Listor.se

Sveriges största listsajt

Världens 3 mest underskattade tradingstrategier

Det heter att man ska låta ”pengarna jobba åt en”, men vad innebär detta rent konkret och hur kan man gå tillväga för att sätta ens sedlar och mynt i arbete?

Albert Einstein kallade “ränta på ränta-effekten” för världens åttonde underverk. För den som är obekant med begreppet, kan man beskriva det som en snöboll som rullar i en backe. För varje varv den tar, växer den och blir större. Byt sedan ut snöbollen till pengar och backen till vinst i aktier och fonder.

Säg att din pengaboll består av 10 000 kronor och för varje varv den tar växer den med 10 procent. Första året gör du alltså en vinst på 1 000 kronor. När bollen börjar sitt nästa varv består den av 11 000 kronor och vinsten blir istället 1 100 kronor. Efter 10 år är din pengaboll värd 25 937 kronor. En vinst på drygt 16 000 kronor.

Om du insatserna med ett månadssparande på 100 kronor, och vinsten fortsätter att ligga på 10 procent, har dina 10 000 kronor växt till 46 975 kronor på 10 år. Det är ingen dålig pengamaskin det. Dina pengar arbetar åt dig, och du behöver inte göra så mycket mer än att sätta dem i arbete och se till att de mår bra med jämna mellanrum.

Så hur sätter man pengarna i arbete?

Det absolut vanligaste är att investera i aktier och fonder (en stor samling aktier, sprider risken och svänger därmed långsammare vid upp och nedgångar). Detta kan man exempelvis göra via ens vanliga bank eller hos en aktör som har ett större fokus på just börshandeln, exempelvis Avanza

För den som är intresserad och verkligen vill se till att ens hårt förvärvade kosing har god hälsa och arbetar flitigt, finns det några underskattade tradingstrategier att ha i åtanke.

3. Investera i aktier med hög utdelning

En av dessa strategier är att investera i aktier med hög utdelning. Detta innebär att du får en viss avkastning enbart för att du äger en aktie. Du behöver alltså inte sälja den för att gå i vinst, utan som delägare i bolaget (vilket du faktiskt blir när du köper en aktie) så får du alltså en viss del av bolagets vinst. Beloppet kan komma att ändras med tiden och därför är det bra att göra sin research innan man investera och se till vilka bolag som inte har sänkt sin utdelning på länge, och allra helst till de som faktiskt brukar öka den (här finns en lista på aktier som kan vara värda att fundera över). 

Om vi ser till H&M som exempel, har se senaste åren har varit tuffa för klädjätten. Deras aktier har tappat en del i värde men deras fastställda utdelning har inte sänkts. Med väl investerade aktier kan man alltså skapa en passiv inkomst, som tickar in på kontot periodvis utan att man behöver sälja dem.

2. Investera i preferensaktier

En preferensaktie kan beskrivas som en hybrid mellan en obligation och en vanlig aktie. De som äger preferensaktier i ett bolag är prefererade en utdelning om bolaget går i vinst, därav namnet. De har förut framför andra aktieägare. Den fastställda utdelningen är också oftast högre till de med preferensaktier jämfört med de med andra aktier. 

Samtidigt ska man vara medveten om att preferensaktier vanligtvis inte ger någon rätt till en högre utdelning än vad som redan har fastställts. Med andra ord är taket på sätt och vis lägre än vad det är i en vanlig aktie, men utdelningen är mer säkerställd. Tänk att bolagen, mer eller mindre, betalar en förutbestämd ränta till dig.

Samtidigt räknas inte preferensaktier som en skuld för bolagen, utan istället som en nödvändig utbetalning, och används därför av företag som inte vill skuldsätta sig, åtminstone inte på pappret. Att hålla inne på att utbetala preferensaktierna är dock problematiskt för företagen och kan stå dem dyrt. Det klassas nämligen som ett innestående belopp som måste betalas ut innan de andra aktieägarna får sin utdelning. Något de flesta aktieägarna inte vill vänta på. Detta innebär att man sitter ganska säkert på sin utdelning som preferensaktieägare. 

1. Gå kort med CFD

Att “gå kort” betyder att man säljer något eftersom man tror att det kommer att tappa i värde och sedan köper tillbaka det till ett lägre pris. CFD står i sin tur för Contract of Difference och innebär att man satsar på hur mycket ett bolags värde kan komma att gå upp eller ner, betalar en depositionsavgift för aktier i bolaget och cashar sedan in på ens eventuella vinst när man stänger affären.

I vanliga fall när man går kort säljer man alltså andelar av sitt innehav, men när man lägger sig kort med CFD så har fördelen av att man inte behöver sätta lika mycket pengar på spel. 

Exempelvis, säg att en aktie i H&M är värderad till 250 kronor. Om du tror att den kommer att sjunka kraftigt i värde, kan du med CFD placera en säljorder på 500 aktier och gå kort. Kontraktsvärdet skulle alltså ligga på 125 000 kronor. Istället för att betala 125 000 kronor, betalar du CDF-depositionen som brukar ligga på 10 procent, det vill säga 12 500 kronor.

En vecka senare har H&M:s aktievärdet sjunkit till 200 kronor och bestämmer dig för att sluta affären och inkassera din vinst. Varje aktie har sjunkit med 50 kronor och du sålde 500 aktier, vilket då blir en vinst på 25 000 kronor (50 x 500 = 25 000). Efter avgifter (courtage) för att köpa och sälja aktierna (0,25 procent hos Avanza i det här fallet, vilket ger en kostnad på 312 kr för köp och 250 kronor för sälj) och avgiften för att ligga kort (cirka 50 kronor) har du gjort en bra vinst på 24 388 kronor.

Men här gäller det också att vara försiktig. Ingen vet hur börsen kommer att gå och det kan vara klokt att lägga upp ett skyddsnät av automatiska köp och sälj-funktioner så att inte priserna skenar åt fel håll. Detta kan man enkelt göra hos sin börshandlare.

Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline-feedback
Visa alla kommentarer

© 2021 Listor.seStock images by Depositphotos.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap