Listor.se

Sveriges största listsajt

10 musikaler du måste se innan du dör

Musikalen som konstform är både älskad och hatad, men oavsett vad man tycker är teater med sjungen dialog omåttligt populärt världen över.

Varje år vallfärdar miljontals människor från hela världen till Broadway och West End för att se någon av de kända teaterdistriktens många föreställningar. Här har vi listat 10 musikaler du måste se innan du dör!

 

10. The Sound of Music

soundofmusic
Upphovsmän: Richard Rodgers / Oscar Hammerstein
Urpremiär: 16 november 1959 (Broadway)

”The Sound of Music” är en av världens mest berömda musikaler, och handlar om nunnan Maria som skickas från sitt kloster för att assistera änklingen Georg von Trapp med hans sju barn. Filmversionen med Julie Andrews och Christopher Plummer är en av de mest kända och uppskattade i genren, och tog 1966 hem fem statyetter vid Oscarsgalan.

9. Broarna i Madison County

Musikaler du måste se innan du dör

Upphovsmän: Jason Robert Brown / Marsha Norman
Urpremiär: 1 augusti 2013 (Williamstown)

En hel värld förtrollades av Meryl Streep och Clint Eastwood när filmen ”Broarna i Madison County”, baserad på Robert James Wallers roman med samma namn, hade premiär 1995. Musikalversionen av den storslagna kärlekssagan är en av Broadways största succéer de senaste åren. Upphovsmannen Jason Robert Brown har hyllats till skyarna av en enad kritikerkår, som utnämnt honom till ”den nye Sondheim”. Efter premiären på Broadway 2014 nominerades musikalen till fyra Tony Awards®, varav den vann två, bland annat för ”Best Original Score”. Hösten 2018 har ”Broarna i Madison County” Sverigepremiär på Maximteatern i Stockholm.

8. West Side Story

westsidestory
Upphovsmän: Leonard Bernstein / Stephen Sondheim
Urpremiär: 26 september 1957 (Broadway)

Superklassikern ”West Side Story”, signerad Bernstein/Sondheim, är en fri omtolkning av William Shakespeares tragedi ”Romeo & Julia” som utspelar sig bland rivaliserande gäng i New York på 50-talet. Musikalen filmatiserades 1961 och vann året därpå hela tio Oscars, däribland bästa film, bästa regi samt bästa manliga- och kvinnliga biroll.

7. Into the Woods

intothewoods
Upphovsman: Stephen Sondheim
Urpremiär: 4 december 1986 (San Diego)

Sagomusikalen ”Into the Woods” av Stephen Sondheim uppfördes ursprungligen på Broadway den 5 november 1987. Musikalen sammanflätar flera av Bröderna Grimms sagor och figurer, med fokus på Rödluvan, Jack och bönstjälken, Rapunzel och Askungen. Musikalen kommer 2014 ut som film med bl.a Meryl Streep, Johnny Depp, Emily Blunt och Anna Kendrick i huvudrollerna.

6. A Chorus Line

chorusline
Upphovsmän: Marvin Hamlisch / Edward Kleban
Urpremiär: 15 april 1975 (Broadway)

Handlingen i ”A Chorus Line” är ganska enkel – tjugofyra dansare slåss om åtta roller på en audition, ständigt bedömda av en enväldig koreograf och regissör. Den ursprungliga Broadway-uppsättningen nominerades till hela 12 Tony Awards och kammade hem nio.

 

 

5. Rent

rent
Upphovsman: Jonathan Larson
Urpremiär: 25 januari 1996 (Broadway)

”Rent” handlar om en grupp socialt utstötta människor som bor tillsammans i en rivningskåk i New York, och är en modernisering av Puccinis opera ”La Bohème”. Regissören Jonathan Larson fick sorgligt nog aldrig uppleva premiären av sitt livsverk, då han oväntat gick bort kvällen innan premiären, endast 35 år gammal.

4. Sweeney Todd

sweeneytodd
Upphovsman: Stephen Sondheim
Urpremiär: 1 mars 1979 (Broadway)

Listans dominant, Stephen Sondheim, är mannen bakom även denna produktion. ”Sweeney Todd”, som kretsar kring den hämndlystne barberaren med samma namn och pajbagerskan Mrs. Lovett, hade premiär på Broadway 1979 där den kvinnliga huvudrollen faktiskt spelades av Angela ”Mord och inga visor” Lansbury. Filmen baserad på musikalen hade premiär 2007 med Johnny Depp, Helena Bonham Carter och Alan Rickman i huvudrollerna och vann bl.a en Golden Globe för bästa film komedi/musikal.

3. Phantom of the Opera

phantom
Upphovsmän: Andrew Lloyd Webber / Charles Hart / Richard Stilgoe
Urpremiär: 27 september 1986 (West End)

Andrew Lloyd Webbers mastodontproduktion som berättar den olyckliga kärlekshistorien mellan fantomen på Parisoperan och sopranen Christine, är världens genom tiderna största musikalsuccé med nästan 11 000 föreställningar – bara på Broadway! ”Phantom of the Opera” verkar dessutom ha ett gott öga till Sverige, då hela fem olika svenskar axlat manteln utomlands som någon av musikalens huvudrollsinnehavare. Peter Jöback har gjort rollen som fantomen både i London och New York, och Niklas Asknergård landade den andra manliga huvudrollen som Raoul på West End 2003. Den kvinnliga huvudrollen, Christine Daaé, spelades 1997 av Myrra Malmberg 2014 av Emmi Christensson, båda på West End i London. 2002-2004 axlade Viktoria Tocca rollen i Köpenhamn i vad som av ”Phantom”-fans över hela världen har hyllats som en av de bästa Christine-tolkningarna någonsin!

2. Wicked

wicked
Upphovsman: Stephen Schwartz
Urpremiär: 10 juni 2003 (San Francisco)

”Wicked” är historien om vad som egentligen hände i landet Oz innan Dorothy satte sina rubinskoprydda fötter på den gyllene vägen. Storyn är berättad ur de två häxornas perspektiv – å ena sidan om hur den missförstådda flickan Elphaba växer upp till att bli ”The Wicked Witch of the West”, å andra sidan vackra och ambitiösa Glinda som senare blir känd som ”The Good Witch Of The North”. ”Wicked” har sedan Broadway-premiären gått för fulla hus på Gershwin Theatre och är bland det mest roliga och slipade som går att se på en musikalscen just nu.

1. Les Miserables

lesmiserables

Upphovsmän: Claude-Michel Schönberg / Alain Boublil / Herbert Kretzmer
Urpremiär: 8 oktober 1985 (West End)

Världens genom tiderna bästa musikal stavas alltså ”Les Miserables”. Claude-Michel Schönbergs och Alain Boubils musikaliska tolkning av Victor Hugos klassiska roman ”Samhällets olycksbarn” har rönt stora framgångar världen över och filmatiserats vid ett flertal tillfällen. Den franska uruppsättningen från 1980 skiljer sig en hel del mot den produktion med engelsk text av Herbert Kretzmer som brittiske producenten Cameron Mackintosh fem år senare satte upp i West End. Man brukar därför säga att musikalen hade sin urpremiär i London.

2.91/5 (11)

Kommentarer

  1. Jag saknar min favorit MIss Saigon som jag sett 8 ggr. Sett de flesta men är nyfiken å¨Broarna

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


© 2019 | Listor.se