Listor.se

Sveriges största listsajt

5 bra investeringsalternativ att välja bland. Vilket är bäst?

5 bra investeringsalternativ att välja bland. Vilket är bäst?

Att investera pengar på börsen är ett av de bästa och mest effektiva sätten att ge sitt kapital chans att växa. Men vilket investeringsalternativ ska man välja – och vilket passar egentligen bäst i förhållande till den risknivå man föredrar?

Här har vi i samarbete med en av våra samarbetspartners listat 5 riktigt bra instrument som fungerar för såväl nybörjare som erfarna investerare – väl värda att kika närmare på.

5. Investmentbolag

Investmentbolag är en klassiker på börsen och ett investeringsalternativ som återfinns hos många sparare – såväl privata småsparare, som större och institutionella aktörer. Anledningarna till investmentbolagens popularitet är flera, av vilka bra diversifiering och goda avkastningar rent historiskt får anses vara de två främsta. 

Äger du aktier i ett investmentbolag blir du indirekt delägare i bolagets hela portfölj, vilket på så sätt genererar en mycket bra riskspridning. Den breda exponeringen gör att investmentbolag ofta är lämpliga för nybörjare. Med det sagt, är det fortfarande viktigt att göra sin egen research om bolaget i fråga. Olika investmentbolag har nämligen olika inriktning, varför också risktagandet kan se olika ut. En snabb bakgrundskoll är således bra för att kunna se att bolagets riktning går i linje med din.

4. Indexfonder

Att spara i indexfonder är ett enkelt och bekvämt sätt att investera pengar, som dessutom ger bra spridning på exponeringen. Detta eftersom en indexfond innehåller alla de aktier och/eller värdepapper som ingår i det aktuella indexet, till skillnad från en aktivt förvaltad fond där inkluderade aktier specifikt valts ut. Bättre trygghet, lägre förvaltningsavgift och en bekvämlighet som inte kräver ett särskilt aktivt deltagande av dig som investerare är de största fördelarna med indexfonder. 

Den breda spridningen i indexet gör också att eventuella nedgångar i de aktier som ingår inte slår lika hårt. Samtidigt innebär det också att eventuella uppgångar inte heller ger lika bra utslag – varför man i regel får räkna med lägre avkastning med indexfonder. Detta investeringsalternativ passar således dig som föredrar en lite tryggare sparform med lite lägre risk.

3. Preferensaktier

Vill du ha garanterad förtur till aktieutdelning? Då är det preferensaktier du ska satsa på. Preferensaktier kallas vanligen för “preffar”, och kan enklast förklaras som ett slags mellanting av vanliga aktier och obligationer. Investerar du i preferensaktier får du på förhand veta vilken utdelning du kan vänta dig – och du är också garanterad den utdelningen innan ägare av vanliga stamaktier tilldelas något. 

Stabil utdelning och en direktavkastning som ofta är relativt hög är två riktigt bra anledningar att inkludera preferensaktier i sin portfölj. En negativ aspekt att ta hänsyn till är emellertid det faktum att den förutbestämda utdelningen är just förutbestämd – oberoende av bolagets eventuella framgångar under året. Du kan med andra ord gå miste om en höjd utdelning om bolaget i fråga går bättre än väntat. Å andra sidan ger preferensaktier ofta utdelning varje kvartal, till skillnad från vanliga utdelningsaktier som bara har en gång per år. 

2. Räntefonder

Förmodligen ett av de vanligaste investeringsalternativen på marknaden. Sparar du i räntefonder exponeras dina pengar mot räntebärande värdepapper – exempelvis statsobligationer och företagsobligationer. Liksom aktie- och indexfonder kräver räntefonder inget aktivt deltagande av dig som investerare, varför sparformen både är ett bekvämt alternativ och lämpligt för mer oerfarna sparare. 

För kortare sparhorisont rekommenderas korta räntefonder med kortare löptid och lägre risk, medan långa räntefonder med lite högre risk är lämpligare för mer långsiktiga sparanden. Potentiell avkastning är lägre än för t ex aktier, men detsamma gäller även risktagandet vilket gör räntefonder särskilt attraktiva när det råder turbulens på börsen.

1. Utdelningsaktier

Sist men inte minst – det bästa alternativet för dig som gillar ett stabilt ingående kassaflöde i portföljen. Utdelningsaktier ger dig möjlighet att ta del av bolagets vinst och framgång utan att behöva sälja ditt innehav. Lite som att äta kakan och ändå ha den kvar, skulle man kunna säga. 

Att investera en del av ditt kapital i utdelningsaktier ger en utmärkt chans att också återinvestera det du får i utdelning. På så vis kan du dra nytta av den förmånliga ränta-på-ränta-effekten, och göra kommande utdelningar större tack vare flera nyinvesteringar. 

Givetvis finns också vissa nackdelar att ta hänsyn till – däribland att den genomsnittliga avkastningen för utdelningsaktier ofta är lägre samt att en utdelning kan sänkas eller helt ställas in. Överlag överväger dock fördelarna definitivt nackdelarna, och gör utdelningsaktier till ett investeringsalternativ de flesta bör satsa på.

5/5 (6)
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline-feedback
Visa alla kommentarer

© 2021 Listor.seStock images by Depositphotos.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap