Hitta SMS-lån | Hitta det bästa lånet för just din situation

Listor.se

Sveriges största listsajt

12 klassiska julkalendrar vi aldrig glömmer

Klassiska julkalendrar
Trolltider från 198X är en av SVT:s mest älskade julkalendrar. Bild: Lars Wikström (SVT)

Gösta Knutsson skrev manus till Sveriges Televisions allra första julkalender ”Titteliture” som hade premiär 1960 och var ett familjeprogram med pyssel och knåp. Sedan dess har konceptet blivit en viktig jultradition som varje december lockar stor tv-publik. Årets följetong som heter ”Piratskattens hemlighet” och är den 54:e julkalendern i ordningen.

Som vi alla vet går höstveckorna rasande fort och innan vi vet ordet av står julen och knackar på dörren. Så för att ge julstämningen lite hjälp på traven har vi här rotat fram 12 klassiska julkalendrar vi aldrig glömmer. Vilken är din favoritkalender?

 

12. Mysteriet på Greveholm – 1996

Dan Zethraeus och Jesper Harrie regisserade 1996 års julkalender ”Mysteriet på Greveholm” som handlar om den knasiga familjen Olsson som bestämmer sig för att fira jul i det ensliga slottet Greveholm. Barnen upptäcker dock att allt inte står rätt till på slottet, och innan de vet ordet av har de hamnat mitt i ett riktigt mysterium.

11. Albert och Herberts jul – 1982

Skrothandlaren Albert bor tillsammans med sin son Herbert i en gammal träkåk i Göteborg i en av SVT:s mest älskade julkalendrar genom tiderna. Sonen Herbert som drömmer om att stå på egna ben spelades av Thomas von Brömssen och Sten-Åke Cederhök gestaltar den knepige stereotypa göteborgaren Albert. När julen närmar och Herbert är mer intresserad av bodybuilding än att delta i Alberts traditionella julfirande uppstår såklart konflikter.

10. Barna Hedenhös uppfinner julen – 2013

2013 års julkalender är baserad på berättelserna om Barna Hedenhös skrivna av Bertil Almqvist. Handlingen utspelar sig i framtiden där julen ännu inte är uppfunnen och flickan Stella lever ett tråkigt och ensamt liv på sin pappas museum. En dag dimper stenåldersfamiljen Hedenhös ner i framtiden och tillsammans med Stella uppfinner de julen. ”Barna Hedenhös uppfinner julen” belönades med Kristallen 2014 för ”bästa barn-och ungdomsprogram”.

9. Kaspar i Nudådalen – 2002

”Kaspar I Nudådalen” bygger på Michael Engströms böcker och handlar om 8-årige Kaspar som bor i ett hus i Nudådalen tillsammans med sin morfar (Per Oscarsson). När byns rikaste man Åhman vill riva morfars hus för att bygga ett hotell vänds allt upp och ned i den lilla byn och Kaspar måste använda all sin list för att rädda sitt hem. Nudådalen är en fiktiv ort och programserien spelades in i Ängersjö som ligger i Hälsingland.

8. Stjärnhuset – 1981

”Stjärnhuset” var SVT:s julkalender 1981 och handlade om Myrtha (Sif Ruud) som berättade sagor ur den grekiska mytologin för Astro (Johannes Brost). Kalendern var en av de första som inte hade någon direkt anknytning till julen.

7. Lille Luj och Änglaljus i strumpornas hus – 1983

I 1983 års julkalender ”Lille Luj och Änglaljus i strumpornas hus” fick vi för första gången bekanta oss med de gulliga karaktärerna Lillstrumpa och Syster Yster som bodde i strumplådan hemma hos Staffan Stalledräng (Staffan Westerberg).

6. Herkules Jonsson storverk – 1969

1969 års julkalender ”Herkules Jonssons storverk” skrevs och regisserades av Tage Danielsson som även själv medverkade. Serien handlar om sjuårige Herman Jonsson som förvandlas till vuxne Herkules efter att hans mamma av misstag uttalat den magiska formeln ”överliggande kramaxel och kalasvev och bubbla förknasare”. Under seriens gång utför Herkules 12 olika stordåd innan hans mamma lyckas förvandla tillbaka honom till vanlige Herman igen. Julkalendern blev så populär att den sändes i repris hela fyra gånger och har idag uppnått kultstatus.

5. Pelle Svanslös – 1997

Mark Levengood var initiativtagare till att göra julkalender av Gösta Knutssons älskade karaktär Pelle Svanslös, och resultatet gick hem både bland barn och vuxna. Serien utspelar sig såklart i Uppsala och har en stjärnspäckad ensemble med bland andra Björn Kjellman, Cecilia Ljung, Brasse Brännström och Jonas Karlsson.

4. T. Sventon praktiserande privatdetektiv – 1989

Julkalendern som handlar om Åke Holmbergs privatdetektiv Ture Sventon med en ung Helge Skoog i rollen blev omåttligt populär och anses vara en av de bästa hittills. Förutom den läspande semmelälskaren Sventon får vi även stifta bekantskap med de härliga karaktärern som Herr Omar, Fröken Jansson och Ville Vessla.

3. Gumman som blev liten som en tesked – 1967

Birgitta Andersson spelade rollen som gumman som bor i en stuga på landet med sin gubbe (Carl-Gustaf Lindstedt) och ofrivilligt blir liten som en tesked – något som ständigt sätter henne i krångliga situationer. ”Teskedsgumman” blev det stora genombrottet för julkalendern i TV och lockade hela 2,5 miljoner tittare, varav en övervägande majoritet faktiskt var vuxna. Det var andra tider det.

2. Sunes jul – 1991

”Sunes jul” bygger på böckerna om pojken Sune av Anders Jacobsson och Sören Olsson, och blev en dundersuccé när den sändes som julkalender 1991. I rollerna ses bland andra Carina Lidbom och Peter Haber som Sunes virriga föräldrar.

1. Trolltider – 1979

Underbara ”Trolltider” bygger på Maria och Camilla Gripes originalmanus och regisserades av Christina Lagerson. Julkalendern sändes första gången 1979, och var så populär att den sändes i repris både 1985 och 1994. Berättelsen handlar om en grupp småtroll där bland annat systrarna Tova och Kleva, gubben Gorm, fen Dorabella och häxan Mara samsas i skogsgläntan där de bor. I en stor undersökning 2009 röstades ”Trolltider” fram som SVT:s bästa julkalender någonsin med stor marginal, tvåa kom ”Sunes jul”.

3.17/5 (6)

Kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


© 2020 | Listor.se

Share via
Copy link
Powered by Social Snap