Listor.se

Sveriges största listsajt

12 supermörka ursprung bakom dina Disney-favoriter

Alla har vi väl förälskat oss i olika Disney-klassiker genom åren, antingen som barn eller som vuxen – eller både och. Vad många inte känner till är de hemska sagor, historier och myter de bygger på.

Vi har listat 12 supermörka ursprung bakom dina Disney-favoriter, och vi garanterar att du aldrig kommer se vare sig Törnrosa eller Askungen på samma sätt igen.

12. Prinsessan och grodan

prinsessangrodan

I den tidigaste versionen av ”Prinsessan och grodan” bryts grodans förbannelse när prinsessan kastar honom mot en vägg. I andra versioner är grodans huvud avhugget eller hans hud bränd. Varför någon av dessa handlingar skulle bryta en förbannelse över en enkel kyss är för oss en gåta.

11. Peter Pan

peterpan

I J. M. Barries roman är pojken som aldrig vill bli stor allt annat än helylle. Peter Pan dödar de förlorade barnen allt eftersom de blir för gamla: ”Pojkarna på ön varierar naturligtvis i antal eftersom de dödas och så vidare när de verkar växa upp, vilket är emot reglerna. Peter rensar ut i leden.” Inte okej, Peter Pan!

10. Alice i Underlandet

aliceiunderlandet

Lewis Carroll skrev Alice i Underlandet som en svidande satir om nya kontroversiella matematiska begrepp, som imaginära tal (ni vet, sånt man lärde sig i gymnasiet). Han var superkonservativ och av den gamla skolan, och trodde att man skulle behöva vara drogad för att tro på så avancerade koncept.

9. Pocahontas

pochahontas

Pocahontas var en verklig person och hennes liv var ganska värdelöst. Hon hatade John Smith, som ljugit om i stort sett allt som hänt mellan de båda. Hon blev också kidnappad, hållen som gisslan i ett år, tvingad till namnbyte och runtskickad som ett propagandaverktyg innan hon till slut dog vid 21 års ålder.

8. Ringaren i Notre Dame

ringarennotredame

I Victor Hugos roman ser vi hur Quasimodo sviker Esmeralda efter att hon vägrat att älska honom, vilket leder till att hon blir hängd på torget. Tyngd av skuld lägger han sig bredvid hennes döda kropp tills han dör av svält. Deras kroppar hittas 18 månader senare, och när ett försök görs för att skilja dem åt förvandlas Quasimodos skelett till stoft. Livet är hårt.

7. Micke och Molle

mickemolle

Uuuh, den här är tung. Läs den inte ens. Gå bara vidare till nummer 6…

Hur som helst, här kommer det. I den ursprungliga romanen kollapsar Micke och dör av utmattning under en jakt, och Molles alkoholiserade ägare bestämmer sig för att flytta till ett äldreboende och avlivar sin kamrat med ett hagelgevär innan han drar. Bokstavligt talat det värsta slut man kan tänka sig.

6. Herkules

herkules

Filmen Herkules bygger som bekant på grekisk mytologi, och den brukar ju vara ganska vriden. Till att börja med lurar Zeus huvudpersonens mamma att ligga med honom. Sedan gifter sig Herkules med Megara, men blir galen och slaktar alla sina barn. Han gifter sig sedan tre gånger till efter det och har dessutom otaliga manliga älskare. Riktigt bra barnfilmsmaterial med andra ord!

5. Törnrosa

tornrosa

I Giambattista Basiles originalverk från 1634 kan inte prinsen väcka Törnrosa ur sin djupa sömn, orsakad av en linflisa i fingret. Så vad gör vår ärbare prins? Han våldtar henne och drar. Törnrosa, fortfarande helt medvetslös, blir gravid och föder tvillingar. En av dem suger på hennes finger och lyckas i och med detta dra ut stickan och väcka sin mamma. Törnrosa bara: ”Vad f-n? Vems barn är det här?!” The end.

4. Aladdin och rövarnas konung

aladdin

Den första Aladdin-filmen i Disneys tappning har ett ganska tamt ursprung. Den andra uppföljaren, ”Aladdin och rövarnas konung” däremot har en mörkare bakgrund, där karaktären Cassim (Aladdins pappa) dödas och lemlästas för att sedan spridas runt en skatt belägen i en grotta som en varning till förbipasserande. Senare blir Cassims kropp ihopsydd av en skräddare för att hans familj ska att tro att han dog av naturliga orsaker. Fräscht.

3. Lejonkungen

lejonkungen

Även om Lejonkungen i själva verket är helt plagierad från en japansk tecknad film, hävdar Disney att den är baserad på Shakespeares Hamlet – en pjäs där typ alla dör. Den slutar med att Hamlet (som karaktären Simba är baserad på) knivhuggs till döds med en förgiftad dolk. Hakuna matata!

2. Askungen

askungen

Originalet bakom Askungen är riktigt motbjudande. När ingen av Askungens styvsystrar får sina fötter att passa i hennes sko skär en av dem av sin tå och den andra sin häl för att lura prinsen. Längre fram i handlingen får de dessutom ögonen uthackade av lillsyrrans magiska fåglar, som straff för sitt svek. Som om detta inte vore nog tar hon dessutom sin hemska styvmor av daga genom att knäcka hennes nacke med ett kistlock. Med andra ord: jävlas inte med Askungen!

1. Lilla Sjöjungfrun

lillasjojungfrun

När sjöjungfrur dör förvandlas de till havsskum och upphör att existera. Detta är viktigt att veta. I den ursprungliga sagan om den lilla sjöjungfrun blir prinsen på slutet kär i en annan tjej och krossar Ariels hjärta. Hon ställs då inför ett svårt dilemma: att döda prinsen och låta hans blod droppa på hennes fötter för att åter förvandlas till en sjöjungfru. I slutändan kan hon dock inte förmå sig att göra dådet och kastar sig istället i havet – och förvandlas till havsskum. Så himla sorgligt!

4.62/5 (68)
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline-feedback
Visa alla kommentarer

© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos


Share via
Copy link
Powered by Social Snap