Listor.se

Sveriges största listsajt

12 fantastiska dokumentärer

Fantastiska dokumentärer

Dokumentärer är bland det bästa filmvärlden har att erbjuda. Det är något speciellt när verkligheten överträffar dikten, vare sig det handlar om gripande människoöden, djur som far illa, eller globala katastrofer som krig och förtryck.

Det finns en mindre ocean av fängslande dokumentärfilmer att välja och vraka bland, och i bland kan det vara svårt att veta vad som är värt att spana in. Här har vi därför listat 12 fantastiska dokumentärer som verkligen lämnar avtryck hos tittaren.

Vilken är din favoritdokumentär?

12. My Life as a Turkey

Biologen Joe Hutto har en dröm om att föda upp en kull vildkalkoner på sin gård i Florida. En dag blir drömmen verklighet och Joe blir snart varse om vilken totalt uppslukande uppgift det är att vara kalkonförälder. En otroligt gripande och lågmäld dokumentär som med små medel träffar en rakt i hjärtat.

11. The VICE Guide to North Korea

Vi får följa Shane Smith från superhipstriga Vice och hans försök att ta sig in i Nordkorea för att göra en dokumentärfilm. Efter många turer släpps han till slut in i landet, men endast i egenskap av turist. Detta hindrar dock inte Smith från att lyckas med konststycket att dokumentera den hittills mest underhållande skildringen av världens mest slutna land.

10. Anvil! The Story of Anvil

Alla älskar en underdog som mot alla odds reser sig på tio och i slutändan får fira den stora triumfen. Men är det något som berör ännu mer så är det en underdog som, trots en vägran att ge upp sina drömmars mål, aldrig riktigt når ända fram. Här får vi följa det kanadensiska heavy metal-bandet Anvil, som i början av 80-talet spåddes en ljusare framtid än självaste Metallica. Regissören Sacha Gervasi plockar upp tråden 25 år senare och resultatet är både rörande och tragiskt. En fantastisk musikdokumentär!

9. Tears of Gaza

Norska regissören Vibecke Løkkeberg blev djupt tagen av ett reportage om en liten pojke i Gaza som förlorade sin familj vid Israels senaste attack vintern 2008-09. Hon beslöt sig för att till vilket pris som helst göra en film om barnens liv under och efter attacken. Eftersom hon inte beviljades inresetillstånd fick hon kontakta lokala tv-team och privatpersoner som tillhandahöll ett omfattande arkivmaterial från själva attacken – vissa bilder är nästan outhärdliga, känsliga tittare varnas – och efter Løkkebergs instruktioner gjordes nya intervjuer med några av Gazas barn. Resultatet är en mycket effektiv antikrigsfilm där hoppet ligger hos barnen.

8. Citizenfour

En fängslande återberättelse om hur filmskaparen Laura Poitras och journalisten Glenn Greenwald från första början i juni 2013 mötte visselblåsaren Edward Snowden i Hong Kong där han gav dem dokument som bevisade det amerikanska övervakningsprogrammets övergrepp. Belönades med en Oscar 2015.

7. Narco Cultura

Gripande dokumentär om knarkkriget i Mexiko och kulturen som har växt fram i dess kölvatten. Den enda möjligheten för unga människor att ta sig ur slummen är att ge sig in i den våldsamma knarkvärlden, något som har lett till att brottslingar blivit ikoner och förebilder. En subkultur som fött en musikgenre där livet som kriminell glorifieras.

6. The Cove

I en lugn lagun vid den japanska kusten vilar en fruktansvärd hemlighet som vissa desperat gör allt för att bevara. Före detta delfintränaren Ric O’Barry slår sig ihop med filmskaparen Louis Psihoyos och organisationen Ocean Preservation Society för att ta reda på vad som verkligen pågår i den lilla viken, och varför det angår hela världen. Slutresultatet är en provokativ blandning av undersökande journalistik, eco-äventyr och fängslande bilder som tillsammans blir ett rop på hjälp.

5. The Internet’s Own Boy: The Story of Aaron Swartz

Denna hjärtskärande men inspirerande film handlar om en ung mans kamp för de tillgänglighetsfrågor han brann för och vilja att göra världen till en bättre plats. En dokumentär som väcker många frågor om samhällets okunskap om den teknologi som får allt större plats i våra liv.

4. Dear Zachary: A Letter to a Son About His Father

I november 2001 mördades Andrew Bagby i Pennsylvania och hans före detta flickvän, Shirley Turner, var huvudmisstänkt för dådet. En tid efter att Turner blivit arresterad berättar hon att hon är gravid med Andrews barn, och nio månader senare föder Shirley en pojke som hon döper till Zachary. I samma veva bestämmer sig Andrews bästa vän, filmskaparen Kurt Kuenne, för att göra en dokumentär till Zachary. Han intervjuar familj, släkt, kollegor och vänner för att ge Zachary en förståelse om vem och hur hans pappa var som person. Under filmandets gång tar dock handlingen en oväntad och tragisk vändning. Utan att avslöja för mycket; blir du inte berörd av den här filmen bör du nog överväga att söka hjälp…

3. Senna

Du behöver inte ha det minsta intresse för motorsport för att ändå njuta av detta utsökta tidsdokument över en av historiens bästa racerförare och sättet han förolyckades på – men framförallt den bittra rivaliteten mellan två av F1-cirkusens allra bästa förare någonsin – Ayrton Senna och Alain Prost. Asif Kapadia, som gjort filmen, har bara använt arkivmaterial och autentiska bilder, och berättartekniken gör att det känns som att det är Senna och Prost som själva berättar historien. Världens bästa sportdokumentär?

2. Paradise Lost 1-3

Någonstans i skymningslandet mellan ”True Detective” och ”Twin Peaks” hittar man denna obehagliga historia om ett mycket brutalt mord på tre åttaåriga pojkar i West Memphis, Arkansas, och de tre tonårspojkar som senare dömdes för dådet. Totalt består serien av tre delar, The Child Murders at Robin Hood Hills, Revelations, och Purgatory, som tillsammans ger en skrämmande bild av rättssäkerheten i västvärldens enda stormakt.

1. The Jinx

HBO-producerade ”The Jinx” är förmodligen den mest spännande dokumentär om ett brott – eller tja, tre – som någonsin gjorts. Serien inleds med att resterna av en styckad människokropp hittas i Galveston, Texas, 2001. Spåren leder polisen till en man vid namn Robert Durst – en udda figur och mångmiljonär vars fru försvunnit spårlöst i New York flera år tidigare. Frågorna hopar sig snart kring den märkliga lilla mannen och vi får under sex 45-minutersavsnitt följa med på en omtumlande resa i ett av de konstigare fallen i modern amerikansk kriminalhistoria. En nagelbitare från första till sista bildrutan. Och slutet. SLUTET! Ska du bara se en kriminaldokumentär i ditt liv är det denna.

5/5 (14)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos
https://spelafrank.se/basta-spelautomater
Casinobonusar


Share via
Copy link
Powered by Social Snap