Listor.se

Sveriges största listsajt

15 romantiska indie-komedier

Begreppet ”indie” uppstod under 1970-talet som en förkortning av engelskans ”independent”. Oberoende filmer har ofta en avsevärt mindre budget att röra sig med än de stora drakarna. De produceras av mindre bolag utan konventionellt ekonomiskt stöd och inriktar sig främst på utgivning av mindre kommersiellt gångbara filmer.

Här har vi listat 15 romantiska indie-komedier som är utmärkta alternativ till en romantisk filmkväll för dig som tycker att ”The Notebook” och ”Pretty Woman” är i smetigaste laget.
 
 
 

15. But I’m a Cheerleader (1999)

cheerleader

Jamie Babbit har regisserat denna satiriska och romantiska komedi vars handling kretsar kring den populära cheerleader-tjejen Megan Bloomfield. Trots att hon är tillsammans med skolans snyggaste kille är hon inte speciellt intresserad av att kyssa honom. När Megan dessutom blir vegetarian skickas hon på ”terapi-läger” då föräldrarna misstänker att hon är lesbisk. På lägret där ”homosexuella ska botas” accepterar istället Megan sin läggning och förälskar sig i en annan tjej. ”But I’m a Cheerleader” är en söt och rolig komedi som driver med de stereotypa könsrollerna i det kristna amerikanska samhället.
 
 

14. Dear Lemon Lima (2009)

lemonlima

”Dear Lemon Lima” är en tonårsfilm som utspelar sig i Alaska och handlar om 13-åriga Vanessa Lemor som får sitt hjärta krossat när hennes supersmarta pojkvän dumpar henne. För att vinna honom tillbaka börjar hon i samma skola, vilket bara gör saken värre och hon blir en av skolans utstötta nördar. När Vanessa väljs ut för att delta i den ökända tävlingen ”Snowstorm survivors” ser hon sin chans att vinna sin kärlek tillbaka och formar ett fantastiskt lag med hjälp av skolans andra utstötta elever. Denna otroligt estetiskt tilltalande film har prisats på filmfestivaler världen över och är helt klart sevärd, oavsett om man är tonåring eller medelålders.
 
 

13. She’s Gotta Have It (1986)

shesgottahaveit

Spike Lees långfilmsdebut ”She’s Gotta Have It” är en bortglömd filmpärla som handlar om Nola Darling, en attraktiv och självständig kvinna vars liv kompliceras eftersom hon dejtar tre killar samtidigt. Nola är mån om sin sexuella frihet men de uppvaktande männen vill inte dela henne med någon annan vilket såklart bäddar för en massa konflikter. Lees smarta komedi vänder upp och ned på de traditionella könsrollerna och vann bland annat pris på Cannes Filmfestival för bästa utländska film 1986.
 
 

12. The Year My Voice Broke (1987)

voicebroke

”The Year My Voice Broke” är en australiensisk dramakomedi och en skildring om att växa upp i en småstad i New South Wales på 60-talet. Den blyge och lite knepiga tonårskillen Danny kämpar mot mobbning och bygdens inskränkthet samtidigt som han förälskar sig i sin barndomsvän Freya. När Freya faller för rugbykillen Trevor som faktiskt står upp mot Dannys plågoandar sätter det igång en rad händelser som kommer att förändra deras liv för alltid. Filmen blev regissören John Duigans internationella genombrott och belönades med pris för ”bästa film” av Australienska filminstitutet 1987.
 
 

11. Eagle vs Shark (2007)

eagleshark

Den charmigt skruvade romantiska komedin ”Eagle vs Shark” regisserades av Taika Waititi och utspelar sig på Nya Zeeland. Lily jobbar på en snabbmatsrestaurang dit hennes hemliga förälskelse Jarrod kommer varje dag klockan tolv. Lily gör allt för att han ska se henne, utan någon större framgång. Efter att ha hamnat på samma fest där alla klär ut sig som sitt favoritdjur inleder de en trevande och knasig relation där ingenting går som man väntar sig.
 
 

10. Annie Hall (1977)

anniehall

Woody Allen regisserar och spelar huvudrollen i underbara romantiska komedi från 1977 om komikern Alvy Singer och titelfiguren Annie Hall, spelad av Diane Keaton. Filmen förtäljer en kärlekshistorias uppgång och fall och var nyskapande ur mer än ett avseende. I flera scener talar skådespelarna direkt in i kameran och vänder sig till tittaren, medan de i andra rör sig ur bild samtidigt som de fortsätter leverera sina repliker. Handlingen är inte strikt kronologisk och under filmens gång vävs glimtar från Singers barndom in i skeendet.
 
