Listor.se

Sveriges största listsajt

Sveriges 10 rikaste personer

Viss typ av rikedom är av den karaktär som vanliga människor bara kan drömma om. Belopp över tiotals miljarder kronor går knappt ens att föreställa sig, och ändå finns det ett litet antal individer i detta avlånga land som sitter på just sådana pengahögar. Vilka är de och hur har de tagit sig dit? Det får du reda på här!

Här presenterar vi i samarbete med en av våra partners Sveriges absoluta elit när det gäller innehav av kapital. Exakt ordning dem emellan förändras hela tiden, i samband med att något företag stiger och något annat sjunker på börsen. I skrivande stund (september 2020) ser listan dock ut just så som följer:

10. Bertil Hult: 44 miljarder kronor

Sveriges rikaste personer

Bertil Hult är grundare till EF – det företag som de flesta kopplar ihop med språkresor och liknande. Uppenbarligen är det en sprudlande bransch, för Bertil Hult har lyckats ta sig upp på en tiondeplats här.

9. Carl Bennet: 48 miljarder kronor

Carl Bennet (ägare av Carl Bennet AB) är huvudägare i flera stora, börsnoterade företag. Företagen är aktiva inom allt från teknik och IT till skogsbruk och en del relativt okända för vanliga dödliga. Säkert är i alla fall att Bennet tack vare dessa väldigt spretiga branscher lyckats dra in just den storkova som spelare hos ett casino bara kan drömma om.

8. Ane Mærsk Mc-Kinney Uggla: 52 miljarder kronor

Ane Mærsk Mc-Kinney Uggla är en dam höljd i mystik. Hon tillhör en adlig familj, är riddare av Dannebrogorden och är en av Sveriges absolut rikaste kvinnor. Förutom att ha pluggat på handelshögskolan i Köpenhamn har hon också hunnit med att arbeta på svenska Röda Korset och gifta sig med Peder Uggla.

7. Rausing-familjen: 52 till 110 miljarder kronor

Rausing är efternamnet bakom världstäckande TetraPak, eller Tetra Laval som företaget heter numera. När Hans Rausing gick ur tiden 2019 lämnade han efter sig en förmögenhet som satt upp i stort sett alla familjens barn på listan över Sveriges rikaste människor. Det är bara att gratulera!

6. Antonia Ax:son Johnson: 52 miljarder kronor

Antonia Axelson Johnson den andra kvinnan på listan och nuvarande efterträdare till flera generationer av familjeföretagare inom det som idag är Axel Johnson International. Bland deras bolag hittar du Axfood, Dustin, Åhléns, Kicks och Martin & Servera.

5.  Fredrik Lundberg: 54 miljarder kronor

Fredrik Lundbergs pappa grundade det företag som idag är storägare till flera av världens största företag. Bland annat har de att göra med SSAB, Volvo, och Ericsson. Lundberg var också en del i den beslutsfattande enhet som valde att sälja Volvo till ett kinesiskt företag.

4. Gustaf Douglas: 56 miljarder kronor

Förutom att vara Sveriges fjärde rikaste person är Gustaf Douglas också greve och innehavare av inte bara ett, utan två slott i Uppland, respektive Linköping. Han har bland annat varit VD för Dagens Nyheter-koncernen och Bohlin & Strömberg.

3. Frederik Paulsen: 68 miljarder kronor

Läkemedelsföretaget Ferring Pharmaceuticals grundades av Frederik Paulsen Senior 1950. Efter att fadern gått ur tiden tog Frederik Paulsen Junior över både företaget och en stor del av förmögenheten. Idag är han värd 68 miljarder kronor, vilket gör honom till Sveriges tredje rikaste man.

2. Melker Schörling: 81 miljarder kronor

Melker Schörling fick sin förmögenhet via sitt jobb som VD för säkerhetsföretaget Securitas. Numera innehar han inte den rollen, då hans två döttrar fått ta över efter honom. Som tur är för honom har han ändå fått behålla sina rikedomar!

1. Stefan Persson: 152 miljarder kronor

Stefan Perssons pappa grundade H&M. Som de allra flesta vet är detta inget litet företag, utan ett som ligger ovanför massor av märken. Några exempel är Weekday, Monki och Cheap Monday. Med andra ord är det inte konstigt att Stefan Persson idag är Sveriges allra rikaste person, eftersom han under många år liksom sin far var VD för jätteföretaget.

4.71/5 (56)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


© 2021 Listor.seStock images by Depositphotos.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap