Listor.se

Sveriges största listsajt

6 av historiens största börskrascher

Världsekonomin har varit minst sagt ostadig det senaste decenniet, och finanskrisen 2008 kvalar faktiskt in som en av historiens största börskrascher någonsin. Även om läget inte är lika akut som för några år sedan kanske det trots allt finns anledning att se över sina tillgångar. Banken eller madrassen – det är frågan?

Tiden får utvisa om det globala ekonomiska systemet överlever i sin nuvarande utformning, eller om kommande generationer får uppleva ett annat slags maskineri. Ett hett tips är dock att i framtiden undvika större investeringar i oktober månad, åtminstone ur ett historiskt perspektiv…

Vi har här listat några av tidernas största börsras, för att ödmjukt påminna om att goda tider snabbt kan förvandlas till dåliga och att det finns en poäng med att då och då hålla i sina surt förvärvade slantar! 

6. Wall Street-kraschen 1929

Wall Street-kraschen förutspåddes redan 1927, men trots årliga nedgångar var tilltron till börsen stark och raset kom därför trots allt som en chock för de allra flesta.

Den bakomliggande orsaken till kraschen var en upphaussad börsmarknad där miljontals amerikaner lånade pengar till höga räntor för att finansiera sina investeringar.

Kulmen nåddes den 29 oktober 1929 i och med den så kallade ”svarta torsdagen” då New York-börsen störtdök, vilket blev startskottet för 1930-talets stora depression.

5. Svarta måndagen 1987

Över ett kvarts sekel har passerat sedan svarta måndagen den 19 Oktober 1987, då Dow Jones föll med över 22 procent på en dag och lämnade Wall Street och övriga finansvärlden i chocktillstånd.

Vissa rykten hävdar till och med att yuppies sågs hoppa mot en säker död från sina kontorsfönster efter att de sett sina tillgångar gå upp i rök på bara några timmar. Stockholmsbörsen föll även den över 20 procent, och kurserna i Hong Kong och Australien hade efter bara någon vecka störtdykt mellan 40 och 50 procent.

Trots kollapsen slutade dock börsen, mot alla odds, på plussidan vid årets slut.

4. Minikraschen 1997

Minikraschen 27 oktober 1997 orsakades av den ekonomiska turbulens i Asien som tog sin början i juli samma år, när internationella valutaspekulanter satsade stort i thailändska baht.

Wall Street föll med 554 punkter och börserna i Argentina, Mexiko och Brasilien upplevde ras på uppemot 15 procent den ödesdigra dagen. Dagen efter spred sig oroligheterna till de europeiska marknaderna, och man beräknade till slut att ungefär 1 500 miljarder dollar gått upp i rök under den korta krisen.

3. IT-kraschen 2000

I och med internets framfart i mitten av 90-talet blåstes en gigantisk IT-bubbla upp med djärva och ovanliga affärsmetoder, samt en önskan att överskugga aktiemarknaden och tjäna snabba pengar. Med andra ord, inte helt olikt 1980-talets marknad med aktörer som spekulerade i fastigheter.

Bubblan sprack till slut 2000 och en betydande del av de berörda bolagen tappade över 90% i värde så gott som över en natt.

2. Terrorattackerna 11 september 2001

Tisdagen den 11 september 2001 stannade hela världen och kunde i direktsänd tv bevittna hur två passagerarplan kraschade in i World Trade Center i hjärtat av New Yorks finanskvarter.

Terrorattackerna, som även drabbade bland annat Pentagon, utlöste stora börsras över hela världen och uppskattningsvis gick över 98 miljarder dollar till spillo.

1 Finanskrisen 2008

Finanskrisen som tog sin början 2008 orsakades framförallt av en övervärderad och överbelånad bostadsmarknad i USA.

Landets två största bolåneinstitut, Freddie Mac och Fannie Mae, samt den fjärde största investmentbanken, Lehman Brothers, fick alla inom loppet av några dagar i september 2008 akuta likvida problem.

För Freddie Mac och Fannie Mae innebar det att staten fick gå in och ta över, och Lehman Brothers ansökte om konkurs. Chockvågen spred sig snabbt över hela världen och bland annat Grekland befinner sig än idag mer eller mindre vid ruinens brant.

Det tog över ett decennium innan världsekonomin repat sig efter – då kom coronapandemin

2.5/5 (4)
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

1.1K Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline-feedback
Visa alla kommentarer
Urban
2 år sedan

Bra lista!


© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos


Share via
Copy link
Powered by Social Snap