Listor.se

Sveriges största listsajt

10 klassiska drinkar från film- och TV-historien

Hollywood och alkohol är en kärlekshistoria som pågått i väl över 100 år, så det är ingen stor överraskning att många ikoniska drinkar fått en framträdande plats i våra barer tack vare vita duken.

Från kultfilmer till succéserier, här har vi listat 10 klassiska drinkar från film- och TV-historien som alla blivit minst lika stora stjärnor som sina motspelare.
 
 

10. Pinot Noir – Sideways

sideways

”I am NOT drinking any fucking Merlot!” skriker Paul Giamatti i dramakomedin ”Sideways” från 2004 om en vinprovarresa som inte går som planerat. Nej, Pinot Noir ska det vara!
 

9. Moloko Plus – A Clockwork Orange

clockworkorange

Även om vi aldrig får veta det exakta receptet till denna futuristiska cocktail som förekommer i Stanley Kubricks dystopiska mästerverk ”A Clockwork Orange”, så nämns det i boken att den innehåller mjölk och hallucinogener. Den perfekta drinken för huvudpersonerna att inmundiga innan de begår sitt ”ultravåld”.
 

8. Sweet Vermouth on the Rocks with a Twist – Måndag hela veckan

mandaghelaveckan

Vermouth kan avnjutas i många olika former – om man inte är Bill Murray i ”Måndag hela veckan” från 1993, där han är tvungen att ta den på samma sätt varje dag.
 

7. French 75 – Casablanca

casablanca-french75

Med en blandning av gin, champagne, socker och citron är denna sofistikerade drink precis lika bitterljuv som slutet på superklassiskern ”Casablanca”. Uppkallad efter en fransk fältartilleripistol som användes under första världskriget.
 

6. Manhattan – I hetaste laget

ihetastelaget

”I hetaste laget” är en berusande blandning av gangsters, jazz och Marilyn Monroe, som bara kan matchas av filmens signaturdrink – en klassisk Manhattan.
 

5. Old Fashioned – Mad Men

madmen

Old Fashioned har länge varit en grym drink, och att skaparna av ”Mad Men” valde att göra den till Don Drapers favorit skadade inte direkt dess rykte.
 

4. Orange Whip – The Blues Brothers

bluesbrothers

”Three Orange Whips!” utbrister John Candys karaktär precis innan den stora insamlingsscenen i kultrullen ”The Blues Brothers” från 1980. Efter att drinken, bestående av rom, vodka, grädde och apelsinjuice, gjorde sin filmdebut upplevde den under en period ett enormt uppsving i popularitet. Kanske börjar det bli dags att damma av den igen?
 

3. Cosmopolitan – Sex and the City

sexandthecity

Det konsumerades en och annan alkhoholhaltig drink under de sex säsonger som ”Sex and the City” dominerade i tv-världen, och senare även på vita duken. Men om man frågar folk vilken cocktail de först kommer att tänka på från den populära tv-serien kommer 10 av 10 svara Cosmopolitan. Garanterat.
 

2. Vesper Martini – James Bond

bond

Även om det är den klassiska ”Vodka Martini – shaken, not stirred”-beställningen man mest förknippar med James Bond, så är det faktiskt en Vesper Martini som är den ”riktiga” 007-martinin.
 

1. White Russian – The Big Lebowski

biglebowski

Joel och Ethan Cohens ”The Big Lebowski” blev en omedelbar kultklassiker i samband med premiären i slutet av 90-talet. ”The Dude”, Jeff Bridges flummiga huvudperson, definierades av sin lurviga tröja, det långa håret, de mörka solglasögonen, samt en minst sagt stark preferens för White Russians.

4/5 (26)
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline-feedback
Visa alla kommentarer

© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos


Share via
Copy link
Powered by Social Snap