Listor.se

Sveriges största listsajt

15 överskattade band och artister

Överskattade band och artister
Morrissey hyllas ofta till skyarna av hippa musikjournalister. Är det verkligen befogat? Bild: Melissa Godoy

Överskattade band suger, så är det bara. När den kreddiga musikpressen väl satt sina klor i lämpligt band eller artist är det bara en tidsfråga innan de begår konstnärligt självmord och blir irrelevanta. Men vilka artister har egentligen drabbats hårdast av det förgörande hype-maskineriet? Här har vi listat 15 överskattade band och artister som borde tas ner på jorden en aning.

Man måste dock komma ihåg att också många överskattade artister börjat som hälsosamma undergroundakter, och att det inte nödvändigtvis är deras fel när ”branschen” kliver in och reducerar dem till bleka kopior av sig själva. Ni vet, när helt plötsligt alla i hela världen älskar just ditt favoritband, och de är redan inne på sitt typ sjunde album…

Med det sagt växlar vi åter över till elakt läge och dissar några av världens mest överskattade artister.

 

15. The Police

The Police var väl lite söta på sitt sätt och ”Message in a Bottle” är en helt okej poplåt. Det är ungefär det. ”Men Sting då?” Precis.

14. The Stone Roses

Missförstå oss rätt nu. The Stone Roses är inget dåligt band på något sätt, bara väldigt överskattade. ”I am the Resurrection” är en grym låt, men resten av repertoaren håller inte samma höga nivå.

13. Muse

Lite Radiohead, lite Queen – vi fattar. Men att folk dyrkar Muse som om de vore rockens sista hopp? Lägg av!

12. Arcade Fire

Bra band, men inte de frälsare inom modern rockmusik vi förleds att tro de är.

11. LL Cool J

Old school-rap är långt mycket coolare än dagens motsvarighet, men just LL Cool J var verkligen aldrig så bra som han fortfarande verkar tro att han är.

10. The Verve

Varför brydde vi oss om The Verve en gång i tiden? ”Bittersweet Symphony” var bandets bästa låt. Tyvärr var den inte ens deras egen (det instrumentala originalet tillhör Rolling Stones), och dessutom såhär i efterhand inte heller särskilt intressant.

9. Green Day

Det är inte det att vi inte gillar Green Day – inte alls. Det finns tillfällen där deras allsångsvänliga pop-punk kan kännas relevant, typ på festivaler. Vad de inte är däremot, är rösten för en hel generation. Dags att kliva ner från piedestalen grabbar.

8. John Mayer

”Den nya Clapton”? Den kanske största gitarristen av sin generation? Eh, nej! En jävla tråkmåns.

7. Kings of Leon

Kings of Leon brukade vara sköna och håriga retrorockers, och för det avgudade vi dem. Det steg uppenbarligen bandet åt huvudet för nu ser de mer ut som Urban Outfitters-modeller och tillbringar studiotiden till att spela in smetig Jack & Jones-rock.

6. Maroon 5

För det första behöver någon berätta för Adam Levine att han inte är en rockgud. Och ”Moves Like Jagger”? Tack för den.

5. Oasis

Oasis imiterade Beatles så effektivt att de till slut började tro på sin egen hype. Det började visserligen bra, men en mästerlig debutplatta och en schysst uppföljare likställer inte bröderna Gallagher med Lennon & McCartney. Vi kan ge dem Ringo.

4. Morrissey/The Smiths

Morrissey är det ultimata exemplet på ”kejsarens nya kläder”, och The Smiths melankoliske frontman är väldigt naken. Med risk att få hela världen emot oss nu – tänk på det: han har i princip gjort karriär på att vara glädjedödare. Ät inte kött, ha inte sex, du är ytlig om du gillar någonting överhuvudtaget. Dessutom låter han som Grodan Kermit när han sjunger och låtarna är tråkiga. Så var det sagt också.

3. The Doors

Vi vet alla innerst inne att hypen kring The Doors handlar mer om att romantisera Jim Morrisons legend än själva musiken. Det är dags att gå vidare nu.

2. Red Hot Chili Peppers

Red Hot Chili Peppers var relevanta ända fram till ”Blood Sugar Sex Magik” från 1991. Sedan dess har det bara gått utför. Perverst nog inleddes den konstnärliga kräftgången ungefär samtidigt som bandet exploderade kommersiellt, och nuförtiden spelar de i stort sett aldrig de tidiga låtarna live. Skulle det verkligen vara så hemskt att lira typ ”Fight Like a Brave” någon gång då och då?

1. Coldplay

Det brittiska folket borde be om ursäkt till resten av världen för Coldplay. Och Chris Martin: Du. Är. Inte. Bono.

 

1.33/5 (18)
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline-feedback
Visa alla kommentarer

© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos


Share via
Copy link
Powered by Social Snap