Listor.se

Sveriges största listsajt

10 ljudböcker du inte får missa

Ljudboken har på senare år blivit ett allt mer populärt alternativ till hur svenskarna konsumerar litteratur. Enligt en studie från 2018 lyssnar nära 40 % av oss på ljudböcker i någon utsträckning.

Men hur vet man vilka titlar som är värda att investera sin tid i? Här har vi i samarbete med Ljudbokstoppen listat 10 ljudböcker du absolut inte får missa!

Vilka ljudböcker rekommenderar du? Tipsa gärna i kommentarsfältet!

10. Game of Thrones – George R. R. Martin

Att lyssna på George R. R. Martins episka fantasysvit är om möjligt ännu bättre att att läsa den – och framförallt mer njutbart än att se den urspårade tv-serien. Här rekommenderar vi den engelska versionen där den uppläsaren Roy Dotrice gör över 90 olika karaktärer!

9. Gone Girl – Gillian Flynn

Bästsäljaren ”Gone Girl” av Gillian Flynn är en psykologisk thriller som håller lyssnaren på helspänn från första till sista ordet. I den engelska versionen delar Kirby Heyborne och Julia Whelan på berättaruppdraget, medan det i den svenska är Anna Maria Käll som själv står för inläsningen.

8. The Handmaid’s Tale – Margaret Atwood

Margaret Atwoods dystopiska skildring av ett framtida USA som tagits över av kristna fundamentalister har på senare år fått ett uppsving i popularitet. Inte minst i och med den populära tv-serien med samma namn. Berättare i ljudboksversionen är Claire Danes (på engelska) eller Lo Kauppi (på svenska).

7. Störst av allt – Malin Persson Giolito

Malin Persson Giolitos hyllade ”Störst av allt” är en spännande rättegångsthriller, men även en svidande uppgörelse med ett samhälle som håller på att glida isär. Ett drama som väcker frågor om skuld och ansvar, straff och försoning. Vi rekommenderar den svenska originalversionen där återigen Lo Kauppi står för inläsningen.

6. Never Mind – Edward St Aubyn

I Edward St Aubyns självbiografiska romansvit skildras den traumatiserade Patrick Melrose från barndom till vuxenliv, från övergrepp och överdoser till överlevnad. Den första romanen ”Never Mind” utkom 1992 och är helt enkelt exceptionellt bra! Engelsk uppläsare är Alex Jennings, medan den svenska versionen berättas av Magnus Roosmann.

5. To Kill a Mockingbird – Harper Lee

Författaren Harper Lee tilldelades Pulitzerpriset för ”To Kill a Mockingbird” 1960. Handlingen utspelar sig i den amerikanska södern och kretsar kring ett rättegångsfall där en svart man felaktigt anklagats för att ha våldtagit en vit flicka. Som ljudbok läses denna superklassiker upp av skådespelerskan Sissy Spacek på engelska och Kerstin Andersson på svenska.

4. En man som heter Ove – Fredrik Backman

En modern svensk klassiker, både som bok och film. Fredrik Backmans ”En man som heter Ove” fungerar inte helt oväntat kanon även som ljudbok. Berättelsen om den vresige farbrorn som finner en oväntad vänskap får liv genom Torsten Wahlund – Sveriges mest anlitade inläsare av ljudböcker.

3. Red Dragon – Thomas Harris

Thomas Harris andra roman, men den första där världen fick stifta bekantskap med Dr. Hannibal Lecter. ”Red Dragon” är ett skräckmästerverk som håller lyssnaren trollbunden från början till slut. Vi rekommenderar den engelska versionen där författaren själv står för uppläsningen.

2. Omgiven av idioter – Thomas Erikson

Thomas Eriksons ”Omgiven av idioter” beskriver konkret och underhållande hur en av världens mest spridda metoder för att sortera olikheterna inom mänsklig kommunikation. För berättandet står rutinerade ljudboksuppläsaren Mattias Linderoth.

1. Harry Potter-serien – J.K. Rowling

Okej, det här är inte EN bok. Men faktum är att alla sju böckerna om Harry Potter och hans äventyr är alldeles utsökta i ljudboksform. Därför gör vi det enkelt för oss och rekommenderar hela serien. På svenska läses boken av Björn Kjellman, som gör det med den äran. Men framförallt är den engelska versionen med Stephen Fry som uppläsare helt fantastisk!

0/5 (1)
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline-feedback
Visa alla kommentarer

© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos


Share via
Copy link
Powered by Social Snap