Hitta SMS-lån | Hitta det bästa lånet för just din situation

Listor.se

Sveriges största listsajt

15 stenhårda filmhjältinnor

Internationella kvinnodagen har precis varit. Vad passar då bättre än en lista full av girl power i form av 15 stenhårda filmhjältinnor?

Precis som samhället i övrigt är det männen som fått dominera på filmduken medan de kvinnliga karaktärerna ofta reducerats till ganska intetsägande bikaraktärer. Självklart finns det dock undantag och kvinnor tillåts numera ta allt större plats i filmens förlovade värld.

Här har ni 15 stenhårda filmhjältinnor som får Rambo, Indiana Jones och James Bond att framstå som kissnödiga skolpojkar i jämförelse!

 

15. Merida – Modig

merida

För ovanlighetens skull är hjälten i en animerad film en flicka och modiga Merida trotsar alla världens faror för att föra björnen som hennes mamma förvandlats till i säkerhet. Det är omöjligt att inte falla huvudstupa för karaktären som förutom att hon har världens härligaste hår även är en skicklig bågskytt utan något som helst intresse av att gifta sig.

 

14. Shoshanna – Inglorius Basterds

shoshanna

Tarantinos filmkvinnor brukar ha skinn på näsan och judinnan Shoshanna i ”Inglorious Basterds” är inget undantag. Efter att ha bevittnat hela sin familj avrättas av nazister får hon några år senare ett gyllene tillfälle att hämnas, och möjligheten att ändra historiens gång. När självaste Hitler ska gästa hennes biograf smider hon planer på den gruvligaste hämnd och lyckas till och med bättre än de tuffa nazistjägarna med Brad Pitt i spetsen.

 

13. Scarlett O’Hara – Borta med vinden

scarlettohara

Oavsett vad man tycker om Scarlett O’Hara så är hon utan tvekan en handlingskraftig kvinna som kämpar för det hon vill ha, vare sig det är stilige Ashley eller familjegodset Tara. Den naiva och fåfänga Scarlett tvingas bli vuxen när amerikanska inbördeskriget bryter ut och hon skyr inga medel när hon blir huvudansvarig för sin familjs försörjning. Det krävs ett krig för att hon ska inse att det hon alltid har velat ha finns mitt framför näsan på henne, och då är det naturligtvis för sent.

 

12. Thelma & Louise – Thelma & Louise

thelmalouise

Filmen ”Thelma & Louise” orsakade stor debatt i USA på grund av filmkaraktärernas ”våldsamma uppträdande” när den hade premiär 1991. Geena Davis och Susan Sarandons färgstarka porträtt av de två kvinnorna vars öden förändras då de ger sig ut på en roadtrip tillsammans är oförglömligt, och resulterade i varsin Oscarsnominering.

 

11. Hermione Granger – Harry Potter-serien

hermione

Om Hermione Granger hade varit den som fått ett ärr på pannan hade Harry Potter-serien varit typ en bok lång. Det lilla snillet är helt enkelt oslagbart! Under filmseriens gång har hon visat mer mod, intelligens, klurighet och lösningar än Ron och Harry tillsammans, som utan sin kvinnliga vän helt klart hade varit chanslösa mot den ondskefulla Voldemort.

 

10. Eli – Låt den rätta komma in

eli

Lina Leandersson lyckades med konststycket att personifiera den 12-åriga vampyren Eli i Tomas Alfredsons filmatisering av romanen ”Låt den rätte komma in”. Trots att Eli är en hundratals år gammal vampyr som begår kallblodiga mord i den svenska förorten Blackeberg är det såklart henne man hejar på.

 

9. Erin Brockovich – Erin Brockovich

erinbrokovich

Erin Brockovich är utan tvekan en av filmhistoriens tuffaste brudar och historien som dessutom är baserad på en verklig händelse gav Julia Roberts en välförtjänt Oscar. Alla älskar en underdog och när den ensamstående trebarnsmamman Erin sopar mattan med det vidriga storföretaget PG&E är det ren filmmagi. Förutom att hon är smart och tuff är det bästa med Erin Brockovich att hon kan ge svar på tal, som i scenen där de ”riktiga” advokaterna ifrågasätter hur hon lyckats få ihop hundratals namnunderskrifter på så kort tid, svarar hon att eftersom hon är en korkad bimbo utan någon riktig kompetens så utförde hon helt enkelt 634 sexuella tjänster på fem dagar. Oh snap!

