Listor.se

Sveriges största listsajt

10 kultfilmer från 80-talet du inte får missa

1980-talet var verkligen en av filmhistoriens mest inflytelserika epoker, inte minst för actiongenren. Här har vi listat 10 klassiska kultfilmer från decenniet när ingen levde efter devisen ”less is more”.

Filmerna på listan är alltså inte rangordnade på något sätt, utan endast en samling kultklassiker vi anser vara riktigt goda tidsfördriv hemma i tv-soffan!

Vilka kultfilmer från 80-talet är dina favoriter?

The Golden Child (1986)

Säg 80-talsaction med Eddie Murphy och de flesta kommer att tänka på ”Snuten i Hollywood” eller ”48 timmar”. Därför vill vi slå ett slag för ”The Golden Child” som också är klart sevärd för dig som älskar småfånig action- och äventyrskomedi från 1980-talet.

Handling:
Var tusende generation föds ett ”perfekt” barn med medfödda magiska krafter som kan skapa fred på jorden. Nu har mörkrets makter kidnappat barnet och vill använda honom för sina egna syften. Den snabbkäftade privatdetektiven Chandler Jarrell (Eddie Murphy) blir anlitad för att hitta barnet. Snabbt kastas Chandler in i en värld av magi, onda andar, tibetanska munkar, Himalaya – och massor av snö.

They Live (1988)

John Carpenter har gett oss kultklassiker som ”Alla helgons blodiga natt”, ”Flykten från New York” och ”The Thing”. Med filmer som dessa innanför västen är det inte konstigt att ”They Live” från 1988 hamnat något i skymundan. Men låt dig inte luras – det är en riktigt 80-talspärla!

Handling:
När John Nada (Roddy Piper) hittar ett par solglasögon upptäcker han att världen är fylld av dolda budskap och att de styrande i samhället i själva verket är ondsinta rymdvarelser som planerar att ta över jorden. Nada ger sig ut på jakt efter utomjordingarnas högkvarter samtidigt som de blir medvetna om hans nyvunna förmåga att kunna se deras rätta jag.

Vigilante (1983)

Under 1970- och 80-talen var det populärt med så kallade ”hämndfilmer”. ”Death Wish” från 1974 med Charles Bronson i huvudrollen är kanske den mest klassiska. ”Vigilante” med en utmärkt Robert Forster i huvudrollen är dock minst lika bra!

Handling:
Gängvåldet har tagit över gatorna i New York och ingen går säker vid mörkrets inbrott. En dag tas allt ifrån Eddie Marino (Robert Forster) efter att ett gäng bryter sig in i familjens hem och mördar hans åttaårige son. När domstolen sviker Eddie bestämmer han sig att med hjälp av sina rättsskipande arbetskamrater skaffa det enda han behöver för att kunna gå vidare med livet – upprättelse.

The Running Man (1987)

”The Running Man” är en riktig actionpärla, löst baserad på romanen ”Den flyende mannen” av Stephen King (skriven under pseudonymen Richard Bachman). Filmen skiljer sig dock till stora delar från boken. Specialeffekterna lämnar visserligen en hel del att önska, men ”The Running Man” är fortfarande en väldigt bra film!

Handling:
Filmen utspelar sig med start 2017 i en värld där världsekonomin har havererat och såväl mat som olja är bristvaror. USA har förvandlats till en totalitär polisstat som delats upp i olika militära zoner styrda med järnhand. Televisionen är mäktigare än någonsin och det populäraste programmet är ”The Running Man” – en makaber katt-och-råtta-lek där oskyldiga medborgare pekas ut som brottslingar för att sedan jagas av specialtränade mördargladiatorer. En dag får polisen Ben Richards (Arnold Schwarzenegger), efter att ha hamnat i fängelse, chansen att medverka i programmet…

Bloodsport (1988)

En rätt lökig, men sjukt underhållande kampsportsfilm som hatades av kritikerna när den kom. Publiken visade sig dock älska filmen – som dessutom är Jean Claude Van Dammes bästa!

Handling:
Frank Dux (Jean Claude Van Damme) är en amerikansk soldat som genom sin döende läromästare i ninjutsu får nys om en illegal kampsportstävling i Hong Kong kallad ”Kumite”. För att hedra sin sensei avviker Frank från militärtjänsten i USA med avsikten att delta i – och försöka vinna den stenhårda tävlingen.

