Listor.se

Sveriges största listsajt

3 största riskerna med att teckna snabblån

Snabblån är långt ifrån den billigaste låneformen på marknaden i Sverige idag. Denna låneform dras med höga räntor, höga avgifter och i vissa fall oschyssta villkor. Men vad är egentligen de största riskerna med att ta snabblån eller smslån? Och har låneformen några fördelar överhuvudtaget? Det besvarar vi här nedan.

Ett snabblån (även kallat smslån) är en så kallad högkostnadskredit. Det innebär att den effektiva räntan uppgår till referensräntan plus 30 procentenheter. Det innebär i praktiken att den effektiva räntan är på minst 30 procentenheter.

En högkostnadskredit är alltså en dyr låneform och det är inte ovanligt att se räntor på flera hundra procent. Utöver räntan tillkommer det eventuellt också avgifter vilket bygger på lånekostnaden ytterligare.

Med höga räntor och kostnader ökar också risken med att teckna lånet. Om du ändå har ett behov av snabblån så bör du jämföra dessa innan du ansöker.

Genom att ställa långivare mot varandra och jämföra deras för- och nackdelar ökar du chansen för att hitta bäst snabblån utifrån dina förutsättningar. Detta kan Compinero hjälpa dig med och som också är den samarbetspartner som hjälpt oss ta fram de tre största riskerna med att ta snabblån som följer nedan.

3. Ekonomiska svårigheter till följd av höga kostnader

En av de största riskerna med att teckna snabblån är den stora risken för ekonomiska problem till följd av höga avgifter och ränta. Som vi var inne på tidigare så är snabblån en dyr låneform och en högkostnadskredit av en anledning.

Även om du endast lånar några tusen under en kort period så kommer lånet bli dyrt för hur mycket du faktiskt lånar. För att demonstrera hur dyrt ett snabblån faktiskt kan vara så tar vi ett exempel från en svensk långivare av denna låneform:

Lånebelopp:1750 kr
Löptid: 3 mån
Månadsränta: 3.29%
Effektiv ränta: 1700.8%
Administrationsavgift: 380 kr
Fakturaavgift: 45 kr

Som det framgår i exemplet så betalar 425 kr i enbart avgifter för ett så litet lån som 1750 kr och utöver detta en väldigt hög ränta.

Ett snabblån kan i stunden verka som ett bra lån som snabbt går att få utbetalt för att få lite mer pengar på kontot men så är ofta inte fallet. Se upp för räntorna och eventuellt höga avgifter. Det finns trots allt en anledning till varför snabblån är en vanlig orsak till skuldsättning i Sverige och det är inte den “quick fix” som de utger sig för att vara.

2. Låga krav leder till stora lockelser

En stor anledning till att snabblån fått fäste i Sverige är på grund av att det är väldigt enkelt att få sin ansökan beviljad. Många lockas in i ett avtal på grund av att kraven är så pass låga att många tänker “varför inte”.

Det är lätta och snabba pengar där många beslutar att ta ett sms lån för onödig konsumtion som på något sätt inte gynnar dem i det långa loppet. Till skillnad från många andra låneformer så kan snabblån tecknas med betalningsanmärkning eller utan UC.

Det finns till och med de långivare som erbjuder första månaden räntefritt till nya kunder. Det är alltså lätt hänt att personer som har ont om pengar eller som inte kan hantera pengar överlag väljer snabblån som ett snabbt och enkelt sätt att få in pengar på kontot. 

Det som dock glöms bort är konsekvenserna av att låna oansvarigt och det höga pris man som låntagare sedan får betala.

1. Stor risk att låna för mycket

Den tredje och sista risken med att ta snabblån är starkt kopplad till de låga kraven som vi var inne på i den förra punkten. Som vi nämnde så leder de låga kraven och snabba utbetalningarna till en stor lockelse för personer som har svag ekonomi.

Eftersom kraven ofta inte heller blir striktare för större belopp på snabblån så leder det i sin tur till att många personer lånar mycket mer än de faktiskt behöver.

Ju mer man lånar desto högre blir också kostnaden för lånet. Att då låna mer pengar än man faktiskt har behov av kommer endast öka pressen på ekonomin. Det kan också leda till att man börjar leva ett liv man egentligen inte har råd med. 

Med ett större tillskott av pengar in i ekonomin är risken stor att man börjar spendera pengar hej vilt på saker man faktiskt inte behöver. När de lånade pengarna sedan är slut kan lockelsen bli stor till att ta ytterligare smslån för att kunna behålla sin dyrare livsstil.

Det blir som en ond cirkel där man konstant lever på lånade pengar för att kunna behålla livsstilen man vant sig vid. Detta leder nästan alltid till skuldsättning och är aldrig på något sätt hållbart i längden.

Trots ovanstående risker så har snabblån sina användningsområden förutsatt att de används på ett ansvarsfullt och måttfullt sätt. Läser du på, jämför och har en tydlig plan innan du ansöker så minskar risken för problem markant.

Ta endast snabblån som en sista utväg då det verkligen krisar och låna aldrig mer än vad du faktiskt behöver.

Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline-feedback
Visa alla kommentarer

© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos


Share via
Copy link
Powered by Social Snap