Listor.se

Sveriges största listsajt

15 stenhårda filmhjältinnor

Filmhjältinnor var länge ett sällsynt fenomen på vita duken. Historiskt är det männen som fått dominera på film medan de kvinnliga rollerna ofta reducerats till ganska intetsägande bikaraktärer.

Lyckligtvis har det blivit ändring på den fronten sedan en tid tillbaka och idag kan vi konstatera att det finns mängder av ikoniska hjältekaraktärer av kvinnligt kön i många av våra mest älskade och hyllade filmer.

Här har vi listat 15 stenhårda filmhjältinnor som Rambo, Indiana Jones och James Bond att framstå som oskyldiga småpojkar i jämförelse!

15. Merida – Modig

Filmhjältinnor

Merida i Pixars Modig trotsar alla världens faror för att föra björnen som hennes mamma förvandlats till i säkerhet. Det är omöjligt att inte falla huvudstupa för karaktären som, förutom att hon har världens härligaste hår, även är en skicklig bågskytt utan något som helst intresse av att gifta sig.

14. Hit-Girl – Kick-Ass

Filmhjältinnor

Hit-Girl, spelad av Chloë Grace Moretz, var helt klart den mest minnesvärda karaktären i actionkomedin Kick-Ass från 2010. Den lilahåriga flickan med ett ordförråd värdigt en Tarantino-rulle rår utan tvekan på de tuffaste av skurkar.

13. Scarlett O’Hara – Borta med vinden

Filmhjältinnor

Tycka vad man vill om den ikoniska rollkaraktären Scarlett O’Hara i Borta med vinden. Odiskutabelt är ändå att hon är en handlingskraftig kvinna som kämpar för det hon vill ha – vare sig det är stilige Ashley eller familjegodset Tara. Den naiva och fåfänga Scarlett tvingas bli vuxen när amerikanska inbördeskriget bryter ut och hon skyr inga medel när hon blir huvudansvarig för sin familjs försörjning. Det krävs ett krig för att hon ska inse att det hon alltid har velat ha finns mitt framför näsan på henne, och då är det naturligtvis för sent.

12. Thelma & Louise – Thelma & Louise

Filmhjältinnor

När Thelma & Louise hade biopremiär 1991 orsakade filmen stor debatt i USA på grund av filmkaraktärernas ”våldsamma uppträdande”. Geena Davis och Susan Sarandons färgstarka porträtt av två kvinnor vars öden förändras när de ger sig ut på en roadtrip tillsammans är oförglömligt och resulterade i varsin Oscarsnominering för de båda aktriserna.

11. Hermione Granger – Harry Potter-serien

Filmhjältinnor

Om Hermione Granger hade varit den som fått ett ärr på pannan av Voldemort hade Harry Potter-serien varit typ en bok lång. Det lilla snillet är helt enkelt oslagbart! Under filmseriens gång har hon visat mer mod, intelligens, klurighet och lösningar än Ron och Harry tillsammans, som utan sin kvinnliga vän helt klart hade varit chanslösa.

10. Eli – Låt den rätta komma in

Filmhjältinnor

Lina Leandersson lyckades med konststycket att personifiera 12-åriga Eli i Tomas Alfredsons filmatisering av John Ajvide Lindqvists roman Låt den rätte komma in. Trots att hon i själva verket är en flera hundra år gammal vampyr som begår kallblodiga mord i Stockholmsförorten Blackeberg är det såklart Eli man hejar på genom hela filmen.

9. Erin Brockovich – Erin Brockovich

Filmhjältinnor

Erin Brockovich är utan tvekan en av filmhistoriens tuffaste brudar. Filmen som dessutom är baserad på en verklig händelse gav Julia Roberts en välförtjänt Oscar. Alla älskar en underdog och när den ensamstående trebarnsmamman Erin sopar mattan med det vidriga storföretaget PG&E är det ren filmmagi.

8. Clarice Starling – När lammen tystnar

Filmhjältinnor

Clarice Starling är en ung blivande FBI-agent som tilldelas det otacksamma uppdraget att försöka få den livsfarliga och psykopatiske seriemördaren/kanniblen Hannibal Lecter att samarbeta med polisen för att kunna lösa ett pågående mordfall. Hon lyckas så småningom få den listige Lecter att dela med sig av betydande information, något ingen av de manliga kollegorna tidigare klarat av, och löser fallet i princip på egen hand. Clarice har allt en riktig filmhjälte ska ha; hon är sympatisk, smart som få, modig och befriande mänsklig.

