Listor.se

Sveriges största listsajt

15 klassiska skräckfilmer

Klassiska skräckfilmer
Roman Polanskis ”Rosemary’s Baby” är en riktigt skräckklassiker.

Årets läskigaste högtid börjar närma sig och kanske har du redan kånkat hem en pumpa och klätt lägenheten med spindelnät. Vad passar då bättre än en lista med 15 klassiska skräckfilmer som fixar Halloween-stämningen?

Den gedigna samlingen innehåller både nya och gamla skräckfilmer som alla har en sak gemensamt – de är sjukt läskiga! Så varför inte boka in ett skräckfilmsmarathon i helgen? Men förbered dig på en hel del sömnlösa nätter framöver…

15. Scream (1996)

Den första filmen i Scream-serien blåste nytt liv i genren på 90-talet, och Wes Cravens moderna klassiker lyckas med konststycket att både driva hejdlöst med i stort sett varenda skräckfilmsklyscha i boken samtidigt som den är väldigt läskig. De brutala morden på två high school-elever skakar om det lilla samhället Woodsboro och tonåriga Sidney Prescott påminns om mordet på sin mamma ett år tidigare. Polisen letar efter en person i vit spökmask och när fler och fler personer i Sidneys omgivning faller offer för den brutala mördaren börjar hon förstå att det är henne han egentligen är ute efter.

14. The Mist (2007)

”The Mist” bygger på en roman av Stephen King från 1980 och utspelar sig i en småstad som efter en kraftig storm drabbas av en mystisk dimma. I dimman gömmer sig fruktansvärda varelser och en liten grupp överlevande försöker desperat hålla sig vid liv i en liten matbutik.

13. Saw (2004)

Mardrömmen i Saw börjar direkt. Två män, Adam och Lawrence, vaknar upp fastkedjade i ett badrum med ett lik och en pistol mellan dem. Snart upptäcker de att de är brickor i ett sjukt spel och via en kassetbandspelare får de instruktioner av en okänd figur som kallar sig ”Jigsaw”. Någon av männen måste skjuta den andra, annars kommer Jigsaw att mörda deras familjer.

12. The Others (2001)

Spökhistorien ”The Others” utspelar sig strax efter andra världskrigets slut och handlar om änkan Grace Stewart (Nicole Kidman) som flyttar till ett gammalt hus med sina barn för att få leva ostört. Barnen lider av en ovanlig åkomma som gör dem extremt känsliga för ljus och huset är därför i ständig mörkläggning. Efter en tid hävdar barnen att se ser andra människor i huset och sakta men säkert börjar Grace förstå att de inte är ensamma.

11. Wolf Creek (2005)

Tre amerikanska backpackers bestämmer sig för att besöka vackra Woolf Creek National Park i den australienska vildmarken. Vännerna får snart problem när deras bil går sönder mitt i ödemarken, vilket tvingar dem att ta hjälp av en mystisk man som erbjuder sig att laga bilen. Snart förvandlas den mysiga semestern till en fruktansvärd mardröm.

10. Paranormal Activity (2007)

Ett ungt par misstänker att deras hus är hemsökt, och för att skaffa bevis installerar de en övervakningskamera som filmar allt som händer, även när de sover. Vad de får se på videobanden är värre än vad de någonsin kunnat föreställa sig och de blir snart övertygade om att en ondskefull demon härjar i huset.

9. The Ring (2002)

När det blev klart att den japanska kultskräckisen ”Ringu” skulle få ett Hollywood-syskon var det många som uttryckte viss skepsis. Men amerikanerna lyckades förvånansvärt bra i sin tolkning med Oscarsbelönade Naomi Watts i huvudrollen som Rachel Keller, en journalist som utreder ett mystiskt videoband kopplat till fyra ungdomars död. Videobandet omges av en mystisk historia, och de som tittat på det får direkt efteråt ett telefonsamtal där en röst förklarar att de kommer dö exakt sju dagar senare. När Rachels son av misstag tittar på videobandet blir jakten på sanningen om dess ursprung en en kamp mot klockan.

8. The Thing (1982)

En grupp amerikanska forskare på Antarktis (varav en spelas av Kurt Russell med ett makalöst skägg!) undersöker vad som hänt med en närliggande norsk bas där vetenskapsmännen av någon orsak blivit galna och tagit livet av sig. Det visar sig snart att de attackerats av en okänd fiende som likt ett virus tagit över allt den kommit i kontakt med. En klaustrofobisk och paranoid mardröm inleds när ingen av forskarna till slut kan lita på varandra, samtidigt som de med alla medel måste hindra vad än som är ute efter dem från att lämna basen.

