Listor.se

Sveriges största listsajt

5 saker att tänka på innan du ska låna pengar utan UC 

5 saker du ska tänka på innan du ska låna pengar utan UC 
Det finns mycket att tänka på innan man tar ett lån. Bild: Public Domain

Ibland när pengarna på kontot börjar sina kan det vara ett alternativ att ta ett lån. I samarbete med Lead Supply har vi här listat 5 saker du ska tänka på innan du ska låna pengar utan UC.

 

5. Ha koll på din ekonomi!

Ett enkelt sätt att strukturera din ekonomi på är att upprätta en budget. I den skriver du upp dina inkomster och utgifter. Är du timanställd eller har ojämn inkomst på grund av andra anledningar så är det viktigt att du inte gör en alldeles för optimistisk budget. Räkna med den minsta möjliga inkomsten när du planerar din budget. Det finns även många lånekalkyler online där du kan se hur mycket det är du faktiskt måste betala tillbaka per månad. Jämför din budget med lånekalkylatorn för att hitta en hållbar återbetalningsplan.

4. Jämför lån

För att vara säker på att du hittar det absolut bästa lånet när du ska låna pengar utan UC är det viktigt att du först jämför olika lån. Det kan vara en knepig och tidskrävande process men tack vare internet finns det nu otaliga jämförelsetjänster för lån online. På jämförelsetjänsterna fyller du i dina preferenser och de matchas sedan med kreditinstitutets erbjudanden. Sedan kan du i lugn och ro jämföra de lån på din lista efter faktorer som ränta, avgifter, löptid samt för och nackdelar med respektive lån och långivare.

3. Räntor och avgifter

Det är en vanlig missuppfattning att lån utan UC har extrema räntor. Deras årsränta är betydligt högre än vid traditionella banklån men på grund av den korta löptiden och relativt låga summan så blir inte lånet så dyrt jämförelsevis. Så du behöver inte pantsätta farmor för att klara av återbetalningen. De flesta långivare erbjuder sina nya kunder en välkomstpresent i form av ett räntefritt, första lån. Oftast är det en bra deal, men vissa kan ha dolda avgifter för att kompensera ränteförluster så det är viktigt att man läser igenom det finstilta. Vanliga fasta avgifter som brukar förekomma är aviavgifter och uppläggningsavgifter. På kreditinstitutets webbsida brukar de dock ange totalkostnaden för lånet, inklusive räntor och diverse kostnader. Det gör det enklare för låntagaren att faktiskt se vad lånet kommer kosta.

2. Löptid

Gällande lån utan UC så är vanligtvis återbetalningstiden relativt kort. Ibland mellan 14 till 30 dagar om det är ett räntefritt lån. Om du inte kan betala tillbaka lånet inom den avtalade tiden så kan det snabbt bli en dyr affär. För vanliga snabblån så brukar löptiden vara mellan 1-180 månader, så det går att ha en realistisk återbetalningsplan. Tänk dock på att det blir billigare ju snabbare du betalar av lånet eftersom du betalar ränta under alla månader.

1. Lån som sista utväg

Det är inte gratis att låna pengar. Ha det alltid som en tumregel att endast använda lån om det inte finns något annat alternativ. Spara istället tills det att du själv har råd att betala för lyxsemestern, nya badrummet eller dylikt. Vad du än gör så teckna inte nya lån för att betala av andra befintliga lån. Det är nyckeln till personlig konkurs, vilket kan förstöra mycket i många år framåt. Har du flera lån är det fördelaktigt att prata med din bank och samla dem till ett stort lån med lägre ränta.

 

Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline-feedback
Visa alla kommentarer

© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos


Share via
Copy link
Powered by Social Snap