Listor.se

Sveriges största listsajt

10 städer med fantastisk gatukonst

Gatukonst är enligt Wikipedias definition en form av obeställd, ofta illegal konst i stadsmiljö, och uppstod som en vidareutveckling av graffitikonsten. Den huvudsakliga idén med denna postmoderna konstnärliga rörelse är att stadsbefolkningen själva tar ansvar för den offentliga utsmyckningen.

Här har vi listat 10 städer med fantastisk gatukonst som bevisar att man inte behöver gå på snobbiga museer för att ta del av storslagen kultur! 

10. New York, USA

newyork-streetart

Världsmetropolen New York är föga förvånande fylld med bländande installationer av offentlig gatukonst i form av smart graffiti. En riktig pionjär inom området.

9. Lissabon, Portugal

lissabon-streetart

Gatukonst har länge varit en del av Lissabons kultur. Efter jordbävningen som drabbade staden 1755 valde man att bygga upp de mer välbärgade områdena med vackra pastellfärgade byggnader och kakelutsmyckningar. Tidig graffiti tros ha varit ett fattigmansalternativ till de spektakulära rikemanshusen och idag hittar man enastående motiv över hela staden.

8. Valparaíso, Chile

valparaiso-streetart

Den chilenska staden Valparaíso fullkomligen bubblar av avantgardistisk kultur och pulserande gatukonst. Tänk dig ett mini-Berlin vid havet.

7. Prag, Tjeckien

prag-streetart

Gatukonsten i Prag har på bara några år, precis som så många andra subkulturer, gått från att vara en marginell konstform till att bli en allmänt accepterad del av stadens kultur. De spektakulära och påhittiga konstverken är lite svårare att hitta i Prag jämfört med de andra städerna på listan, men är trots detta väl värda att utforskas.

6. São Paulo, Brasilien

saopaulo-streetart

Det är praktiskt taget omöjligt att vandra runt på São Paulos gator utan att se en målning stirra tillbaka på en. Olika färger och former, vissa uppenbara andra abstrakta; uppenbarar sig på både byggnader och gator, och det är ingen tvekan om är detta en stad som har omfamnat gatukonsten med både kärlek och respekt.

5. Melbourne, Australien

melbourne-streetart

Melbourne har fått internationell ryktbarhet för sin mångfald av gatukonst och tillhörande subkulturer. Under hela 1970- och 1980-talen influerades stora delar av stadens ungdomar av graffitikonst från New York, och väggmålningarna längs järn- och spårvägen i Melbournes närförorter är minst sagt häftiga att beskåda.

4. Berlin, Tyskland

berlin-streetart

Födelsen av Berlins gatukonstscen kan spåras tillbaka till 1961 och uppförandet av Berlinmuren som separerade öst från väst. Murens symboliska betydelse gjorde att den blev en självklar plats för stadens medborgare att uttrycka sina åsikter och frustrationer på. I dag skryter gatorna i Berlin med gatukonst i världsklass och både konstnärer och graffitimålare från världens alla hörn står i kö för att få utnyttja stadens byggnader som målarduk.

3. Kapstaden, Sydafrika

kapstaden-streetart

2010 startade gatukonstnären Freddy Sam en gatukonstrevolution i förorten Woodstock strax utanför Kapstaden. Detta har inspirerat andra både lokala och internationella konstnärer att söka sig till området och det går att boka guidade rundturer i kvarteren som inhyser över 40 konstverk.

2. Bogotá, Colombia

bogota-streetart

Bogotá har länge levt med ett dåligt rykte och inte varit särskilt förknippad med skönhet. Men på senare år har något hänt med Colombias huvudstad, som blivit en fristad för både lokala och internationella graffitikonstnärer på grund av alla tomma väggytor i kombination med slapp lagstiftning. En lika efterlängtad som oväntad makeover.

1. Buenos Aires, Argentina

buenosaires-streetart

Husväggarna i Buenos Aires berättar stadens historia, väckt till liv av massiva målningar, nyckfullt målade figurer, lynnig graffiti och subtila men symboliska schabloner – varav många bär på en kraftfull politisk laddning. I kvarter efter kvarter finns dessa urbana konstverk som förmedlar Argentinas moderna politiska historia från de mörkaste dagarna i militärdiktaturen fram till den ekonomiska krisen 2001.

2.67/5 (6)
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline-feedback
Visa alla kommentarer

© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos


Share via
Copy link
Powered by Social Snap