Listor.se

Sveriges största listsajt

Världens smartaste hundraser

Tycker du att din hund är smart? Väldresserade hundar finns det gott om, men det är faktiskt bevisat att vissa raser har anlag för att vara intelligentare än andra.

Psykologiprofessorn Stanley Coren gjorde en omfattande studie i jakten på att identifiera världens smartaste hundraser. Resultatet, som publicerades i boken The Intelligence of Dogs, togs fram genom att tävlingsdomare i USA och Kanada svarade på frågor om hur kennelklubbarnas hundar presterade i olika lydnadstävlingar. Studien grundades främst på hur snabbt de olika hundraserna lärde sig nya kommandon.

Är din hund med på listan över världens smartaste hundraser? Resultatet finner du nedan.

10. Australian Cattledog

Detta är en riktig sötnos som precis som namnet avslöjar härstammar ifrån Australien. Rasen skapades för att valla boskapshjordar och avlades fram i mitten av 1800-talet genom att man korsade collies med vilda dingos. Till Sverige anlände det första exemplaret 1973 och sedan dess har 900 hundar registrerats fram till idag. Rasen beskrivs som mycket intelligent, modig och pålitlig. Eftersom den härstammar från vildhunden kan rasen ha stark vaktinstinkt och ofta vara ointresserad av andra människor än sin egen familj. Det är därför ingen ras som rekommenderas för nybörjare. Medellivslängden är drygt 12 år och det är en frisk ras som anses vara en av världens bästa vallhundar. 

9. Rottweiler

Den stora rottweilern är en svartglänsande skönhet till hund med bruna markeringar som härstammar ifrån Tyskland men tros ha rötter så långt tillbaka som romartiden. Rasen avlades fram som en brukshund som bland annat användes för att föra boskap från marknader till slakthusen vilket resulterade i det mindre smickrande smeknamnet metzgerhunde (slaktarhund). Rottweilern är en stor hund som kan väga upp till 50 kg och dess utseende kan framstå som ganska skräckinjagande, men i själva verket är den mycket snäll och passar bra som familjehund. Funderar du på att skaffa en rottis? Då kan det vara en god idé att investera i ett par bra öronproppar då denna hund snarkar som en vuxen karl.

8. Papillon

Papillon har sina rötter i Belgien och Frankrike och namnet betyder dagfjäril, vilket givetvis syftar till de stora fjärilsliknande öronen. Rasen har varit populär i hundratals år och var bland annat ett vanligt förekommande motiv för renässansens konstnärer. I Sverige har papillon varit en populär hundras sedan den importerades på 1950-talet och idag registreras nästan 600 hundar per år. Det är en pigg och livlig hund som är mycket fäst vid sina människovänner. Trots att rasen är liten med en mankhöjd på drygt 28 cm så är den energirik och behöver mycket motion. Karaktäristiskt för rasen är att den är tuff och gärna jagar bort inkräktare. 

7. Labrador Retriever

Labrador retriever härstammar ifrån Kanada där den användes som hoppilandkalle av fiskare då de var utmärka simmare. Rasen importerades till Storbritannien på 1800-talet där den korsades med andra sorters retrievers och godkändes till slut som ras 1903. Denna hundras används idag mycket inom jakt för att apportera fågel och småvilt men har en så stor arbetslust att man kan använda den till nästan vad som helst! Labradoren är en vänlig och samarbetsvillig hund och det är kanske därför den är så omåttligt populär – i Sverige låg rasen etta på listan över mest registrerade hundras 2012 enligt Svenska Kennelklubben. 

6. Shetland Sheepdog

Shetland sheepdog är från början en får- och vallhund som endast fanns vid de karga landskapen på Shetlandsöarna utanför Skottland. En teori om hur rasen har fått sitt kortväxta utseende, liksom övrig befolkning och växtlighet på Shetlandsöarna, är att dvärgväxt kan bli en följd av isolering på platser med hårt klimat. Nuförtiden används rasen framförallt som sällskapshund och flitig deltagare i agility- och utställningstävlingar. Det är en mycket glad, pigg och intelligent hund som kan tycka att främlingar är lite läbbiga men älskar sina hussar och mattar förbehållslöst.

5. Dobermann

Dobermann är en mycket vacker hund som i Sverige introducerades i början av 1900-talet under det något mindre glamourösa namnet släthårig tysk råtthund. Ursprungligen kommer rasen från Tyskland och sägs vara en föregångare till rottweilern. Det är en mycket energisk hund och passar lika bra som polishund som i en barnfamilj. Den är mycket intelligent och kräver såväl mental träning som ordentlig uppfostran. Dobermann är fortsatt populär i Sverige, men hade sin popularitets-peak under 80-talet.

4. Golden Retriever

Golden retrievern är den trofasta kompanjonen som med sin lugna och snälla mentalitet är en av världens populäraste hundraser. Rasen har sitt ursprung i Storbritannien och är från början en apporteringshund med stor kärlek för vatten. Dess kombination av hög intelligens och fint temperament har gjort att golden retrievern ofta används som assistenthund inom olika områden. Vill man däremot ha en bra vakthund är det kanske inte det bästa att skaffa en goldie, för trots sin storlek så kommer den sannolikt mest tycka att inbrottstjuven är en trevlig ny lekkamrat.

3. Schäfer

Schäfern är en ras som härstammar från Tyskland och det är ingen slump att det är den vanligaste rasen inom polisväsendet i Sverige. Faktiskt började schäfern att användas som polishund inom Göteborgspolisen redan 1913. I Tyskland blev rasen erkänd som polishund 12 år tidigare, och gjorde stor nytta under första världskriget som räddningshund. Schäfern har ett mycket bra temperament och är självsäker och nyfiken på sin omgivning vilket gör den mångsidig och mycket populär framförallt som sällskapshund. Det är kanske inget ägare av rasen i allmänhet går och skryter om, men en som var väldigt förtjust i just schäfrar var faktiskt Adolf Hitler. Han hade bland annat en tik vid namn Blondi som dessvärre gick samma öde till mötes som sin husse nere i bunkern den 30 april 1945.

2. Pudel

Pudeln är en glad och superintelligent hundras som finns i fyra olika storlekar; toypudel, dvärgpudel, mellanpudel och kungspudel. Rasens hemland är Frankrike och den användes ursprungligen som jakthund med uppgift att apportera fåglar i vattnet. Småpudlarna däremot fungerade mest som knähundar till fina damer. Ingen kan väl ha missat den karaktäristiska pudelfrillan som faktiskt från början hade som syfte att underlätta simningen och skydda mot kylan i vattnet då pudeln användes som jakthund.

1. Border Collie

smartaste hundraser

Den självklara ettan på listan är border collien. Denna otroligt smarta och kloka hundras härstammar från Storbritannien där den i århundraden använts som arbetshund. Bland vallhundar för arbetsbruk är den populärast i världen. Ett vanligt karaktärsdrag hos en border collie är att den älskar att ha en uppgift att utföra. Blir den understimulerad visar den det gärna genom att valla allt som rör sig – även människor.

4.41/5 (66)
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline-feedback
Visa alla kommentarer

© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos


Share via
Copy link
Powered by Social Snap