Listor.se

Sveriges största listsajt

16 av världens vackraste fåglar

Fåglar behöver sina vackra fjäderdräkter av många olika orsaker, men för oss människor räcker det gott och väl med det faktum att de är så otroligt vackra att titta på. Men vilka är egentligen världens vackraste fåglar?

Det finns runt 10 000 fågelarter i världen och den ena pippin överträffar den andra när det kommer till att tillfredsställa synnerven. Lyckligtvis behöver man inte vara ornitolog för att att kunna uppskatta skönheten hos en fågel, och har du tröttnat på skator och sparvar är det här listan för dig.

Läs vidare och låt dig imponeras av några av världens absolut vackraste fåglar!

16. Sundafruktduva

Sodafruktduva

Om våra duvor var lika fina som sundafruktduvan skulle de arma krakarna säkert ha ett bättre anseende. Den vackra fågelarten är mycket skygg och lever på hög höjd i bland annat Indonesiens bergsskogar.

15. Röd kardinal

Rodkardinal

Den röda kardinalen är en medelstor sångfågel vars hannar stoltserar med en intensivt röd färgskrud medan honorna har en mer rödbrun ton. Förr i tiden var den mycket populär som burfågel, men sedan 1918 är det i USA förbjudet enligt lag att föra sådan handel.

14. Regnbågslorikit

Regnbagslorikit

Den färgsprakande regnbågslorikiten är en papegojfågel som häckar i Australien och delar av Asien. Förutom sin praktfulla färgskrud har den även en särskilt utformad tunga med små borst som hjälper den att dricka nektar som är dess huvudsakliga föda.

13. Tukan

Tukan

Tukaner har fågelvärldens största näbbar i förhållande till kroppsstorleken och den färggranna skapelsen är användbar i många avseenden. Fågeln använder sitt verktyg till exempel för att skrämma fiender, vid partnerval och för att söka föda med. Ett tukanpar håller ihop i många år och turas om att ruva äggen.

12. Påfågel

Pafagel

Påfågleln är en populär parkfågel världen över och de färgstarka hannarna är berömda för sina spektakulära stjärtfjädrar som blir över en meter långa.

11. Solparakit

Solparakit

Solparakiten är en papegojfågel som lever vilt i Sydamerika och har uppkallats efter sina vackra solgula fjädrar. Arten är akut utrotningshotad vilket till största del beror på att deras häckningsområden blir allt mindre, men även på grund av illegal jakt.

10. Paradistangara

Paradistangara

Paradistangaran är en sångfågel med fantastiskt vacker färgskrud i olika färgkombinationer som lever i tropiska och subtropiska skogar över hela Sydamerika.

9. Större paradisfågel

Storre-paradisfagel

Den större paradisfågeln är den största av sin art och har fått sitt namn från de tidiga exemplar som berövades sina ben för att skapa en myt om att de var besökare från paradiset som flöt omkring. Fågelarten var nära utrotning i början av 1900-talet på grund av intensiv jakt för sina vackra plymer, men anses i dag vara på den säkra sidan igen.

8. Blåskrika

Blaskrika

Blåskrikan förekommer i Nordamerika och ingår i familjen kråkfåglar. Arten har blivit uppkallad efter sina vackra lavendelblå fjädrar på ovansidan av kroppen. Det allra häftigaste är att fjädrarna inte får sin färg från pigment, utan istället beror på så kallad ljusrefraktion. Detta innebär att om en blå fjäder bryts försvinner den blå färgen eftersom den inre strukturen bryts.

7. Gouldsamadin

Gouldsamadin

Den färggranna gouldsamadinen lever i norra Australien och är populär som burfågel trots att den anses vara starkt utrotningshotad i det vilda. Arten förekommer i många olika färgkombinationer som utvecklas först när fågeln är fullvuxen. Ungarna däremot är nästan helt olivgröna.

6. Praktquetzal

Quetzaler

Praktquetzal är Guatemalas nationalfågel och arten hittas bland annat i Sydamerikas tropiska bergsmolnskogar. Den vackert grönskimrande fågeln är sorgligt nog utrotningshotad på grund av omfattande skogsskövling som kraftigt inskränkt på dess häckningsområde.

5. Hyacintara

Hyacintara

Hyacintaran är världens största papegojfågel och kan bli runt en meter lång i vuxen ålder. De vackra indigoblå fåglarna som i normala fall har en livslängd på ungefär 25 år, hittas i Sydamerikas regnskogar där de lever i monogama parförhållanden genom hela livet. I fångenskap finns det dock individer som blivit upp till 90 år gamla!

4. Flamingo

Flamingo

Det finns inget annat djur som är så förknippat med kitsch som flamingon, vilket kanske inte är så konstigt med tanke på fågelns speciella utseende. Den karaktäristiskt rosa fjäderdräkten får sin färg från ett ämne i de små kräftdjur som är artens huvudsakliga föda.

3. Taiwanblåskata

Taiwanblaskata

Den oerhört vackra Taiwanblåskatan är en kråkfågel som lever i Taiwans bergsskogar på höjder upp till 1 200 meter över havsytan.

2. Guldfasan

Guldfasan

Guldfasanen kommer ursprungligen från Kina, men är idag en populär burfågel världen över och i Storbritannien lever för tillfället en stor population. Fågeln är flygkunnig men inte särskilt skicklig inom området och föredrar därför att springa ifrån sina fiender.

1. Mandarinand

Mandarinand

Den makalöst vackra mandarinanden härstammar ursprungligen från Östasien och i Kina är arten en symbol för äktenskaplig trohet. Fågeln började importeras till Europa på 1700-talet på grund av sin spektakulära färgskrud och i Sverige har man faktiskt påträffat mandarinänder i Jämtland.

3.72/5 (29)
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline-feedback
Visa alla kommentarer

© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos


Share via
Copy link
Powered by Social Snap