Listor.se

Sveriges största listsajt

Märkliga myter om Nordkoreas diktatorer

Märkliga myter om Nordkoreas diktatorer
Möt Kim, Kim och Kim.

Vi fortsätter på temat saker du inte visste om diktatorer – här dock i en något annorlunda tappning. Vi har valt att samla ett gäng märkliga myter om Nordkoreas diktatorer; Kim Il Sung, Kim Jong Il och Kim Jong-un.

De allra flesta förstår ju att inga av dessa fantastiska händelser ägt rum på riktigt – undantaget typ hela Nordkoreas befolkning. Dessa myter är mer eller mindre vedertagna som allmän kunskap i den slutna diktaturen, där priset för att ifrågasätta något de stora ledarna tagit sig för är minst sagt högt.

 

Kim Il sung

Vi inleder med patriarken Kim Il sung som sådde fröet till den galna dynasti som hållit Nordkorea i ett järngrepp sedan 40-talet. Även om det är kring honom personkulten är som allra värst, så är myterna om ”Republikens evige president” desto färre. Här är i alla fall ett par:

• Under ett statsbesök i Kina ska han ha simmat över Yangtzefloden på lite drygt en timme, och det vid 70 års ålder.

• I samband med invigningen av Nordkoreas första golfbana i början av 90-talet gick han enligt uppgifter runt på imponerade 70 slag. Detta utan att någonsin tidigare ha hållit i en golfklubba.

Kim Jong-il

Vördnaden för den evige ledaren känns närmast rimlig i jämförelse med vad som sägs om hans son, Kim Jong Il. Det är kring honom de flesta och märkligaste myterna uppkommit – eller vad sägs om dessa?

• Han föddes i ett ”hemligt” militärläger under den japanska ockupationen och nedkomsten föregicks av en dubbel regnbåge samt födelsen av ny stjärna på himlen.

• Han lärde sig gå vid tre veckors ålder och prata vid åtta.

• Back in the days rapporterade nordkoreanska medier om att han uppfunnit en ny maträtt bestående av ”dubbla bröd med kött”. Känns som att det påminner om något… I’m loving it!

• Han ska ha över en period på tre år skrivit inte mindre än 1500 böcker och 6 operor.

• Kim Jong-il hävdade att han uppfunnit hamburgaren och försökte, utan framgång, att introducera maträtten på de nordkoreanska universiteten i hopp om att det skulle bli landets nationalrätt. Han döpte sin ”uppfinning” till ”Dubbla bröd med kött”. Sexigt!

• Golftalangen verkar gå i arv i familjen annorlunda. Precis som sin pappa var nämligen Kim Jong Il en fena på golfbanan. Enligt inhemsk media satte han 1994 ett av tidernas mest imponerande rekord – 18 hole-in-ones och 38 under par på sitt livs första, och enda, golfrunda.

• Enligt landets officiella webbsajt gick Nordkoreas store ledare inte på toaletten. Varför? Av precis samma anledning som superhjältar och tjejer – han behövde inte.

• Han kunde kontrollera vädrets makter med sitt humör.

• Under sin första bowlingrunda någonsin fick han givetvis maxpoängen 300.

• Hans udda klädstil skall enligt partiets egna nyhetsorgan kommit att bli något av ett globalt modefenomen.

Kim Jong-Un

Den nuvarande högste ledaren, Kim Jong-Un, har precis som sin farfar och pappa förärats med samma hysteriska mytbildning runt sin person. Redan vid hans tillträde som Nordkoreas ledare 2011 rapporterades det om att han var ”en stor människa född ur himlen”.

• Han skall enligt uppgift även ha lärt sig köra bil vid tre års ålder. Inget man vill ha i mötande körfält direkt.

• Precis som sin pappa var Kim Jong-un ytterst lyckosam på sitt livs första golfrunda. Elva hole-in-ones blev det tydligen för pojkspolingen, sju färre än farsans makalösa bedrift. Man kan ju undra varför de inte ställer upp på PGA-touren?

• 2016 rapporterade den statliga nyhetsbyrån KCNA att Kim Jong-Un varit med och tagit fram ett läkemedel som i ett kan bota ebola, aids och cancer.

3.65/5 (20)
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

1.1K Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline-feedback
Visa alla kommentarer
Inge dumh
1 år sedan

”De allra flesta förstår ju att inga av dessa fantastiska händelser ägt rum på riktigt – undantaget typ hela Nordkoreas befolkning”

DET är väl en jättemyt! Att befolkningen i Nordkorea skulle tror på den där skiten!

Gunnar Ericsson
4 år sedan

Sagorna om Kimmarna tror väl inte ens landets egna invånare på (i det tysta)!


© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos


Share via
Copy link
Powered by Social Snap