Listor.se

Sveriges största listsajt

12 bisarra sammanträffanden

Visste du att det gick exakt 911 dagar mellan terrorattackerna mot New York den 11 september 2001 och Madrid den 11 mars 2004?

Historien är full av bisarra sammanträffanden – stora som små. Här har vi valt ut 12 udda episoder där ödet haft ett finger med i spelet.
 
 

12. Hooverdammen och dess offer

Hooverdammen

Den första människan som dog under byggandet av Hooverdammen hette J.G. Tierny. Han dog den 20 december 1922. Det sista arbetsplatsrelaterade dödsfallet vid dammen inträffade den 20 december 1935. Det var Tiernys son…
 
 

11. Mannen som checkade in efter sig själv

The-Brown-Hotel

Någon gång i slutet av 1950-talet checkade en man vid namn George D. Bryson in på The Brown Hotel i Louisville, Kentucky, bara för att upptäcka att den person som bott i rummet före honom hette – George D. Bryson!
 
 

10. Kulan som tog god tid på sig

Pistolkula

När en man vid namn Henry Ziegland dumpade sin flickvän, varpå hon tog livet av sig, beslöt sig hennes bror för att skjuta ihjäl honom. Brodern trodde att han lyckades och begick självmord efter dådet. Henry överlevde dock, eftersom kulan endast snuddat vid honom och istället fastnat i ett träd i hans trädgård. Flera år senare bestämde sig Henry för att ta ner trädet, men misslyckades när han försökte såga ner det. Han bestämde sig istället för att använda dynamit, vilket fick kulan att skjutas iväg ännu en gång. Gissa vem den dödade?
 
 

9. Bröderna otur från Finland

Broderna-otur-1

År 2002 blev en man påkörd av en lastbil i Finland när han försökte ta sig över riksväg 8 på sin cykel. Bara 2 timmar senare och 1,5 kilometer bort händer exakt samma sak hans tvillingbror – han blir påkörd av en lastbil när han försökte korsa riksväg 8 på sin cykel. Behöver vi klargöra att båda bröderna dog?
 
 

8. Edgar Allan Poe blir verklighet

Edgar-Allan-Poe

Arthur Gordon Pyms äventyr är en roman av Edgar Allan Poe från 1838. Handlingen kretsar kring fyra överlevare som, efter att ha blivit skeppsbrutna och hamnat på drift på en flotte, bestämmer sig för att äta upp sin kabinpojke, Richard Parker. Hela 45 år efter att boken kom ut kapsejsade ett riktigt fartyg med namnet Mignonette utanför Sydafrikas kust. Fyra personer överlevde. De bestämde sig för att äta upp sin kabinpojke. Vad han hette? Richard Parker såklart!
 
 

7. Kung Umberto I:s själsliga dubbelgångare

Umberto-I

Kung Umberto I av Italien besökte en gång restaurang. Det visade sig att ägaren och kungen var födda på samma dag, i samma stad, och båda hade gift sig med en kvinna vid namn Margherita. Den 29 juli år 1900 nåddes kungen av nyheten att restaurangägaren hade skjutits ihjäl på mitt på öppen gata. Senare samma dag mördades även kungen när han blev skjuten under ett tal i Monza.
 
 

6. Ett gravt sammanträffande

WW2-gravar

Den första och sista brittiska soldaten som dog under andra världskriget är begravna endast några meter från varandra – helt oavsiktligt.
 
 

5. Two bodies – one mind

Tvillingar

Två tvillingar födda i Ohio separerades vid födseln. De visste ingenting om varandra, men döptes båda till James. De blev båda poliser och gifte sig med kvinnor som hette Linda. Båda fick en son. En döptes till James Alan och den andra till James Allan. Båda bröderna skildes och gifte om sig med kvinnor som hette Betty, och de båda hade hundar som hette Toy.
 
 

4. Bröderna otur #2

Skoterbroder

År 1975 dödades en man på en skoter när han blev påkörd av en taxi på Bermuda. Ett år senare gick mannens bror hädan när han körde samma skoter och blev påkörd av samma taxichaufför – som körde samma passagerare!
 
 

3. Ombytta roller

SMS-Trafalgar

Under första världskriget förvandlade britterna passagerarfartyget RMS Carmania till ett slagskepp. De förklädde sedan fartyget till att se ut som den tyska passagerarfärjan SMS Trafalgar. Den 14 September 1914 sänktes ett tyskt fartyg utanför Brasiliens kust. Fartyget som sänktes var det riktiga SMS Trafalgar – som tyskarna hade förklätt till RMS Carmania…
 
 

2. Den synska registreringsskylten

Franz-Ferdinand-Regskylt

Skotten i Sarajevo är kända för att ha startat första världskriget. Bilen som ärkehertig Franz Ferdinand färdades i när han mördades hade registreringsskylten ”A III 118”. Kriget avslutades den 11 november 1918 – 11-11-18.
 
 

1. Sovjet öppnar dörren till helvetet

Timur-Lenk

Den 20 juni 1941 upptäckte sovjetiska arkeologer graven tillhörande Timur Lenk, en uzbekisk krigsherre och dynastiskapareen, samt ättling till Djingis Khan. När de öppnade graven fann de en inskription som löd: ”Den som öppnar min grav kommer att släppa lös en inkräktare värre än jag.” Två dagar senare, den 22 juni 1941, invaderades Sovjetunionen av Nazityskland.
 

4.13/5 (16)
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline-feedback
Visa alla kommentarer

© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos


Share via
Copy link
Powered by Social Snap