 

8. Clarice Starling – När lammen tystnar

clarice

Den unga blivande FBI-agenten Clarice Starling skickas till den livsfarliga psykopatiske seriemördaren och kanniblen Hannibal Lecter för att kunna lösa ett pågående mordfall. Hon lyckas så småningom få den listige Lecter att dela med sig av betydande information, något ingen av de manliga kollegorna tidigare klarat av, och löser fallet i princip på egen hand. Clarice har allt en riktig filmhjälte ska ha; hon är sympatisk, smart som få, modig och befriande mänsklig. Dessutom älskar vi att se när en kvinna sopar mattan med patriakatet!

 

7. Alice Parks – Resident Evil

aliceresidentevil

Skulle det någonsin bryta ut en zombie-epidemi är det helt klart Alice Parks (Milla Jovovich) man vill ha vid sin sida. Den skickliga soldaten har lyckats undvika det livsfarliga T-viruset och parera zombies och monster i hela fem filmer, och för den som inte får nog av Alice kommer den sjätte filmen i ”Resident Evil”-serien 2015.

 

6. Lisbeth Salander – Millennium-trilogin

lisbethsalander

Huvudhandlingen i Stieg Larssons Millennium-trilogi kretsar kring stenhårda Lisbeth Salander som med sin tuffa piercade utsida inte släpper någon in på livet. Salander är inte bara tuff utan besitter även ett knivskarpt intellekt som kan hacka sönder vilken dator som helst. I filmserien får vi följa karaktärens hårda väg från utsatt offer till stenhård hämnare. Karaktären har spelats av både svenska Noomi Rapace och Rooney Mara, men vi får nog ändå säga att Rapaces tolkning var en smula vassare.

 

5. Sarah Connor – Terminator

sarahconnor

En mamma gör allt för att skydda sina barn, och det är precis vad Sarah Connor (Linda Hamilton), gör i de klassiska och BRA Terminator-rullarna. Hon förvandlas genom de två första filmerna från rädd och jagad servitris till muskulös superhjälte som inte skyr några medel för att skydda sin son mot de dödliga framtidsrobotarna. Connor manövrerar automatvapen som om hon aldrig gjort något annat och förbereder sin son att leda en revolution mot fruktade Skynet. James Cameron har i och med Sarah Connor skapat en av filmhistoriens absolut hårdaste kvinnliga filmhjältar. And for that we thank you!

 

4. Hit-Girl – Kick-Ass

hitgirl

Hit-Girl, spelad av underbara Chloë Grace Moretz, var helt klart den mest minnesvärda karaktären i actionkomedin ”Kick-Ass” från 2010. Något överraskande har den lilahåriga flickan dessutom ett ordförråd värdigt en Tarantino-rulle och hon rår på de tuffaste av skurkar.

 

3. Katniss Everdeen – The Hunger Games

katnisseverdeen

Jennifer Lawrence tar sig an rollen som hjältinnan Katniss Everdeen i jättesuccén ”The Hunger Games” från 2012 med stor pondus och det är inte svårt att förstå varför karaktären har hyllats som en av de bästa filmhjältarna i modern tid. Det är inte heller särskilt svårt att falla för tuffa Katniss, som tar sin systers plats i de blodiga hungerspelen i den post-apokalyptiska världen Panem.

 

2. Beatrix Kiddo – Kill Bill

beatrixkiddo

Uma Thurman spelar rollen som den hämndtörstande Beatrix Kiddo i Quentin Tarantinos tvådelade mästerverk ”Kill Bill”. När Beatrix, tidigare yrkesmördare i före detta älskaren Bills ”Deadly Assasination Squad”, vaknar upp på sjukhuset efter en lång tids koma och minns Bills fruktansvärda svek förvandlas hon till världens mest blodtörstiga kvinna. Hämnden på Bill och hans undersåtar blir våldsam och Kiddo slaktar dem en efter en på de mest spektakulära sätt. Scenen där hon hackar sig ur en träkista enbart med ena handen är definitivt en av filmhistoriens äckligaste.

 

1. Ellen Ripley – Alien

ripley

Tidernas filmhjältinna är naturligtvis Ellen Ripley! Ripley, spelad av Sigourney Weaver som Oscarsnominerades för sin rollprestation, viker inte en tum trots att hon utmanas av skräckinjagande rymdmonster som får varenda hårstrå på kroppen att resa sig, och karaktären har gång på gång röstats fram som en av historiens bästa filmhjältar, oavsett kön.

 

4.71/5 (7)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


© 2020 | Listor.se

Share via
Copy link
Powered by Social Snap