Listor.se

Sveriges största listsajt

5 nybörjartips för dig som vill handla med aktier

5 nybörjartips för dig som vill handla med aktier

Det är trendigt att handla med aktier och intresset för det har ökat mycket hos den yngre generationen. Men det kan vara svårt att veta hur man ska börja, för det är mycket information att ta in och många vägar man kan gå.

Här har vi därför i samarbete med en av våra partners listat 5 tips för dig som vill börja med aktier.

5. Testa demokonton

Aktiehandel kommer alltid med en risk och därför ska du aldrig investera mer än vad du har råd att förlora. Det är även viktigt att du förstår hur aktiehandel fungerar innan du börjar handla med riktiga pengar. Testa gärna att handla med aktier genom ett demokonto där du använder fiktiva pengar och ser hur aktierna går upp eller ner. Det gör att du lär dig i lugn och ro utan att riskera dina sparpengar.

4. Följ experternas råd

Det finns många aktieexperter och det är smart att lyssna på dem om du är nybörjare. Att själv besluta vilken aktie som är värd att investera i kan vara svårt. Läs till exempel Börsfaktas lista på de bästa aktierna och investera därefter om det är något för dig. Personer som har följt aktiemarknaden länge kommer alltid ha bättre koll än vad en nybörjare har, så det kan vara värt att lyssna på erfarna investerare till en början.

3. Handla aktier som du har ett intresse av

Du kanske alltid handlar dina kläder på H&M, eller så kanske du har haft Tele2s kontantkort sedan första gången du skaffade en mobil. Där du har ett naturligt intresse har du även ett förslag på aktieköp. Om du är intresserad av bolaget som du investerar i är du mer benägen att följa nyheter om hur företaget utvecklas och vilka utmaningar de står inför. Att hålla sig informerad om företagen som du investerar i är a och o om du vill bli en bra aktiehandlare.

2. Sprid dina risker

Lägg inte alla ägg i samma korg. Att sprida ditt kapital är viktigt, för då minimerar du dina förlustrisker och ökar dina vinstchanser. Går en aktie ner, så kan en annan aktie gå upp. Sprid riskerna genom att köpa aktier i olika företag, branscher och kanske länder för att se till att du har en aktieportfölj som är balanserad på ett bra sätt.

1. Fonder kan vara en bra början

Fonder är en samling med aktier som sätts samman av en börshandlare eller som följer index. Med fonder får du alltid en viss riskspridning och därför är det enklare att investera i fonder än i enstaka aktier. Ett fondsparande kan därför passa bra för nybörjare. Indexfonder är dessutom billiga att äga, så många väljer att spara långsiktigt i sådana fonder istället för att ha pengarna på ett sparkonto.

Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline-feedback
Visa alla kommentarer

© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos


Share via
Copy link
Powered by Social Snap