Listor.se

Sveriges största listsajt

Världens största filantroper

Världens största filantroper
Bill Gates är en av världens rikaste, men också mest generösa personer. Bild: Mueller /MSC

I tider som dessa, när vi gärna pratar om ”ditt och mitt” och ”vårt och ert” kan det vara uppfriskande att ta en titt på några sjuhelvetes rika och inflytelserika människor som mer än gärna skänker stora delar av sina förmögenheter till välgörande ändamål.

Världens största filantroper har vardera donerat 1 miljard dollar eller mer under sin livstid. Men vem har givit mest? Är det geniet Bill Gates, affärsmannen Warren Buffet eller New Yorks förre borgmästare Michael Bloomberg? Fortsätt läsa så får du veta svaret.

10. Michael Bloomberg, USA – 1,8 miljarder dollar

New Yorks tidigare borgmästare, Michael Bloomberg skall enligt uppgift ha donerat till mer än 850 välgörenhetsorganisationer. Han har supportat såväl rökavvänjningskampanjer som skärpta nationella pistollagar, och under åren har han bland annat även skänkt över 200 miljoner dollar till Johns Hopkins University, där han sitter i styrelsen, samt 50 miljoner dollar vardera till universiteten Princeton och Carnegie.

9. James Stowers, USA – 2 miljarder dollar

Entreprenören och filantropen James Stowers donerade år 2000 hela 1,2 miljarder dollar till Stowers Institute for Medical Research i Kansas City. Fram till sin död 2014 fortsatte han tillsammans med sin fru Virginia att ge gåvor till institutet, som fokuserar på att främja förståelsen för cancer, diabetes och hjärtsjukdomar.

8. Azim Premji, Indien – 2,1 miljarder dollar

Denne indiske magnat startade 2001 stiftelsen Azim Premji Foundation, med en initial gåva bestående av Wipro-aktier värda 125 miljoner dollar. Senare donerade han ytterligare 2 miljarder dollar till stiftelsen för att hjälpa offentliga skolor i Indien, genom att utbilda lärare och förbättra läroplanen. Han har även finansierat nya Azim Premji University, en lärarhögskola som är tänkt öka standarden på landets högre lärosäten.

7. Eli Broad, USA – 2,6 miljarder dollar

Eli Broad har gjort sig två förmögenheter; först inom byggindustrin, och senare inom livförsäkringar. Helt okej, i och med att han nyligen fattat tycke för filantropin som verksamhetsområde. Broad har försökt att reformera den offentliga utbildningen genom att ge utmärkelser till enskilda lärare, och för några år sedan fick han tillstånd att bygga ett museum i Los Angeles. Hans stiftelse stödjer även medicinsk forskning, och över en halv miljard dollar har åsidosatts för forskningsinstitut vid både Harvard och MIT.

6. George Kaiser, USA – 4 miljarder dollar

”Det är regeringens ansvar att se till att alla barn vid födseln har samma möjligheter. Dessvärre är det en bluff, och med vad vi vet idag är det moraliskt stötande att inte agera.” Orden är kommer från Tulsas rikaste man, George Kaiser. Själv har han agerat genom att grunda och finansiera den egna stiftelsen, George Kaiser Family Foundation, med över fyra miljarder dollar det senaste decenniet. Stiftelsen arbetar bland annat med att hjälpa kvinnor att ta sig ur missbruk, samt förbättra Tulsas offentliga skolor.

5. Carlos Slim Helú, Mexiko – 4 miljarder dollar

Världens rikaste man har offentligt sagt att han anser att mer gott kommer ur att sätta människor i arbete än från välgörenhet. Trots detta har Carlos Slim Helú vid två tillfällen skänkt hela 2 miljarder dollar, främst från vinstutdelningar, till sin egna stiftelse. De flesta av programmen är inriktade på digital utbildning och hälsa.

4. Gordon Moore, USA – 6,8 miljarder dollar

Intel-grundaren och tidigare VD:n donerade över 6 miljarder dollar i aktier till Gordon & Betty Moore Foundation år 2000. Stiftelsen fokuserar på vetenskap, miljövård och sjuksköterskeutbildning. Den sistnämnda kategorin instiftades på initiativ av Moores hustru Bettys, som en gång fått fel injektion av en sjuksköterska under ett sjukhusbesök. Gordon Moore är också en av finansiärerna till bygget av världens största teleskop på Hawaii, där han bor på deltid.

3. George Soros, USA – 8 miljarder dollar

Denna generösa finansman har sedan 1979 delat ut över 8 miljarder dollar till så vitt skilda ändamål som program för nål- och sprututbyte i Kalifornien, och vetenskaplig forskning i Ryssland avsedd för att hjälpa romer i Östeuropa. Genom stiftelsen Open Society Foundation har George Soros dessutom donerat 1,7 miljarder dollar till förmån för arbetet med mänskliga rättigheter och främjandet av demokrati.

2. Warren Buffet, USA – 8,3 miljarder dollar

Under många år insisterade Warren Buffett på att han skulle skänka bort hela sin förmögenhet till välgörande ändamål efter sin död – inte en dag tidigare. Lyckligtvis ändrade sig gubbstrutten, och 2006 avlade han ett löfte som gick ut på att donera minst 30 miljarder dollar till Bill & Melinda Gates Foundation under de kommande 20 åren.

1. Bill Gates, USA – 28 miljarder dollar

Bill Gates givande tog fart 1999, då han finansierade familjens stiftelse med Microsoft-aktier värda 16 miljarder dollar. Sedan dess har Bill & Melinda Gates Foundation, bland annat med hjälp av ytterligare bidrag från Gates och polaren Warren Buffett, vuxit till den mest framstående filantropiska institutionen i världen.

3.22/5 (9)
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline-feedback
Visa alla kommentarer

© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos


Share via
Copy link
Powered by Social Snap