Listor.se

Sveriges största listsajt

3 elbolag med rabatter till nya kunder

På grund av den tuffa konkurrensen i elhandelsbranschen är det inte ovanligt att elbolag erbjuder rabatter till nya kunder.

Jämförelsetjänsten Elavtal24.com har sammanställt en lista över tre populära elbolag som erbjuder upp till 588 kr i nykundsrabatt.

Rörligt eller fast elpris?

Innan man tecknar ett nytt elavtal är det viktigt att besluta om man vill ha ett rörligt eller fast elpris. Elavtal med rörligt elpris följer prisutvecklingen på elbörsen Nord Pool, vilket innebär att elpriset varierar varje månad. Privatkunder som valt rörligt elpris under 2020 har gjort en bra affär med tanke på de rekordlåga elpriserna som uppstått under våren och sommaren. Exempelvis var det genomsnittliga månadselpriset lägre än 10 öre/ kWh under både april och juli, vilket kan jämföras mot genomsnittet under 2019 som var 40,5 öre/kWh (elområde SE3 – Stockholm).   

Alternativet till rörligt elpris är att binda elpriset under en avtalad period, vanligtvis under 12 eller 24 månader. Då betalar man lika mycket per kilowattimme under hela avtalsperioden oavsett vad som sker på elmarknaden. Denna avtalsform passar privatkunder som använder mycket el och som inte kan hantera en oväntad utgift.

Välj rörligt elpris för billigast el

Elavtal med rörligt elpris är den populäraste avtalsformen i Sverige. Det har även visat sig vara den billigaste avtalsformen, åtminstone sett över en längre tidsperiod på flera år. Det är så klart möjligt att slå marknadspriset genom att binda elpriset, däremot är det oftast inte lönsamt. 

Jämför påslaget på inköpspriset

Privatkunder som väljer elavtal med rörligt elpris glömmer ofta bort att jämföra påslaget mellan elbolagen. Påslaget är en tillkommande kostnad på inköpspriset som ersätter elbolaget för bland annat elcertifikat, avgifter till Nord Pool och eventuell ursprungsmärkning. Påslaget bör inte överstiga cirka 6 – 7 öre/kWh exkl. moms. 

Jämför den fasta avgiften

Förutom påslaget tillkommer i regel en fast månadsavgift. Månadsavgiften uppgår oftast till cirka 40 – 60 kr inkl. moms.  

500 kr i rabatt

Elbolaget Göta Energi erbjuder alla nya kunder ett presentkort på 500 kr hos Elgiganten. Göta Energi skickar ut presentkortet via e-post så fort som elavtalet är signerat. Erbjudandet gäller enbart för deras elavtal med rörligt elpris som går under namnet SpotOn. 

Göta Energis elpriser för rörligt elavtal:

 • Påslag: 3,6 öre/kWh exkl. moms.
 • Ingår elcertifikat i påslaget: Ja. 
 • Månadsavgift: 49 kr inkl. moms (69 kr för kunder som använder mer än 5 000 kWh per år).
 • Ingår förnybar el: Nej, kan däremot köpas till.

504 kr i rabatt

Elbolaget Fortum bjuder just nu alla nya kunder på den fasta avgiften under det första året, vilket innebär en rabatt på 504 kr.

Fortums elpriser för rörligt elavtal:

 • Påslag: 5,9 öre/kWh exkl. moms.
 • Ingår elcertifikat i påslaget: Ja. 
 • Månadsavgift: 42 kr inkl. moms.
 • Ingår förnybar el: Nej, däremot ingår fossilfri el.

588 kr i rabatt

Elbolaget Telge Energi bjuder också alla nya kunder på den fasta avgiften under det första året. Eftersom månadsavgiften är 49 kr blir den totala rabatten 588 kr.

Telge Energis elpriser för rörligt elavtal:

 • Påslag: 4,0 öre/ kWh exkl. moms.
 • Ingår elcertifikat i påslaget: Nej. 
 • Månadsavgift: 49 kr inkl. moms.
 • Ingår förnybar el: Ja, ursprungsmärkt el ingår.

Slutsats

Tre populära elbolag som erbjuder rabatter till nya kunder är Göta Energi, Fortum och Telge Energi. Både Fortum och Telge Energi bjuder på den fasta månadsavgiften under det första året, vilket innebär en rabatt på 504 kr respektive 588 kr. Göta Energi ger ingen rabatt på den fasta avgiften, däremot får nya kunder som tecknar ett elavtal med rörligt pris ett presentkort på 500 kr hos Elgiganten. 

Alla dessa tre elbolag erbjuder elavtal med konkurrenskraftiga elpriser. Elpriset skiljer sig endast marginellt mellan dessa elbolag, åtminstone för elavtal med rörligt elpris.

5/5 (3)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos
https://spelafrank.se/basta-spelautomater
Casinobonusar


Share via
Copy link
Powered by Social Snap