Listor.se

Sveriges största listsajt

Världens smartaste djur

Människan är den enda av jordens arter som kan lösa matematiska ekvationer, göra upp eld och kommunicera med hjälp av bokstäver. Men vår hjärna är trots detta faktiskt inte särskilt olik andra däggdjurs.

Det finns studier som visar tydliga paralleller mellan människans och djurens intelligens, med skillnaden att vi har utvecklat den till högre nivåer. Här har vi listat vad som anses vara världens smartaste djur.

Det är givetvis svårare att mäta hur smart ett djur är med tanke på att det inte finns något standardiserat test som mäter djurs intelligens, vilket gör det svårare att jämföra dem. Djur kan heller inte berätta för oss hur de tänker och känner varför bedömningen endast sker utifrån våra tolkningar av deras beteenden.

Många djur kan exempelvis lära sig saker supersnabbt på ett visst sätt, men inte alls på ett annat. Råttor har förmågan att lära sig snabbt med hjälp av luktsinnet men presterar mycket sämre när de ska ta hjälp av synen. Det är därför svårt att säkerställa en särskild rangordning över världens smartaste djur, och här kommer istället ett sammanställning av de 14 arter som utöver människan brukar räknas till världens intelligentaste.

14. Duva

duva

Många betraktar kanske duvor som smutsiga skadedjur som skräpar ned i städerna, men det väna fjäderfät är faktiskt en av de intelligentaste fågelarterna i världen.

Genom att studera duvan har man funnit att de kan känna igen hundratals bilder även efter att många år passerat, vilket tyder på att de har ett mycket bra minne. Inte minst har duvan sållat sig till den lilla skara djurarter som känner igen sig själv i spegeln och kan göra flera saker samtidigt för att spara tid.

Duvor har även ett extremt bra navigeringssystem som gör att de alltid hittar hem, vilket är anledningen till att de bland annat användes under första världskriget som brevduvor.

13. Råtta

ratta

Det är ingen slump att råttan är det vanligast förekommande djuret i olika experiment och studier, det är nämligen en riktigt smart liten jävel.

Råttornas psyke liknar människans på många sätt och de besitter en mental förmåga som kallas metakognition, en förmåga som bara påträffats hos människan och ett fåtal andra arter.

Med hjälp av sitt utmärkta luktsinne kan råttor upptäcka landminor och bomber – precis som en hund. Råttor reagerar även på stress, uppvisar tecken på att kunna känna ånger och att sörja, precis som vi gör.

Det är heller ingen slump att råttan har koloniserat varenda kontinent förutom Antarktis, då de är otroligt anpassningsbara och uppfinningsrika.

12. Tvättbjörn

Ready for the catch

Precis som hos oss människor har tvättbjörnar komplexa sociala relationer med tydliga hierarkier och är extremt lojala mot familjemedlemmar.

Tvättbjörnar har även en snillrik liten sak, en tumme, som gör att de kan använda verktyg och använda sina tassar för att lösa olika problem. De är också självsäkra och väldigt modiga små djur.

11. Grå Jako

gra-jako

Att många papegojarter kan härma tal är ingen nyhet, och inte heller att papegojan anses vara en mycket intelligent fågel. Den afrikanska papegojarten Grå Jako utmärker sig dock lite extra då man har funnit att arten inte bara kan härma tal, de kan även associera till olika ords betydelse och till och med forma korta meningar.

En särskilt känd Jako var Alex som den amerikanska doktorn Irene Pepperberg arbetade med i många år i syfte att studera kognitivt lärande hos djur. Alex förvånade många med sin inlärningsförmåga och han kunde bland annat skilja på färg, form och antal, samt spela datorspel utformade för barn.

Papegojarten kommunicerar sinsemellan med hjälp av sång, läten och kroppsspråk.

10. Gris

gris

Att grisar är ett av världens intelligentaste djur är kanske inget vi vill tänka på när vi sätter tänderna i skinkmackan på morgonkvisten, men så är det faktiskt. En del forskare menar till och med att grisen är smartare än både hundar och katter, och har i studier visat sig kunna lära sig nya uppgifter lika snabbt som schimpanser.

Grisarna, som ironiskt nog är ett av de renligaste djuren i världen, är mycket anpassningsbara och uppvisar komplexa sociala beteenden. Man har till och med funnit suggor som sjunger för sina ungar när de diar. En annan gris förbryllade forskarna när den lärde sig spela ett tv-spel utformat för schimpanser.

9. Katt

katt

Katten ses ofta som ett mer självständigt djur än den trofaste hunden, men de intelligenta kissemissarna kan kan även de lära sig att följa kommandon och utföra olika trick.

Skillnaden är att katter oftast lär sig genom observation vilket gör dem svårare att träna, men det betyder alltså inte att de än mindre smarta än hundar.

De är dessutom utpräglade jägare och väldigt anpassningsbara till nya miljöer.

8. Hund

hund

Människans bästa vän, hunden, platsar naturligtvis in på listan över världens mest intelligenta djur, och rasen Border Collie sägs vara den allra smartaste.

