Listor.se

Sveriges största listsajt

10 udda barnböcker du inte vill läsa för ditt barn

De flesta barnböcker är ofta oskyldiga och handlar gärna om gulliga figurer i stil med Nalle Puh eller Mumintrollen. Men det finns undantag.

Bokbloggen Bokmald.se har rotat fram 10 udda barnböcker du inte vill läsa för ditt barn, såvida inte titlar som ”It Hurts When I Poop” och ”Maggie Goes on a Diet” låter som något för kvällens sagostund?

space

10. Tummens mamma slutar röka

Författare: Inger & Lasse Sandberg
Utgivningsår: 1980

När den andra boken i Tummen-serien gavs ut 1980 var det ingen som höjde ögonbrynen åt den rättframma titeln. Idag hade makarna Sandbergs antirök-barnbok där Tummen får hjälpa sin mamma att börja motionera för att sluta röka, förmodligen inte blivit lika poppis.

space9. Never Smile at a Monkey: And 17 Other Important Things to Remember

Författare: Steve Jenkins
Utgivningsår: 2009

Det är knappt att man törs öppna den här boken som beskriver hur farligt det kan vara att till exempel röra en kon snigel eller klappa ett näbbdjur. Superutbildande!

space8. I Wish Daddy didn’t Drink so Much

Författare: Judith Vigna
Utgivningsår: 1988

Köksbänksrealism för de små, men kanske i lite väl osminkad skepnad? ”I Wish Daddy didn’t Drink So Much” handlar om hur lilla Lisa hanterar att hennes pappa dricker igen när det är jul.

space7. A Scary Thing that Happened

Författare: Freeborn County Crisis Response Team
Utgivningsår: 2003

Den amerikanska myndigheten för inrikessäkerhet (FEMA) släppte 2003 i ett försök att vara en pedagogisk instans, en nerladdningsbar målarbok med motiv från bland annat elfte september-attackerna. Efter mycket kritik drogs den minst sagt tveksamma målarboken, som var tänkt att hjälpa barn bearbeta händelsen, tillbaks 2009 från FEMA:s hemsida.

space6. Joined at Birth: The Lives of Conjoined Twins

Författare: Elaine Landau
Utgivningsår: 1997

Kanske inte det vanligaste temat på en barnbok, men varför inte? Möjligen är dock målgruppen en aning begränsad.

 

space5. It’s Just a Plant: A Children’s Story about Marijuana

Författare: Ricardo Cortés
Utgivningsår: 2013

Det här är precis vad det låter som – en barnbok om marijuana. Författaren Ricardo Cortés har dock en lite mer liberal inställning till plantan än gemene man i denna informationsbok för barn. Boken utlöste en stormig debatt i amerikansk media och fick både ris och ros. New York Post kallade den bland annat ”rolig och annorlunda”.

space4. Mommy Why is There a Server in the House?

Författare: Tom O’Connor
Utgivningsår: 2007

Say whaaat? Den här boken handlar alltså om hur man förklarar för sina barn varför det finns en server hemma. Märkligt.

space3. Maggie Goes On a Diet

Författare: Paul Kramer
Utgivningsår: 2011

Maggie blir mobbad för sin övervikt i skolan och bestämmer sig för att äta nyttigare och träna mer. Hon går ner i vikt och blir genast populär och boken slutar med att Maggie blir en hyllad fotbollsspelare. Det budskapet vill vi ju gärna förmedla till våra 4-8-åringar som den här boken vänder sig till. Inte särskilt genomtänkt av författaren Paul Kramer. Fy skäms!

space2. It Hurts when I Poop

Författare: Howard J. Bennet
Utgivningsår: 2007

Detta omslag lämnar inte mycket åt fantasin och titeln är kanske den värsta i barnbokssammanhang – någonsin. Boken handlar om Ryan som inte vågar gå på pottan eftersom han är rädd att det ska göra ont när han bajsar. Ett praktexemplar på övertydlig pedagogik som vi inte behöver.

space1. The House that Crack Built

Författare: Clark Taylor
Utgivningsår: 1992

Ja, ni läser rätt, boken heter ”Huset som byggdes av crack” på svenska och är en skildring av kokainets resa från planta till konsekvenser i samhället. Den är skriven på vers, för att ”tilltala en yngre publik”. Det är dock högst tveksamt om ”The House that Crack Built” går varm bland världens sagostunder.

space

4/5 (13)
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline-feedback
Visa alla kommentarer

© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos


Share via
Copy link
Powered by Social Snap