Listor.se

Sveriges största listsajt

Världens snabbaste landdjur

Hastighet fascinerar, oavsett om det handlar om snabba bilar, båtar, djur eller människor. Jordens snabbaste människa kommer från Jamaica och heter Usain Bolt, dubbel världsrekordsinnehavare på distanserna 100 meter (9,58 s) och 200 meter (19,19 s). Men vilket är egentligen världens snabbaste landdjur?

I rättvisans namn har vi bara inkluderat landlevande däggdjur på denna lista, annars hade den totalt dominerats av fåglar. Pilgrimsfalken som är världens snabbaste fågel kan nämligen komma upp i hastigheter runt svindlande 320 km/h då den störtdyker.

När Usain Bolt satte världsrekordet på 100 meter höll han en snitthastighet på 37,6 km i timmen, men skulle han kunna springa ifrån ett lejon? Läs vidare så får du svaret!

10. Greyhound

Greyhound

Maxhastighet: 74 km/h
Ursprung: Storbritannien

Greyhounds tros ha funnits i Storbritannien sedan medeltiden och användes till en början för jakt. Under slutet av 1700-talet började den smidiga vovven användas i kapplöpningssammanhang och räknas som idag som världens snabbaste hundras med toppfarter uppmätta på över 70 km/h.

9. Hare

Hare

Maxhastighet: 75 km/h
Var: Överallt utom Antarktis

Fältharen förekommer nästan överallt i världen och djuret, som inplanterades i Sverige av självaste drottning Kristina, är faktiskt Sveriges snabbaste på land med hastigheter upp mot 75 km/h.

8. Lejon

Lejon

Maxhastighet: 80 km/h
Var: Afrika, Indien

Lejonet är näst efter tigern världens största kattdjur och skiljer sig från sina släktingar genom att de lever i flock. När lejon jagar tillsammans kan de komma upp i hastigheter runt 80 km/h, vilket gör dem till några av savannens dödligaste jägare.

7. Besoarantilop

Besoarantilop

Maxhastighet: 80 km/h
Var: Asien

Den vackra besoarantilopen lever i Asien och är förutom sina skruvade horn känd för sin otroliga snabbhet. Med endast 50 000 individer kvar i det vilda börjar dock läget för det söta djuret bli kritiskt.

6. Gnu

Gnu

Maxhastighet: 80 km/h
Var: Afrika

Gnuer lever i södra och östra Afrika i hjordar som i vissa fall kan bestå av fler än 100 000 djur. Djuren är kända för sina årliga farofyllda förflyttningar till nya betesmarker, och kan i flykt komma upp i mycket höga hastigheter. Den strimmiga gnun beräknas kunna springa korta sträckor med en hastighet av 80 km/h.

5. Thomsongasell

Thomsongasell

Maxhastighet: 83 km/h
Var: Afrika

Den på gränsen till utrotningshotade Thomsongasellen lever i flockar på savannen i Afrika, främst i Kenya och Tanzania och kan bli upp till 15 år gamla. När gasellerna ser ett rovdjur börjar de med så kallad ”strotting”, vilket visar sig i form av höga hopp med raka ben i luften. Detta tros bero på att de vill visa sin fiende att de vet att de blivit upptäckta eller för att demonstrera hur starka och friska de är. En Thomsongasell kan komma upp i en hastighet av 83 km/h vilket gör dem svåra att fånga, även för ett lejon.

4. Quarterhäst

Quarterhast

Maxhastighet: 88 km/h
Var: USA

Quarterhäst är en hästras med ursprung i USA och har fått sitt namn från att den är världens snabbaste häst på en engelsk kvartsmil (quartermile), där de vid flera tillfällen har klockats i farter nära 90 km/h. Hästen, som finns i hela 3 miljoner (!) registrerade exemplar världen över, är mycket populär i sitt hemland och är där den dominerande rasen inom westernridning.

3. Springbock

Springbock

Maxhastighet: 90 km/h
Var: Afrika

Springbocken är en medelstor gasell som lever på Afrikas savanner. När den flyr från andra rovdjur bär det av i en hastighet på upp mot 90 km/h, och det smidiga djuret kan dessutom göra nära 15 meter långa språng. Namnet springbock kommer faktiskt från Afrikaans och betyder ungefär ”skuttget”.

2. Gaffelantilop

Gaffelantilop

Maxhastighet: 98 km/h
Var: Nordamerika

Gaffelantiloper lever på Nordamerikas prärier i stora flockar bestående av hundratals djur, och de utmärker sig för sin skygg- och vaksamhet. Vid en sprint kan gaffelantilopen komma upp i en maxhastighet på hela 98 km/h, vilket gör den till präriens snabbaste djur.

1. Gepard

Gepard

Maxhastighet: 120 km/h
Var: Afrika, Asien

Geparden är den enda i sin art och skiljer sig mycket från andra kattdjur, dels för att den inte kan dra in klorna, men också för att kroppen är mer hund- än kattliknande. Under korta sträckor kan geparden komma upp i 120 km/h vilket med bred marginal gör den till världens snabbaste däggdjur. En gepard kan faktiskt accelerera från stillastående till 100 km/h på cirka 3 sekunder – alltså snabbare än många sportbilar! Det magnifika djuret är dessvärre utrotningshotat och det finns idag uppskattningsvis endast 10 000 individer kvar i vilt tillstånd.

4.59/5 (61)
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline-feedback
Visa alla kommentarer

© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos


Share via
Copy link
Powered by Social Snap