Hitta SMS-lån | Hitta det bästa lånet för just din situation

Listor.se

Sveriges största listsajt

10 musikaler du måste se innan du dör

Musikalen som konstform är både älskad och hatad, men oavsett vad man tycker är teater med sjungen dialog omåttligt populärt världen över. Här har vi listat 10 musikaler du måste se innan du dör!

Varje år vallfärdar miljontals människor från hela världen till Broadway och West End för att se någon av de kända teaterdistriktens många föreställningar. Men vilka ska man egentligen se? Läs vidare så får du veta!

Vilken är din favoritmusikal?

10. The Sound of Music

Upphovsmän: Richard Rodgers / Oscar Hammerstein
Urpremiär: 16 november 1959 (Broadway)

”The Sound of Music” är en av världens mest berömda musikaler, och handlar om nunnan Maria som skickas från sitt kloster för att assistera änklingen Georg von Trapp med hans sju barn.

Filmversionen med Julie Andrews och Christopher Plummer är en av de mest kända och uppskattade i genren, och tog 1966 hem fem statyetter vid Oscarsgalan.

9. West Side Story

Upphovsmän: Leonard Bernstein / Stephen Sondheim
Urpremiär: 26 september 1957 (Broadway)

Superklassikern ”West Side Story”, signerad Bernstein/Sondheim, är en fri omtolkning av William Shakespeares tragedi ”Romeo & Julia” som utspelar sig bland rivaliserande gäng i New York på 50-talet.

Musikalen filmatiserades 1961 och vann året därpå hela tio Oscars, däribland bästa film, bästa regi samt bästa manliga- och kvinnliga biroll.

8. Into the Woods

Upphovsman: Stephen Sondheim
Urpremiär: 4 december 1986 (San Diego)

Sagomusikalen ”Into the Woods” av Stephen Sondheim uppfördes ursprungligen på Broadway den 5 november 1987.

Musikalen sammanflätar flera av Bröderna Grimms sagor och figurer, med fokus på Rödluvan, Jack och bönstjälken, Rapunzel och Askungen.

2014 kom musikalen ut som film med bl.a Meryl Streep, Johnny Depp, Emily Blunt och Anna Kendrick i huvudrollerna.

7. A Chorus Line

Upphovsmän: Marvin Hamlisch / Edward Kleban
Urpremiär: 15 april 1975 (Broadway)

Handlingen i ”A Chorus Line” är ganska enkel – tjugofyra dansare slåss om åtta roller på en audition, ständigt bedömda av en enväldig koreograf och regissör.

Den ursprungliga Broadway-uppsättningen nominerades till hela 12 Tony Awards och kammade hem nio.

6. Rent

Upphovsman: Jonathan Larson
Urpremiär: 25 januari 1996 (Broadway)

”Rent” handlar om en grupp socialt utstötta människor som bor tillsammans i en rivningskåk i New York, och är en modernisering av Puccinis opera ”La Bohème”.

Regissören Jonathan Larson fick sorgligt nog aldrig uppleva premiären av sitt livsverk, då han oväntat gick bort kvällen innan premiären, endast 35 år gammal.

5. The Book of Mormon

Upphovsman: Matt Stone / Trey Parker / Robert Lopez
Urpremiär: 24 mars 2011 (Broadway)

”The Book of Mormon” klassas som religiös satir och är skriven av South Park-upphovsmännen Matt Stone och Trey Parker tillsammans med den erfarne musikalkompositören Robert Lopez.

Kort förklarat handlar föreställningen om två unga mormoner som skickas på ett tvåårigt missionsuppdrag i Uganda. Duon har dock svårt att nå ut med sitt budskap till lokalbefolkningen, som istället distraheras av mer akuta frågor som AIDS, svält, könsstympning och förtryck från diverse krigsherrar.

I Sverige har föreställningen gjort stor succé med Linus Wahlgren och Per Andersson i huvudrollerna.

Tveklöst listans roligaste musikal!

4. Jesus Christ Superstar

Upphovsmän: Andrew Lloyd Webber / Tim Rice
Urpremiär: 12 oktober 1971 (Broadway)

Jesus Christ Superstar är utan tvekan en av världens mest älskade musikaler.

Rockoperan av Andrew Lloyd Webber och Tim Rice som skildrar Jesus sista sju dagar släpptes ursprungligen som ett konceptalbum med bland andra Ian Gillan (Deep Purple) som Jesus. Första scenproduktionen uppfördes på Broadway 1971 och sedan dess har musikalen setts av miljontals människor världen över.

Sommaren 2020 spelas en stjärnspäckad version av ”Jesus Christ Superstar” på Dalhalla med bland andra Linus Wahlgren i rollen som Jesus och Peter Stormare som Kung Herodes.

3. The Phantom of the Opera

Upphovsmän: Andrew Lloyd Webber / Charles Hart / Richard Stilgoe
Urpremiär: 27 september 1986 (West End)

Andrew Lloyd Webbers mastodontproduktion som berättar den olyckliga kärlekshistorien mellan fantomen på Parisoperan och sopranen Christine, är världens genom tiderna största musikalsuccé med nästan 11 000 föreställningar – bara på Broadway!

”The Phantom of the Opera” verkar dessutom ha ett gott öga till Sverige, då hela fem olika svenskar axlat manteln utomlands som någon av musikalens huvudrollsinnehavare.

Peter Jöback har gjort rollen som fantomen både i London och New York, och Niklas Asknergård landade den andra manliga huvudrollen som Raoul på West End 2003.

Den kvinnliga huvudrollen, Christine Daaé, spelades 1997 av Myrra Malmberg 2014 av Emmi Christensson, båda på West End i London. 2002-2004 axlade Viktoria Tocca rollen i Köpenhamn i vad som av ”Phantom”-fans över hela världen har hyllats som en av de bästa Christine-tolkningarna någonsin!

2. Wicked

Upphovsman: Stephen Schwartz
Urpremiär: 10 juni 2003 (San Francisco)

”Wicked” är historien om vad som egentligen hände i landet Oz innan Dorothy satte sina rubinskoprydda fötter på den gyllene vägen.

Storyn är berättad ur de två häxornas perspektiv – å ena sidan om hur den missförstådda flickan Elphaba växer upp till att bli ”The Wicked Witch of the West”, å andra sidan vackra och ambitiösa Glinda som senare blir känd som ”The Good Witch Of The North”.

”Wicked” har sedan Broadway-premiären gått för fulla hus på Gershwin Theatre och är bland det mest roliga och slipade som går att se på en musikalscen just nu.

1. Les Miserables

Upphovsmän: Claude-Michel Schönberg / Alain Boublil / Herbert Kretzmer
Urpremiär: 8 oktober 1985 (West End)

Världens genom tiderna bästa musikal stavas alltså ”Les Miserables”. Claude-Michel Schönbergs och Alain Boubils musikaliska tolkning av Victor Hugos klassiska roman ”Samhällets olycksbarn” har rönt stora framgångar världen över och filmatiserats vid ett flertal tillfällen.

Den franska uruppsättningen från 1980 skiljer sig en hel del mot den produktion med engelsk text av Herbert Kretzmer som brittiske producenten Cameron Mackintosh fem år senare satte upp i West End. Man brukar därför säga att musikalen hade sin urpremiär i London.

3.27/5 (15)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


© 2020 | Listor.se

Share via
Copy link
Powered by Social Snap