Listor.se

Sveriges största listsajt

20 sköna dansband från en svunnen tid

Det var i mitten av 1970-talet som ordet ”dansband” blev ett etablerat uttryck på den inhemska musikscenen, och det är utan tvekan de utsvängda byxornas årtionde som ses som den svenska dansbandskulturens storhetstid.

Ja, det fanns faktiskt en tid då dansbanden var rätt coola och folkparkerna gästades av potentiella rockstjärnor – åtminstone om man ser till scenkläderna. Det finns en till synes outtömlig skattkista med gamla bilder på sköna dansband, men det är inte bara kläderna som utmärker sig. Både de faktiska artisterna och bandnamnen är obetalbara!

Ta en titt på vår lista över 20 sköna dansband från en svunnen tid, och försök föreställa dig hur det skulle vara att stå mitt i publikhavet under ett Gert Jonnys-gig på en sensommarhet folkparksscen i mitten av 70-talet. Surrealistiskt.

20. Botten Stars

Botten Stars

Vi börjar med det här glada gänget som mest ser ut som butikspersonal från Siba. Botten Stars indeed.

19. Eldorados

Eldorados

Haha, här har vi nästa gäng! Var inte den outfiten vanlig bland småpojkar på skolavslutningar på typ 80-talet?

18. Flamingokvintetten

Flamingokvintetten

Någonstans måste vi ändå gilla Flamingokvintetten. Alltså, de ser ut ju som ett gäng mentalpatienter som gått loss i en maskeradbutik – men det är rätt glammigt med rosa kostymer.

17. Jahn Rondhos

Jahn Rondhos

Jahn Rondhos. Smaka på det namnet ett tag. Och titta på bilden. Obehagligt gäng det där.

16. Kurt Reines

Kurt Reines

Har vi redan blivit skadade, eller är den här blandningen mellan 70-talskostym och tracksuit ganska skön? Kurt Reines kanske var någonting på spåren…

15. Pippis

Pippis

Känns som att de här killarna röjde runt på ett och annat företagsgig på 80-talet?

14. Polarna med Jörgen Edman

Polarna med Jörgen Edman

Polarna! Och Jörgen Edman såklart! Helvete vilka sköna grabbar!

13. Teddy Boys

Teddy Boys

Stackars Teddy Boys, det här var nog inte vad de tänkte sig när drömmen om att bli popstjärnor föddes…

12. Tomtélius

Tomtélius

Det här är riktigt bra. Kitschigaste bilden på hela listan. Vi gillar metatänket med den egna affischen. Vem är det på bröllopsbilden? Vilka är barnen på tavlorna? Varför är Snobben med?

11. Berth Idoffs

Berth Idoffs

När fem 80-talsrevisorer startar ett band.

10. Muffins

Muffins

Ser man ut som ett gäng bilförsäljare på finlandskryssning kan man ju fråga sig varför man beslutar att döpa sitt band till Muffins. Det söta bakverket i kombination med sängkammarblickar och uppknäppta skjortor är helt enkelt ingen bra mix.

9. Tonix

Tonix

Modemässigt är 80-talet stekhett igen, men när det begav sig var det faktiskt inget vidare. Tonix tyckte säkert de träffade mitt i prick med schackmönster, prickar och skönt ”exotiska” växter som rekvisita. Det gjorde de inte.

8. Garvis

Garvis

Det här skulle lika gärna kunna vara ett julkort från Las Vegas med fem Elvis-kopior iklädda tomtekostymer. Om detta var tanken när bilden togs låter vi vara osagt.

7. Acke Matz

Acke Matz

Acke Matz? Really? Har man någonsin hört ett osexigare namn? Att lustigkurrarna dessutom väljer att göra ett slags högstadieklassfoto gör inte saken bättre. Frågan är om det svängde mer på scen än i fotostudion?

6. Dominos

Dominos

Fyra fräscha killar i sina bästa år och en stenhård tjej med skinn på näsan…är inte vad vi ser här. Dominos konstellation är på intet sätt unik, det finns mängder av manliga band med kvinnliga sångare. Men hur fina killar de än må ha varit, undrar man ju lite hur föräldrarna till tösen reagerade när de fick höra att hon skulle åka på turné med det gänget…

5. Bennys

Bennys

Bennys skulle nästan (men bara nästan) kunna misstas för ett glamrockband. Lägg till lite eyeliner och några Flying V-gitarrer och ingen skulle se någon skillnad. Vi misstänker dock att musiken skulle röja dem till slut.

4. Patrix

Patrix

Ännu ett julkort? Eller är det ett gäng ungar som ska käka mellis? Är de släkt med varandra? Heter alla Patrik? Bilden väcker många frågor och vi kan inte svara på en enda. Men ta en stund och betrakta fotot och låt det sjunka in. Det växer – vi lovar.

3. Cool Candys

Cool Candys

Haha! Nej! Cool Candys känns inte helt spot on som bandnamn för dessa gentlemän. Hur sjukt är det inte att universum lyckats föra dessa individer samman på något märkligt sätt?

2. Ivan Henrys

Ivan Henrys

Sorry Acke Matz, det fanns ett bandnamn som var osexigare – Ivan Henrys. Väldigt brunt, väldigt 70-tal och väldigt, väldigt dåliga frisyrer. Så kan man sammanfatta denna bild. Galet ofräscht!

1. Gert Jonnys

Gert Jonnys

Ja, vad ska man säga? Vi börjar med namnet. Smaka på det. Gert Jonnys. Det ligger inte heller helt bra i munnen om man säger så. Om vi går vidare till herrarna på bilden, som så självsäkert poserar framför kameran, ser vi en tydlig likhet mellan de två till vänster, samt de två till höger. Är det två brödrapar som hittat varandra i dansbandens förlovade land? Och kläderna! Vem tyckte att det var en bra idé att lansera dessa stackars krakar iklädda oompa loompa-dräkter?

3.27/5 (37)
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline-feedback
Visa alla kommentarer

© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos


Share via
Copy link
Powered by Social Snap