7. Alice Parks – Resident Evil

Filmhjältinnor

Skulle det någonsin bryta ut en zombie-epidemi är det helt klart Alice Parks (Milla Jovovich) man vill ha vid sin sida. Den skickliga soldaten har lyckats undvika det livsfarliga T-viruset och parera zombies och monster i hela sex Resident Evil-filmer.

6. Lisbeth Salander – Millennium-trilogin

Filmhjältinnor

Huvudhandlingen i Stieg Larssons Millennium-trilogi kretsar kring stenhårda Lisbeth Salander som med sin tuffa piercade utsida inte släpper någon in på livet. Salander är inte bara tuff utan besitter även ett knivskarpt intellekt som kan hacka sönder vilken dator som helst. I filmserien får vi följa karaktärens hårda väg från utsatt offer till stenhård hämnare. Karaktären har spelats av både svenska Noomi Rapace och Rooney Mara, men vi får nog ändå säga att Rapaces tolkning var en smula vassare.

5. Katniss Everdeen – The Hunger Games

Filmhjältinnor

Jennifer Lawrence tar sig an rollen som hjältinnan Katniss Everdeen i jättesuccén Hunger Games-trilogin med stor pondus och det är inte svårt att förstå varför karaktären har hyllats som en av de bästa filmhjältarna i modern tid. Det är inte heller särskilt svårt att falla för tuffa Katniss, som tar sin systers plats i de blodiga hungerspelen i den post-apokalyptiska världen Panem.

4. Shoshanna – Inglorius Basterds

Filmhjältinnor

Tarantinos filmkvinnor brukar ha skinn på näsan och judinnan Shoshanna i Inglorious Basterds är inget undantag. Efter att ha bevittnat hela sin familj avrättas av nazister får hon några år senare ett gyllene tillfälle att hämnas, och möjligheten att ändra historiens gång. När självaste Hitler ska gästa hennes biograf smider hon planer på den gruvligaste hämnd och lyckas klart bättre än de tuffa nazistjägarna med Brad Pitt i spetsen.

3. Sarah Connor – Terminator

Filmhjältinnor

En mamma gör allt för att skydda sina barn, och det är precis vad Sarah Connor (Linda Hamilton), gör i de klassiska och BRA Terminator-rullarna. Hon förvandlas genom de två första filmerna från rädd och jagad servitris till muskulös superhjälte som inte skyr några medel för att skydda sin son mot de dödliga framtidsrobotarna. Connor manövrerar automatvapen som om hon aldrig gjort något annat och förbereder sin son att leda en revolution mot fruktade Skynet. James Cameron har i och med Sarah Connor skapat en av filmhistoriens absolut hårdaste kvinnliga filmhjältar. And for that we thank you!

2. Beatrix Kiddo – Kill Bill

Filmhjältinnor

Uma Thurman spelar rollen som den hämndtörstande Beatrix Kiddo i Quentin Tarantinos tvådelade mästerverk Kill Bill. När Beatrix, tidigare yrkesmördare i före detta älskaren Bills ”Deadly Assasination Squad”, vaknar upp på sjukhuset efter en lång tids koma och minns Bills fruktansvärda svek förvandlas hon till världens mest blodtörstiga kvinna. Hämnden på Bill och hans undersåtar blir våldsam och Kiddo slaktar dem en efter en på de mest spektakulära sätt.

1. Ellen Ripley – Alien

Filmhjältinnor

Tidernas filmhjältinna är naturligtvis Ellen Ripley! Hon viker inte en tum trots att hon utmanas av skräckinjagande rymdmonster som får varenda hårstrå på kroppen att resa sig. Sigourney Weaver Oscarsnominerades för sin rollprestation och karaktären har gång på gång röstats fram som en av historiens bästa filmhjältar – oavsett kön.

4.67/5 (48)
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline-feedback
Visa alla kommentarer

© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos


Share via
Copy link
Powered by Social Snap