Listor.se

Sveriges största listsajt

Tysklands 15 största företag

Tyskland förknippas ofta med bilproduktion, men när vi listar Tysklands 15 största företag hamnar flaggskeppet Volkswagen är inte i topp.

Daimler kommer på plats tio och BMW på plats elva. Det ska dock tilläggas att biltillverkarna för närvarande handlas till historiskt låga p/e-tal på runt 6.

Listan nedan är baserad på de tyska företag som är mest värdefulla baserat på deras börsvärde.

15. Beiersdorf (27 M€)

Beiersdorf AG grundades 1882 av apotekaren Paul Carl Beiersdorf i Hamburg. Det är ett företag i Hygien och kroppsvårdsindustrin vars mest kända varumärken är Eucerin, Hansaplast och Nivea.

14. Munic Re (32,4 M€)

Munich Re (egentligen Münchener Rückversicherungs-Gesellschaft Aktiengesellschaft in München) är en återförsäkrings- och försäkringskoncern grundad av Carl von Thieme 1880 med huvudkontor i München. I koncernen arbetar cirka 40000 personer.

13. Deutsche Post (35 M€)

Deutsche Post är världens största post– och transportkoncern med huvudkontor i Bonn.

Deutsche Post AG skapades 1995 då den tyska staten styckade upp postverket Deutsche Bundespost i tre olika företag: Deutsche Post AG, Deutsche Telekom AG och Deutsche Postbank AG. Deutsche Post privatiserades och börsnoterades.

Företaget har sedan 1995 expanderat kraftigt genom olika företagsköp, bland annat DHL och Danzas. Internationellt kallar man sig Deutsche Post World Net. Företaget har 380 000 anställda över hela världen.

12. Henkel VZ (35,4 M€)

Henkel grundades 1876 i Aachen av Friedrich Karl Henkel. Idag ligger huvudkontoret i Dusseldorf. Företaget är en global koncern med varumärken och teknologi inom tre affärsområden: skönhet, tvätt- och hushållsrengöring samt lim, tätning och ytbehandling. Företaget riktar sig mot såväl konsumenter som till industrin. Henkel har idag verksamhet i 125 länder med cirka 47 000 anställda. 

11. Siemens Healthineers (37,9 M€)

Siemens Healthineers är moderföretag för flera medicintekniska företag och har sitt huvudkontor i Erlangen, Tyskland. Ursprungligen startades det som ett litet familjeföretag av Werner von Siemens i Berlin år 1847. Siemens Healthineers är ett fristående företag, men med länkar till Siemens AG.

10. BMW (41,4 M€)

BMW, Bayerische Motoren Werke AG, är en tysk bil- och motorcykeltillverkare med huvudkontor i München. Företaget äger även Rolls-Royce och Mini. Företaget grundades 1916 som flygmotortillverkare. men kom efter första världskriget även att börja bygga motorcyklar och några år senare personbilar. 

9. Daimler (51,1 M€)

Daimler AG är en fordonstillverkare  med huvudkontor i Stuttgart. Under åren 1998-2007 var koncernens namn DaimlerChrysler.

I maj 2007 såldes Chryslerenheten inklusive Jeep och Dodge. I samband med detta byttes namnet DaimlerChrysler till Daimler AG och idag tillverkas bilar av märkena Mercedes, Smart och Maybach, samt bussar och lastbilar av märkena Mercedes Setra och Unimog.

8. Bayer (51,6 M€)

Bayer AG är ett multinationellt kemi- och läkemedelsföretag med huvudkontor i Leverkusen. Det är en av världens ledande koncerner inom den kemisk-tekniska industrin och producerar bl.a. läkemedel  och trädgårdsprodukter Bland företagets produkter är Aspirin och Heroin de mest kända. Företagets logotyp är det så kallade Bayerkorset.

7. Adidas (53,2 M€)

Tysklands största företag

År 1924 grundade bröderna Adolf (Adi) och Rudolf (Rudi) Dassler Gebrüder Dassler Schuhfabrik Herzogenaurach. Efter Andra Världskriget gick bröderna skilda vägar. Rudi startade Puma (som idag är Tysklands 43e största företag med ett  börsvärde av 8,5 M€). 1949 startade Adi företaget Adidas som idag även innehåller varumärket Reebok.

6. BASF (57 M€)

BASF (Badische Anilin- und Soda-Fabrik) är en kemikoncern grundad 1865 av Friedrich Engelhorn i Jungbusch, Mannheim, idag med säte i Ludwigshafen. BASF är en av världens största kemikalietillverkare. Företaget tillhör pionjärerna inom kemikalieindustrin och har verksamheter över hela världen.

5. Deutsche Telekom (73,1 M€)

Deutsche Telekom med säte i Bonn, var tidigare en del av statliga verket Deutsche Bundespost, men är sedan 1995 ett börsnoterat aktiebolag. Deutsche Telekom är Europas största telekommunikationsföretag.

4. Allianz (90 M€)

Fjärde största tyska noterade bolaget är försäkringsjätten Allianz med ett börsvärde på 90 miljarder euro.

Bolaget grundades 1890 i Berlin och München av bankmannen Wilhelm Fink och försäkringsexperten Carl Thieme. Bara tre år senare startades verksamhet i London. Härifrån växte verksamheten snabbt till USA och resten av världen. Allianzaktien noterades på Berlinbörsen i december 1895.

3. Siemens (90 M€)

Siemens AG är ett globalt industriellt konglomerat med huvudkontor i München och Berlin. Koncernen grundades 1847 och är idag Europas största inom tekniksektorn. Siemens AG är noterat på börserna Frankfurter Wertpapierbörse och New York Stock Exchange 

2. Volkswagen (108,5 M€)

Volkswagen vars huvudkontor ligger i Wolfsburg, grundades1937 i Berlin av Deutsche Arbeitsfront. Ferdinand Porsche fick i uppdrag att konstruera en bil som vanligt folk hade råd med. Resten är, som man brukar säga, historia. Idag ingår även bilmärkena AUDI, Skoda, Seat, Porsche, Bentley och Lamborghini i koncernen.

1. SAP (146 M€)

Överlägset störst på tyska börsen är mjukvarubolaget SAP (Systeme, Anwendungen & Produkte) med ett börsvärde på 146 miljarder euro. Företaget, som grundades 1972 av fem tidigare IBM-ingenjörer, brukar kallas för Europas största techbolag och är global marknadsledare inom mjukvaruprogram till företag så kallade ”enterprise application software”.

Huvudkontoret ligger i Waldorf en bit söder om Frankfurt am Main. Totalt har SAP inte mindre än 98 600 anställda.

5/5 (2)
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline-feedback
Visa alla kommentarer

© 2021 Listor.seStock images by Depositphotos.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap