Listor.se

Sveriges största listsajt

5 goda skäl att låna pengar

Långt ifrån alla skäl att låna pengar är lika goda. Vissa sorters skulder kan hjälpa dig på traven medan andra istället kan stjälpa din ekonomi. Som konsument är det därför viktigt att du förstår skillnaden mellan bättre och sämre anledningar att ansöka om ett lån. Genom att få koll på detta skaffar du dig bra förutsättningar för en sund framtida privatekonomi.

Många konsumenter väljer att låna pengar direkt utan att tänka sig för särskilt noga. Om du istället tänker till lite grann innan du lånar kan du fatta bättre beslut. Nedan presenterar vi några skäl att ansöka om lån som de flesta nog skulle kategorisera som goda anledningar.

5. Utbildning

Här i Sverige har vi förmånen att kunna ta del av studiemedel och förmånliga studielån. I många andra länder är dock situationen en annan. Om du går en utbildning i utlandet som är godkänd av CSN eller av Universitets- och högskolerådet (UHR) kan du få studiemedel för dina studier. Men i annat fall kan det vara rimligt att teckna ett privatlån med låg ränta för att finansiera studierna. Genom att utbilda dig kan du nämligen göra dig mer attraktiv på arbetsmarknaden och förhoppningsvis få en högre lön. Därmed kan en investering i dig själv och din utbildning löna sig på lite längre sikt.

4. Bröllop

Att finansiera ett bröllop med lånade pengar är kanske inte något som de flesta skulle vilja göra. Om du lånar pengar till bröllopet kan du bland annat riskera att spendera lite mer på kalaset än vad du annars hade gjort. Men förhoppningsvis gifter du dig bara en gång i livet och därför vill du inte hålla tillbaka när den stora dagen nalkas. Till skillnad från andra ren konsumtionslån förevigas dessutom din bröllopsdag via fotografier och minnen.

3. Resor

Att resa ut i den vida världen utan en större reskassa är sällan en särskilt bra idé. Utan en hel del pengar på fickan kan du lätt hamna i ekonomiska trångmål och även behöva göra kompromisser. Så om du inte har de ekonomiska muskler som krävs för att kunna finansiera din drömresa kan ett alternativ vara att låna pengar till reskassan. Detta är förvisso att betrakta som ett rent konsumtionslån men likt ett bröllop kan en trevlig resa ge ovärderliga minnen för livet.

2. Bolån

Din bostad är förmodligen det dyraste köpet du någonsin kommer att göra. Men att äga ett hem är någonting som många svenskar drömmer om att få göra och strävar efter. Tidigare brukade man finansiera bostadsköp med så kallade topplån och bottenlån. Idag fungerar det dock inte längre på detta vis. Under 2010 infördes ett bolånetak som innebär att du som mest kan låna till 85 procent av bostadens värde. Övriga 15 procent (kontantinsatsen) behöver du finansiera med egna medel. Men om du inte har möjlighet att slanta upp till en kontantinsats kan du ta ett blancolån för att få ihop pengar till denna.

1. Uppstartslån

Genom att starta och driva ett företag kan du bygga en framtid där du arbetar för dig själv. Men det kan vara svårt att få uppstartslån då företaget ifråga inte har någon finansiell historik. Som tur är kan du dock ansöka om ett lån som privatperson och använda dessa pengar för att finansiera ditt uppstartsföretag. Och förutsatt att ditt företag lyckas kan du såväl garantera din egen välfärd som bidra mer till samhället i stort. Därför kan denna typ av lån leda till en win-win-situation för alla inblandade parter.

5/5 (1)
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline-feedback
Visa alla kommentarer

© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos


Share via
Copy link
Powered by Social Snap