Listor.se

Sveriges största listsajt

11 midsommartraditioner du inte får missa

I Sverige finns det en högtid som är viktigare än alla andra – vi pratar såklart om Midsommar!

Landet fullkomligt stannar upp under denna afton då det konsumeras kopiösa mängder sill och nubbe och kalasas som aldrig förr. Men har du koll på alla traditioner som mer eller mindre är obligatoriska denna festliga dag?

Här har vi listat 11 midsommartraditioner du inte får missa!

11. Fira på landet

Det händer något med svenskar denna högtid, alla blir helt plötsligt nationalromantiker och människor vallfärdar till landställen, skärgården och vackra platser i naturen medan städerna gapar tomma och övergivna. Detta märks inte minst på midsommartrafiken som är en av de värsta under hela året.

10. Sill och potatis

Vi frossar i sill och färskpotatis på midsommaraftonen och vad är väl en midsommar utan minst tio sorters sill och alldeles nyupptagen potatis. Förr i tiden var detta fattigmansmat och otänkbart att bjuda på till fest. Sill och potatis är en mer nutida tradition som växte fram under 1900-talet. Förr var faktiskt gräddfil obligatoriskt att servera på midsommar, annars blev inte skörden välsignad, andra mejerirätter som vitgröt som var en slags finare gröt, knäckebröd och mjölkvälling ingick i också vanligtvis midsommarmenyn, mums.

9. Små grodorna

Små grodorna är obligatorisk på midsommarafton och kommer från en engelsk nidsång om Napoleon från sent 1800-tal och har på något konstigt sätt nästlat sig in i en av våra heligaste traditioner. Texten publicerades första gången av Otto Hellgren och Rubrik Holm i Sånglekar från Nääs 1922.

8. Jordgubbar och glass

En av våra allra modernaste midsommartraditioner är att avrunda festmåltiden med färska jordgubbar med glass eller grädde till. Det här började vi med på 50-talet och det är en av de absolut bästa midsommartraditionerna.

7. Dansa runt midsommarstången

Runtom i landet dansas det ringdans runt midsommarstången på midsommarafton och denna tradition tros ha vuxit fram under sent 1800-tal. Förr i tiden var det här även ett sätt för olika bygders ungdomar att bekanta sig med varandra och var lite som vår tids klubbande.

6. Midsommarkrans

Midsommarkransen är en relativt ny företeelse i vårt midsommarfirande och kommer troligtvis från gammal folktro där allt från naturen ansågs heligt. Numera är det mer en nödvändig midsommar-accessoar.

5. Sju sorters blommor

Att plocka sju sorters blommor (eller ibland nio) under knäpptystnad och lägga under huvudkudden på midsommarnatten är en gammal tradition från bondesamhället. Syftet var att sia in i framtiden och drömma om den man skulle gifta sig med, och än idag ligger det massvis med slokande buketter under huvudkudden på midsommarnatten.

4. Snaps

Brännvin och snapsvisor som Helan går har antagligen förekommit i Sverige sedan 1600-talet men det var först på senare delen av 1800-talet som snapsar blev en obligatorisk del av midsommarfirandet. Idag utgör snapsen och annan alkohol kanske en lite alltför stor del av firandet då midsommarhelgen är en av de värsta på hela året vad gäller bråk och fylleri. Sjung hoppfaderallan hej!

3. Midsommarstången

Midsommarstången som är en av de svenskaste symboler vi har kom troligen hit från Tyskland under medeltiden. Enligt gammal folktro ansågs kransarna ha magiska krafter och sparades för att ha i julbadet. Ibland beskylls den blomsterinklädda stången för att vara en fallossymbol men den korsliknande konstruktionen tros snarare ha ett kristet ursprung. Midsommarstången kallas ibland majstång, som stammar från det gamla ordet maja som betyder ”smycka med löv”.

2. Rulla naken i daggen

Förr om åren var det tradition i bondesamhället att springa ut och rulla sig naken i den friska morgondaggen på midsommarmorgonen i syfte att hålla sig frisk och kry resten av året. Det praktiseras säkert fortfarande på sina håll men hör inte till de traditioner vi håller starkast på idag.

1. Midsommarligget

Visst känner du ovanligt många som fyller år i mars? Det har sin förklaring, midsommaraftnen är en favoritkväll för många att rulla runt i sänghalmen.

2.4/5 (10)
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline-feedback
Visa alla kommentarer

© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos


Share via
Copy link
Powered by Social Snap