Listor.se

Sveriges största listsajt

5 sätt att få ett effektivare sparande

5 sätt att få ett effektivare sparande

Att lägga undan pengar är inte alltid det enklaste – men ack så viktigt. Ett bra sparande ger dig såväl trygghet i vardagen, som möjligheter att leva ut dina drömmar. Det bästa av allt – det är aldrig för sent att börja spara!

Här har vi i samarbete med en av våra partners listat 5 sätt att få ett effektivare sparande.

5. Gör en budget

Att göra en budget behöver inte vara svårt eller komplicerat. Det handlar helt enkelt om att på ett smidigt skaffa sig en översikt över sin privatekonomi. När du får koll på intäkter och utgifter varje månad, går det lättare att bli medveten om sitt eget, och hushållets konsumtionsmönster. Försök att begränsa de onödiga utgifterna successivt och försök att leva på en något mindre månadsbudget. På så vis kommer du att upptäcka hur det bli mer pengar över varje månad. Pengar som kan gå till ett sparande. Syftet med att lägga upp en månadsbudget ska vara att bli mer medveten om sitt beteende. Då kommer du lättare att leva inom dina ekonomiska ramar.

4. Försök att ändra dina vanor

Pengar, inkomster, utgifter och beteenden handlar alla om vilka vanor vi har. De vanor som är kopplade till konsumtion, är ofta sådana som vi på olika sätt fått till oss av omgivningen. Fundera alltså över vilka vanor i ditt liv som är ”dina egna” och vilka som ”är andras”, som du bara överför till dig själv. Genom att ändra vanor går det också att få mycket pengar över till sparandet. När du inser att du kan eller behöver förändra din konsumtion, kommer du också att inse hur ditt sparande kan förverkliga drömmen om en ny bil, eller en stabil privatekonomi.

3. Skaffa sparkonton med bra ränta

Ett bra och hållbart sparande är beroende av en bra avkastning, eller ränta. I dagsläget är det svårt att få höga sparräntor, men det går att få en rimlig ränta till en rimlig risk. Genom att inte begränsa sig till endast ett sparkonto, kan du istället välja mellan tre eller fyra konton, att fördela sparpengarna på. På så sätt kan du lägga en del pengar i sparkonton utan insättningsgaranti och få en högre ränta, men samtidigt inte riskera hela ditt sparbelopp. På Crediwizz.com kan du enkelt hitta den bästa sparräntan. Dessutom har de ett verktyg där du kan jämföra räntor mellan flera olika typer av sparkonton. Du kan också med fördel ha ett par olika sparkonton utan insättningsgaranti, för att på så vis sprida dina risker.

2. Dra nytta av ränta-på-ränta-effekten

Den snudden på magiska ränta-på-ränta-effekten har hjälpt många att bli förmögna. Även om din ambition inte är att bli rik, är det värt att känna till vad ett sparande på lång sikt kan innebära. När du sparar över tid till en bra ränta, kommer din avkastning bli en funktion av spartiden plus räntan. Genom att till exempel välja ett sparkonto som kapitaliserar sparräntan månadsvis, kommer du att märka hur dina pengar växer genom ränta-på-ränta. Ju mer du sparar, desto tydligare blir det.

1. Tänk efter innan du binder sparräntan

Den sista punkten för ett effektivare sparande handlar om huruvida du bör binda räntan, eller inte. En bunden sparränta är i regel högre än en rörlig, men samtidigt låser du in pengar som du eventuellt kan behöva. I en räntemiljö som den vi har idag, är det också tveksamt om det är en god idé att binda sparräntan. Om sparräntorna börjar röra sig uppåt, kan du gå miste om ränteavkastning om du väljer att låsa in relativt låga räntor. Det kan vara en bättre idé att kombinera fasta sparräntor med rörliga. På så sätt slipper du välja det ena eller det andra och behåller flexibiliteten i sparandet.

5/5 (1)
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline-feedback
Visa alla kommentarer

© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos


Share via
Copy link
Powered by Social Snap