Listor.se

Sveriges största listsajt

10 obehagliga målningar

Långt ifrån alla konstverk är vackra att titta på. I vissa fall gränsar det udda nästan till rena skräckmålningar. Här har vi samlat 10 kända, men obehagliga målningar du absolut inte vill ha på din sovrumsvägg.

Det är inte utan att man undrar vad för slags tankar som rört sig i skallen hos vissa konstnärer när de fått idéerna till sina verk. Men att bli lite rädd är naturligtvis också lite nervkittlande. Kultur och skräck i perfekt symbios!

10. Misslyckad fresk – Cecilia Gimenez (2012)

Okej, den här tavlan är inte så läskig egentligen, men historien om den är ganska hårresande. När 80-åriga amatörkonstnären Cecilia Gimenes beslöt sig för att restaurera den drygt hundra år gamla fresken föreställande Jesus i en kyrka i hennes hemstad Borja blev det inte riktigt som hon hade tänkt sig. Fresken blev totalförstörd och liknade till allas förskräckelse mer än apa än Jesus efter Gimenes tilltag. Sedan dess har dock målningen blivit en stor turistattraktion i den lilla staden.

9. Den fula hertiginnan – Quentin Matsys (1513)

”Den fula hertiginnan” är flamländske konstnären Quentin Matsys mest berömda verk och föreställer en gammal kvinna med Pagets sjukdom. Ingen smickrande avbildning direkt, och målningen gav bland annat inspiration till illustrationerna i Lewis Carrolls ”Alice i underlandet”.

8. Dante and Virgil in Hell – William-Adolphe Bouguereau (1850)

”Dante and Virgil in Hell” skildrar en scen från Dantes inferno där Dante bevittnar två förlorade själar utkämpa en blodig kamp med ganska osköna metoder. Tavlan är målad av franske konstnären William-Adolphe Bouguereau som främst är förknippad med sina klassiska målningar av sköna nymfer.

7. The Great Red Dragon and the Woman Clothed in Sun – William Blake (1805-1810)

Den engelske poeten och konstnären William Blake målade mellan 1805-1810 en serie kusliga skildringar ur bibeln. ”The Great Red Dragon and the Woman Clothed in Sun” sticker ut som en av de mest dramatiska och obehagliga. Att den har en central roll i Thomas Harris seriemördarroman ”Röd Drake”, där Hannibal Lecter förekommer för första gången, gör den inte mindre läskig.

6. The Hands Resist Him – Bill Stoneham (1972)

”The Hands Resist Him” är en målning av Bill Stoneham från 1972. Den föreställer en pojke och en docka som står framför en dörr full av händer. När tavlan dök upp på Ebay år 2000 visade det sig att den hade en kuslig historia. Paret som sålde målningen hävdade nämligen att det låg en förbannelse över den. Bland annat ska de ha sett figurerna röra på sig under natten. Bilden spred sig som en löpeld över internet och flera har vittnat om att de känt ett starkt obehag bara av att se en bild av målningen… Ooops.

5. Electric Chair – Andy Warhol (1971)

Andy Warhol skapade under 60- och 70-talet, då kontroversen kring dödsstraffet i USA var mycket stor, en konstserie med en elektrisk stol i en tom avrättningskammare. Elektriska stolen är kanske den kusligaste möbel som någonsin existerat och det politiskt laddade konstverket lyser med sin frånvaro i Gallerix utbud till skillnad från till exempel Marilyn Monroes massproducerade nuna.

4. Judit skär halsen av Holofernes – Caravaggio (1598-99)

Caravaggios målning från 1500-talet skildrar en scen ur Judits bok från Gamla testamentet. Motivet visar hur Judit skär halsen av general Holofernes för att rädda sitt folk. Caravaggio tros ha tagit inspiration från riktiga avrättningar eftersom målningen är så otroligt realistisk och detaljerad.

3. Saturnus slukar en av sina söner – Francisco Goya (1819-23)

Francisco Goya målade en serie väggmålningar i sitt hus i Madrid som kallas ”De svarta tavlorna”. Samtliga 14 tavlorna i serien föreställer mörka och skrämmande motiv. En av dem är ”Saturnus slukar en av sina söner”. Som titeln antyder avbildar motivet guden Saturnus som tuggar i sig ett av sina barn. Målningen flyttades efter Goyas död från hans vardagsrum till en canvasduk och finns idag utställd på Pradomuseet i Madrid.

2. Severed Heads – Théodor Géricault (1818-1819)

Franske konstnären Théodor Géricault är mest berömd för sina verk inom klassicismen, däribland ”Medusas flotte”. Men han målade även många realistiska skildringar av människokroppen. Géricault använde sig av lik från bårhuset till sina målningar av kapade huvuden. Lätt en av tidernas mest obehagliga målningar.

1. Study After Velazquez’s Portrait of Innocent X – Francis Bacon (1953)

Den irländske konstnären Francis Bacons förvrängda avbildning av Velasquez påveporträtt påminner närmast om något från ens värsta mardrömmar. Det är tur att den riktiga påven har en vänligare uppsyn…

3/5 (11)
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline-feedback
Visa alla kommentarer

© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos


Share via
Copy link
Powered by Social Snap