Listor.se

Sveriges största listsajt

5 av tidernas dyraste hästar

Att hästar är dyra i inköp och att äga vet de flesta – men vissa är betydligt mycket dyrare än andra! Några av de dyraste hästarna genom tiderna har aldrig ens kommit ut på tävlingsbanan eller fått avkomma, så det gäller att man är beredd att förlora hela insatsen och mer därtill! 

Hästägare är ett eget släkte oavsett om man har hästen för motion, avel, tävling eller annat. Hästen kan vara en investering, men är också förknippat med stora utgifter – inte minst försäkring och veterinärkostnader drar snabbt iväg. Om inte hästen själv kan dra in pengar till sina utgifter kan ett sms lån direkt behövas då och då för varje hästägare.

Ägarna till de hästar vi presenterar här verkar dock ha gott om pengar – i alla fall innan de gjorde sina inköp…

Racinghäst slår alla rekord

Det är stora vinstpengar i framför allt galopp och trav. I USA:s största travlopp, Humbletonian får vinnaren 500 000 dollar. I Prix d’Amérique var prissumman till vinnaren 450 000 Euro. Inom galoppen och då främst i Saudiarabien där vinnaren i Saudi cup vann 10 miljoner dollar 2020! Och möjligheten till de prispengarna avspeglar sig i priserna på hästarna! 

Coolmore Stuteri på Irland betalade inte mindre än 60 miljoner USD (ca 500 miljoner SEK) för Fusaichi Pegasus år 2000. Detta är fortfarande den högsta kända summan för en häst. Efter en lyckad karriär kostade en betäckning av denne hingst 150 000 USD, inte många som kan skryta med.

Ännu en racinghäst som ska ha en plats på listan

Länge hade Shareef Dancer rekordet som den häst som sålts för högst pris. Redan 1983 köpte emiren av Dubai honom för 40 miljoner USD (idag ca 340 miljoner SEK). Även om Shareef Dancer själv fick en blygsam race-karriär är hans avkomma desto mer framgångsrik och även utbredd.

Den hopphäst som kostat mest

Den hopphäst som anses vara dyrast såldes inte på auktion och därför är inte försäljningssumman bekräftad, men Palloubet d’Halong sägs ha sålts som tioåring 2013 för imponerande 15 miljoner USD (127 miljoner SEK). Köpare var ingen mindre än välkände Jan Tops, olympisk guldmedaljör. Palloubet d’Halong köptes för att ingå i Qatars landslag.  

Dyraste dressyrhästen 

En som har varit på löpsedlarna är den svarta dressyrhingsten Tortillas som reds till rekordpoäng av den holländska ryttaren Edvard Gal under sina yngre år. 2012 såldes han till den obekräftade summan av 89 miljoner SEK och bytte i samband med ägarbytet även ryttare. Efter försäljningen och ryttarbytet har hästen aldrig kommit upp i samma poäng igen.  

Den travhäst som kostat mest

2019 klubbades en ettårig hingst i Kentucky för det högsta pris som en travhäst har gått för. Det var Maverick som klubbades för 1,1 miljoner dollar, som motsvarar drygt 9 miljoner SEK. I första starten ett år senare vann han och sprang då in motsvarande 50 000 SEK. Om han fortsätter som han börjat och får en lång och framgångsrik karriär kan det ha varit en god investering, men med hästar vet man aldrig! 

3/5 (1)
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline-feedback
Visa alla kommentarer

© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos


Share via
Copy link
Powered by Social Snap