7. The Conjuring (2013)

”The Conjuring” bygger på en verklig händelse, vilket automatiskt gör den uppskattningsvis tusen gånger läskigare. Familjen Perron flyttar in i ett hus på ensliga Rhode Island, men snart börjar oförklarliga saker hända och deras tillvaro blir alltmer mardömslik. I desperation kontaktar familjen två experter på övernaturliga fenomen som genast börjar undersöka vad som pågår i huset. De upptäcker att huset tidigare varit en satanistisk offerplats och besatt av en ond ande som inte är intresserad av att flytta därifrån.

6. Omen (1976)

Katherine och Robert är ett lyckligt och framgångsrikt par som önskar sig ett barn mer än allt annat. När Katherine blir gravid men får ett dödfött barn byter Robert utan hennes vetskap ut det mot en liten pojke vars mamma dött på sjukhuset. Allteftersom tiden går märker paret att sonen Damien inte är som andra barn. Underliga saker händer vilket till slut får Robert att tro att Damien i själva verket är djävulens son.

5. Rosemary’s Baby (1968)

Roman Polanskis obehagliga mästerverk följer Rosemary (Mia Farrow), en kvinna som tillsammans med sin man flyttar in i en ny lägenhet på Manhattan. Snart börjar dock märkliga saker hända och Rosemary börjar ana konspirationer mot henne och hennes ofödda barn – eller har hon blivit galen? En nära vän hamnar i koma, hennes mans konkurrent i karriären blir blind, en flicka som Rosemary träffat nere i tvättstugan begår självmord – och varför har Rosemarys graviditet sådana annorlunda biverkningar?

4. The Devil’s Backbone (2001)

Spansk/mexikanska spökhistorien ”The Devil’s Backbone”, i regi av Guillermo del Toro, utspelar sig under spanska inbördeskriget. När föräldralösa Carlos anländer till ett avlägset barnhem för pojkar upptäcker han att de andra barnen lever i skräck för något okänt och han förstår snart att barnhemmet är hemsökt. I takt med att han börjar undersöka vad som pågår upptäcker han att platsen ruvar på många fruktansvärda hemligheter.

3. The Blair Witch Project (1999)

Tre ungdomar försvinner spårlöst under inspelningen av en dokumentär om en lokal legend som sägs hemsöka skogarna i Maryland – The Blair Witch. Ett år senare hittas deras kamerautrustning i skogen där den kusliga förklaringen till deras försvinnande finns inspelad.

2. Motorsågsmassakern (1974)

Motorsågsmassakern, eller ”The Texas Chainsaw Massacre” som den egentligen heter, orsakade stor debatt och förbjöds i flera länder under 70-talet på grund av den våldsamma handlingen. Idag ser dock världens lite annorlunda ut och den klassiska skräckfilmen har med åren blivit kultförklarad. En grupp ungdomar åker genom Texas ödeland för att besöka sin farfars vandaliserade grav. På vägen plockar de upp en liftare och när de plötsligt får bensinstopp tar de sig till ett stort övergivet hus i hopp om att hitta bensin. När ungdomarna hittar likdelar i huset börjar de förstå att de gått i en fälla, och en efter en faller de offer för en motorsågsbeväpnad och galen kannibal iklädd en mask gjord av människohud.

1. The Shining (1980)

”Here’s Johnny!” Åren går, men Stanley Kubricks klassiker ”The Shining” (baserad på Stephen Kings roman med samma namn) är fortfarande lika jävla läskig varje gång man ser den. Jack Nicholson gör sin mest obehagliga rolltolkning någonsin i den misslyckade författaren Jack Torrence som tillsammans med sin familj tar in på filmhistoriens kanske kusligaste hotell för att få skrivro. Lugn och ro är dock det sista Jack får på det hemsökta hotellet och sonen Danny börjar snart få varsel om ondskan som sakta tar hans far i besittning.

4.52/5 (54)
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

2 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline-feedback
Visa alla kommentarer
Niklas
Niklas
4 månader sedan

Poltergeist,Stilla natt blodiga natt,Fredagen den 13 samt Alla helgons blodiga natt är ju filmer som borde varit med också.

Johan
Johan
3 år sedan

Hej! Det är alltid kul med vassa skräckfilmstips. Det är ju, som vi alla vet, en riktigt tuff genre att hitta något vasst i. Kul att ni listar The Thing och Rosemary’s Baby, ett par av mina favoritfilmer. Har också hittat denna listan https://www.filmtopp.se/de-basta-skrackfilmerna/ som har en del tips till. Är det några där ni tycker kvala in på er lista med, vet inte riktigt vilka jag ska välja.

Ha det fint
/Johan


© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos
https://spelafrank.se/basta-spelautomater
Casinobonusar


Share via
Copy link
Powered by Social Snap