The Last Dragon (1985)

1980-talet var verkligen en guldålder för filmer med kampsportstema. ”The Last Dragon” är en idag relativt bortglömd pärla för den breda publiken.

Handling:
Leroy Green (Taimak) är en ung man som kämpar för att nå den högsta nivån inom kampsportens ädla konst. Han får en dödsfiende i Harlems egen Shogun, kallad ”Sho’Nuff” (Julius Carry) som försöker provocera honom till en fight för att en gång för alla avgöra vem som är den sanna mästaren. Parallellt blir Leroy också indragen i en våldsam maktkamp inom musikvideobranschen med stjärnan Laura (Vanity) i centrum.

Police Story (1985)

Kampsportslegenden Jackie Chan skrev manus, regisserade och spelade huvudrollen i denna spektakulära actionrulle som bland annat vann pris för bästa film och bästa actionkoreografi vid Hong Kong Film Awards 1986.

Handling:
Ka-Kui Chan (Jackie Chan) är en polis i Hongkong som efter ett stort beslag lyckas gripa en känd drogkung. Som hämnd blir han ditsatt för mordet på en korrupt poliskollega och tvingas därefter använda alla sina förmågor för att inte bli arresterad eller mördad innan hans namn har rentvåtts.

Midnight Run (1988)

”Midnight Run” är både rolig och spännande samt förvånansvärt rörande, till stor del tack vare den fantastiska kemin mellan huvudrollsinnehavarna Robert De Niro och Charles Grodin. Kul fakta: ordet ”Fuck” yttras inte mindre än 117 gånger under filmens gång, vilket länge var officiellt rekord i Hollywood.

Handling:
Jack Walsh (Robert De Niro) är en hårdkokt före detta snut som sadlat om till prisjägare. Mot en belöning på 100 000 dollar får han i uppdrag att hitta den efterlyste förskingraren Jonathan ”The Duke” Mardukas (Charles Grodin) och föra denne till Los Angeles för att vittna mot sin förre maffiaboss. Uppdraget visar sig dock bli svårare än Jack tänkt sig då han har maffian, FBI och en av sina kollegor hack i häl.

Repo Man (1984)

Repo Man är ett åttiotals-punkpotpurri där science fiction blandas friskt med komedi, samhällskritik, nihilism och våld. Filmen har inspirerat otaliga moderna klassiker såsom Pulp Fiction, Arizona Junior, Men in Black och till och med Arkiv X. Extra plus för det punkiga soundtracket med artister och band som Iggy Pop, Black Flag och Suicidal Tendencies.

Handling:
Otto Maddox (Emilio Estevez) är en punkare som får sparken från sitt jobb som affärsbiträde i Los Angeles och blir introducerad i bilinkrävningsbranschen av Bud (Harry Dean Stanton), en veteran på området. En dag får de ett unikt erbjudande från en skum organisation som går ut på att de skall hitta och kräva in en speciell Chevrolet Malibu. För besväret lovas de 20 000 dollar. Den eftertraktade bilen körs dock runt av en galen, lobotomerad vetenskapsman som dessutom har någonting extremt farligt i skuffen…

Big Trouble in Little China (1986)

Den här flummiga kung-fu-action-komedin är en av 80-talets mest kultförklarade filmer. Det är lätt att förstå varför. Regissören John Carpenter brer på med extra allt under 1 timme och 39 minuters filmnostalgi som får andra verk i genren att framstå som konstfilmer från Polen. Typ.

Handling:
Lastbilschaffisen Jack Burton (Kurt Russell) går med på att köra sin vän Wang Chi (Dennis Dun) till flygplatsen för att plocka upp dennes flickvän. Väl på plats blir hon dock kidnappad av ett gäng illvilliga kineser och en övernaturlig kamp mellan gott och ont tar sin början. Wangs flickvän är nämligen med sina smaragdgröna ögon det perfekta bytet för en odödlig trollkarl vid namn Lo Pan, som måste gifta sig med en grönögd kvinna för att återfå sin fysiska form. Snart inleds en hisnande jakt genom San Franciscos Chinatown där Jack måste rädda den bortförda flickan – och återta sin stulna lastbil!

3.56/5 (9)
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline-feedback
Visa alla kommentarer

© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos


Share via
Copy link
Powered by Social Snap