Listor.se

Sveriges största listsajt

5 saker du måste veta innan du köper dina första aktier

5 saker du måste veta innan du köper dina första aktier

Är du intresserad av att komma igång med att investera i aktier? Det finns mycket att lära om denna investeringsmetod men innan du börjar söka efter information har vi här listat fem saker du bör ha koll på innan du köper dina första aktier. 

5. Hur du hittar information om aktier online 

Innan du börjar investera i dina första aktier är det, precis som alltid när du påbörjar någonting helt nytt, viktigt att du gör en grundlig research. Idag finns mycket information om aktier att hitta online och det finns flera bra källor för kunskap, tips och råd. En bra början är att besöka

Finanso. Det är en sida som samlar all tänkbar information om att investera pengar, bland annat i aktier. 

4.Förstå varför du ska investera i aktier

Den stora fördelen med att investera i aktier är att det är ett bra sätt att generera avkastning både kort- och långsiktigt. Det är också en populär sparform då det är ett bra sätt för dig att lära känna olika marknader, industrier och de verksamheter som olika börsbolag bedriver. Då börsbolags produkter på lång sikt tenderar att öka i pris är dina investeringar i aktier också i det längre perspektivet skyddade mot inflation. 

3. Varför företag ger ut aktier

När ett börsnoterat bolag vill expandera och förnya sin verksamhet behöver de självklart också få in mer pengar. Bolaget kan då välja att sälja ägarandelar till externa ägare. Det är dessa ägarandelar som kallas aktier. Det nya kapital som bolaget får in från de sålda aktierna kan sen användas för att investeras i det som behövs för att vidare utveckla deras verksamhet. I slutändan har bolaget också fått ett gäng nya ägare i form av aktieägare. 

2. Hur aktier handlas

Aktier köps och säljs av investerare på en typ av marknadsplats som kallas aktiebörs. Beroende på vilket land du handlar aktier i heter aktiebörserna olika saker. I norden bedrivs försäljning av aktier till exempel på Nasdaq. Nasdaq täcker aktieförsäljning i Stockholm, Helsingfors och Köpenhamn. 

Under en normal dag på börsen handlas det aktier för hela 15 miljarder kronor! De allra flesta affärer som sker är relativt små och utfärdas av olika privata investerare som själva köper och säljer aktier. De större affärerna sköts i sin tur oftast av aktiemäklare eller banker. 

1. Vilka typer aktier du ska börja med att köpa 

Det är inte alltid helt lätt att veta vilka aktier du ska börja med att investera i. Det kan till exempel vara frestande att vilja investera i en kurs som du ser har gått upp kraftigt på sistone då du hoppas att den kommer fortsätta att växa. Det skulle dock kunna vara lika troligt att den aktiekursen redan har nått sin topp och istället snart kommer att börja klättra nedåt i värde.

Samma sak kan också hända med en aktie som du upplever som billig. Kommer den att börja öka i värde? Eller kommer den stanna i ett lågt pris eller till och med börja gå ner i värde? Du kan aldrig veta helt säkert. Därför är de typer av aktier du ska börja med att köpa de aktier som du gjort noga research om.

Läs på om företaget, branschen och nyheter som du kan tänka dig kan påverka värdet på de aktier du är intresserad av.

3/5 (2)
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

1.1K Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline-feedback
Visa alla kommentarer

© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos
https://spelafrank.se/basta-spelautomater
Casinobonusar


Share via
Copy link
Powered by Social Snap