 

9. Ruby Sparks (2012)

ruby-sparks

”Ruby Sparks” handlar om den unga författaren Calvin som lider av svår skrivkramp och kämpar med att skriva en uppföljare till sin tidigare bestseller. Efter en dröm hittar Calvin sin inspiration och han börjar skriva om en ung kvinna vid namn Ruby Sparks. Ju mer han skriver om karaktären desto mer förälskar han sig henne, och när en livs levande version plötsligt står i hans kök tror Calvin att han blivit galen. Filmen är regisserad av Jonathan Dayton och Valerie Faris och i rollerna ser vi bland andra Paul Dano, Zoe Karzan och Anette Benning.
 
 

8. Moonrise Kingdom (2012)

moonrise

Allt regissören Wes Anderson rör vid blir till ren filmmagi och så är även fallet med ”Moonrise Kingdom”. Filmen utspelar sig på ett scoutläger under sommarlovet 1965 och handlar om det unga kärleksparet Sam och Suzy Bishop. För att kunna vara tillsammans för alltid rymmer de till vildmarken och både polisen och scoutkåren måste rycka ut för att hitta de förälskade ungdomarna.
 
 

7. The One I Love (2014)

theoneilove

Sophie och Ethan försöker rädda sitt äktenskap genom att på inrådan av sin terapeut åka till en liten stuga på landet för att få mer tid tillsammans. Ganska snart upptäcker paret att allt inte står rätt till i huset när deras upplevelser av semestern inte stämmer överens med varandras. Otroligt nog verkar det finnas två dubbelgångare i huset och när paret bestämmer sig för att ta reda på mer blir allt mycket komplicerat. ”The One I Love” hade premiär på Sundance Film Festival 2014 och regissören Charlie McDowell har rosats för den smarta och spännande filmen.
 
 

6. Enough Said (2013)

enoughsaid

När frånskilda mamman Eva (Julia Louis-Dreyfus) möter den snälla och omtänksamma Albert (James Gandolfini) inleder de båda snabbt en romantisk relation. Men när det visar sig att Albert varit tillsammans med vänninan Marianne, som dessutom bara har negativa saker att berätta om honom, börjar Eva tvivla på deras förhållande.
 
 

5. Safety Not Guaranteed (2012)

safetynotguaranteed

Darius jobbar som tidningspraktikant när hon upptäcker en mystisk annons där en man vid namn Kenneth påstår sig söka sällskap till en resa tillbaka i tiden. Tillsammans med två medarbetare från tidningen bestämmer hon sig för att ta reda på mer om den mystiska tidsresan och söker upp Kenneth. Ju mer de lär känna Kenneth desto mer börjar de tvivla på vad som faktiskt är sant och inte.
 
 

4. Garden State (2004)

gardenstate

Skådespelaren Andrew Largeman (Zach Braff) återvänder efter nio år i Los Angeles till sin gamla hemstad i delstaten New Jersey, även känd som ”The Garden State”, för att gå på sin mammas begravning. När han träffar mytomanen Sam (Natalie Portman) börjar han sakta öppna upp sig och bearbeta sitt barndomstrauma. ”Garden State” är Scrubs-stjärnan Zach Braffs regidebut och filmen fick ett mycket varmt mottagande av både biobesökare och kritiker.
 
 

3. Lost in Translation (2003)

lostintranslation

Sofia Coppolas kärleksdrama med Scarlett Johansson och Bill Murray i huvudrollerna är inget annat än ett rent mästerverk. Bob Harris är en amerikansk skådis med dalande karriär som är i Tokyo för att spela in en reklamfilm för ett japanskt whiskymärke. Han fördriver nätterna i hotellbaren där han träffar den unga uttråkade amerikanskan Charlotte som spenderar dagarna ensam när hennes man gör karriär i den japanska storstaden. Trots åldersskillnaden växer en känslomässig laddning fram mellan de båda när de tillsammans upptäcker både Tokyo och varandra. Coppola belönades med en Oscar för bästa originalmanus och filmen nominerades även i tre andra kategorier.
 
 

2. Sideways (2004)

sideways

Kritikerhyllade ”Sideways” handlar om Miles, en frånskild misslyckad författare som tar med sin barndomsvän Jack på en resa genom Kaliforniens vindistrikt. Det visar sig snart att männen har oilka syften med resan, Miles vill njuta av årgångsviner medan Jack bara vill ragga på tjejer. Historien om de två misslyckade medelålders männen har kallats ”berusande intelligent” och samtliga skådespelare gnistrar i sina rolltolkningar.
 
 

1. Eternal Sunshine of the Spotless Mind (2004)

eternalsunshine

Joel (Jim Carrey) upptäcker en dag att hans flickvän Clementine (Kate Winslet) har raderat alla minnen av honom med hjälp av ett skumt företag. I desperation kontaktar han företaget och ber om att få genomgå samma procedur så att även alla hans minnen av Clementine raderas. Men under processen återupptäcker paret varför de föll för varandra från första början. ”Eternal Sunshine of the Spotless Mind” har hyllats av både kritiker och publik och filmen vann bland annat en Oscar för bästa originalmanus.

3/5 (1)
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline-feedback
Visa alla kommentarer

© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos


Share via
Copy link
Powered by Social Snap