än bara rekvisita!

17. The Tumbler – Batman Begins (2005)

tumbler

Förväntningarna var skyhöga när första delen i Christopher Nolans Batman-trilogi hade premiär 2005 och förhandssnacket handlade mycket om läckta bilder på vad man anade kunde vara den maskerade vigilantens nya åk. The Tumbler gjorde ingen besviken och konceptet utvecklandes till att senare i serien även inkludera bland annat en motorcykel.

16. Ford Thunderbird Cabriolet – Thelma & Louise (1991)

thelma-louise-thunderbird

En helt vanlig nercabbad Ford Thunderbird som kom att bli själva sinnebilden för hur en äkta amerikansk road trip-bil ska se ut. Vi vet inte vad som är sorgligast med slutet – tjejerna eller bilen…

15. K.I.T.T. (Pontiac Trans Am) – Knight Rider (1981)

knight-rider

David Hasselhoffs superbil K.I.T.T. (Knight Industries Two Thousand) var varenda unges våta dröm när ”Knight Rider” nådde tv-apparaterna på 80-talet. En talande bil med egen personlighet som kan köra helt själv liksom. Bam!

14. Volvo P1800 – Helgonet (1962)

p1800-helgonet

Frågan är om det finns en enda skådis som någonsin sett mer stilfull ut tillsammans med sin bil som Roger Moore i rollen som Simon Templar i 60-talsklassikern ”Helgonet”. Att det dessutom är en Volvo gör inte saken sämre.

13. Lotus Esprit S1 – Älskade spion (1977)

lotus-esprit-bond

Det verkar vara något med Roger Moore och ikoniska bilar. I skuggan av Sean Connery’s Aston Martin DB5 från Goldfinger hittar vi denna något bortglömda pärla i form av den Lotus Esprit S1 som agent 007 rattade i ”Älskade spion” från 1977.

12. VW Typ 2 – Little Miss Sunshine (2006)

little-miss-sunshine-vw

I underbara ”Little Miss Sunshine” från 2006 följer vi med en dysfunktionell familj på en road trip på väg mot en skönhetstävling för barn. På resan färdas familjen i den härliga gula VW-bussen som har en central roll i filmen.

11. The Pussy Wagon (Chevrolet 2500 Silverado Fleetside) – Kill Bill (1997)

pussy-wagon

Ord kan inte beskriva hur cool Uma Thurman är som Beatrix Kiddo i Quentin Tarantinos ”Kill Bill”, och scenen när hon erövrar The Pussy Wagon är en av de absolut bästa och hårdaste.

10. Ford Mustang GT – Bullitt (1968)

bullitt-ford-mustang

Arketypen för biljakter i filmer är utan tvekan den hisnande färden längs San Franciscos branta gator i ”Bullitt” från 1968. Steve McQueen tyckte stuntmän var för mesar och körde själv den gröna Mustangen i alla scener. Hårdast av de hårda.

9. GMC Vandura – The A-Team (1986)

a-team-van

Allt man behöver för att starta ett eget A-Team är en svart/grå GMC Vandura med den karakteristiska röda linjen längs sidorna. Det är regeln.

8. The Wagon Queen Family Truckster (Ford LTD Country Squire) – Ett päron till farsa (1983)

ett-paron-till-farsta

Överlägset största loserbilen på listan tillhör familjen Griswold i kultrullen ”Ett päron till farsa” från 1983. Den ruskigt fula Wagon Queen Family Truckster som familjen åker runt i är dock oemotståndlig i all sin lameness.

7. Batmobile (Chevrolet Impala) – Batman (1989)

batmobile-1989

Den första riktiga Batmobilen sedan den kultförklarade tv-serien från 60-talet gjorde ingen besviken. Tim Burton lyfte med bravur fram den gotiska känslan i såväl Gotham City som i designen på Bruce Waynes vrålåk.

6. Ford Enonoline – Dum och dummare (1994)

dum-dummare-van

Skönaste bilen på listan, utan tvekan! Den galna hundgrooming-skåpbilen lyste minst lika starkt på vita duken som Jim Carrey och Jeff Daniels i en av 90-talets roligaste komedier.

5. Aston Martin DB5 – Goldfinger (1964)

aston-martin-bond

En av filmhistoriens mest berömda bilar är den silvergrå Aston Martin DB5 Sean Connery rattade i rollen som James Bond i ”Goldfinger” från 1964. Till skillnad från den riktiga modellen av den eleganta bilen var 007’s version utrustad med både missiler och katapultstol för att kunna göra sig av med ovälkomna passagerare.

4. Chevrolet Monte Carlo – Training Day (2001)

montecarlo-training-day

Den absolut hårdaste och tuffaste bilen på hela listan är den Chevy Monte Carlo som Denzel Washington körde runt med i Oscarsbelönade ”Training Day” från 2001. ”King Kong ain’t got shit on me!”

3. Batmobile (Lincoln Futura) – Läderlappen (1966)

batmobile-1966

Åh, den gamla hederliga Batmobilen – stiligare än någon av sina efterföljare! Den svinballa Lincoln Futura som Adam West använde i tv-serien från 60-talet hör utan tvekan hemma bland gräddan av tv-historiens grymmaste bilar!

2. Ecto-1 (Cadillac Miller-Meteor) – Ghostbusters (1984)

ecto-1-ghostbusters

När det spökar är det den här du vill se komma farandes nedför gatan där du bor! Ghostbursters-bilen kan med stolthet bära upp silvermedaljen. Who you gonna call?

1. DeLorean DMC-12 – Tillbaka till framtiden (1985)

delorean

Världens häftigaste bil på vita duken är självfallet tidsmaskinen i form av en DeLorean DMC-12 i kioskvältaren ”Tillbaka till framtiden” från 1985. Trots sitt kändisskap uteblev succén för sportvagnen och den floppade kraftigt på marknaden under 80-talet. Som en tröst har den unika retro-futuristiska designen gjort bilen till en av de mest berömda och ikoniska någonsin.

3.8/5 (10)
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline-feedback
Visa alla kommentarer

© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos


Share via
Copy link
Powered by Social Snap