Hundar är inte bara lättlärda och nyfikna på sin omgivning, de anses även ha en hög emotionell intelligens och kan till exempel lära sig konceptet att peka.

Studier har även visat att hundar i hög utsträckning kan skilja mellan bilder på hundar och landskap.

7. Ekorre

ekorre

Ekorren är en listig liten rackare och den ursprungligen skogslevande arten har på många platser anpassat sig till ett liv med människor och utarbetat nya strategier att samla mat på.

Ekorren är dessutom mästare på att minnas alla platser de gömmer mat på, och vissa studier har visat att det kluriga djuret ibland gömmer mat på låtsas, vilket tyder på att de kan förutsäga andras handlingar.

I Kalifornien har ekorrar studerats som gnider in sin päls med doften från skallerormar för att skrämma bort rovdjur.

6. Kråka

kraka

Rykande färsk forskning från Nya Zeeland visar att kråkor är ungefär lika intelligenta som en sjuåring, vilket skulle göra den olycksbådande fågeln till en av världens mest intelligenta djurarter.

Kråkor kan liksom papegojan lära sig att härma språk, lära sig räkna samt skilja på olika former. I Japan har en grupp kråkor observerats som hämtar nötter och släpper dem över en bilväg så att bilarna ska knäcka de hårda skalen.

En del kråkor har även lärt sig att släppa nötterna över övergångsställen och sedan hämta nötterna i lugn och ro när det är grön gubbe. Briljant!

5. Bläckfisk

blackfisk

Bläckfisken är tveklöst en av havets smartaste varelser, även om mycket ännu är okänt vad gäller de flerarmade varelsernas beteende och intelligens.

Det kan vara svårt att tro att ett djur som tillhör samma familj som snigeln skulle vara särskilt intelligent, men studier har bland annat visat att bläckfiskar leker, uppvisar problemlösningsförmåga och har ett respektabelt korttidsminne.

Artens hjärna påminner till viss del om människans på så sätt att de till exempel bearbetar visuell och taktil information i särskilda regioner. En särskilt klurig art är kokosnötbläckfisken som har fått sitt namn eftersom den bär omkring på två hala kokosnötter och sätter ihop dem till ett hus när en fara hotar!

Vem kan dessutom glömma Paul? Ni vet, bläckfisken som blev världsberömd i samband med fotbolls-VM 2010 i Sydafrika, där han förutsåg i stort sett varenda resultat. De är kanske smartare än vi vågar erkänna…?

4. Elefant

elefant

Elefanten är det landdjur som har störst hjärna (den kan väga upp till hela fem kilo!), och de intelligenta djuren tycks även veta hur man använder den.

Elefanter har visat att de kan samarbeta för att lösa problem, sörja döda familjemedlemmar, leka och kommunicera med varandra via vibrationer i fötterna.

Ett ytterligare bevis på artens intelligens är att den kan känna igen sin egen spegelbild, ett beteende som tidigare bara setts hos människor, delfiner och apor.

3. Flasknosdelfin

delfin

Flasknosdelfinen har bland de största hjärnorna i djurvärlden och arten har sedan länge varit erkänd som en av de mest intelligenta på vår jord.

Delfinerna lever i flock och kommunicerar sinsemellan med visslingar och klickande läten, ett språk som tros vara mycket avancerat.

I Sydney påträffade en grupp forskare en delfinpopulation som använde sig av verktyg då de letar efter föda. Denna grupp delfiner, så kallade ”Spongers”, bryter svampdjur från havets botten som sedan sätts som en slags handske över nosen som därmed skyddar nyllet när de gräver efter föda på havsbottnen.

2. Orangutang

otangutang

Det tvistas ofta mellan forskare om vilken apa som egentligen är smartast, och nu menar många att orangutangen faktiskt är klurigare än sin kusin, schimpansen.

Orangutanger har ett utpräglat socialt beteende där ungarna stannar länge hos honan, och de har ett eget system för att kommunicera med varandra.

De har även observerats använda verktyg i det vilda, och det mest uppseendeväckande var en studie som gjordes där en orangutang fick lära sig att såga och att bygga ett enkelt regnskydd. Då orangutangen återvände till friheten såg man att den använde de nya kunskaperna som den lärt sig även i det vilda .

1. Schimpans

schimpans

Med tanke på att människan och schimpansen har en närmast identisk genuppsättning är det kanske inte så konstigt att den söta apan lagt beslag på titeln som världens intelligentaste djurart.

Schimpanser besitter förmågan att lära sig och utföra kognitivt utmanande uppgifter och har visat sig ha bättre minne än någon annan djurart. Djuren använder sig ofta av verktyg, som de delvis tillvekar själva för olika ändamål.

Schimpanser anses vara ungefär lika intelligenta som ett treårigt barn, baserat på att de till exempel kan lära sig att kommunicera med teckenspråk, samt lura och manipulera andra för att uppnå fördelar själva.

3.4/5 (45)
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline-feedback
Visa alla kommentarer

© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos


Share via
Copy link
Powered by Social Snap