Listor.se

Sveriges största listsajt

Världens 11 skönaste djur

Det finns många fantastiska djur på vår jord och under evolutionens gång har ett myller av märkliga skapelser både kommit och gått. Hur många gånger har man till exempel inte önskat att någon kunde Jurassic Park-klona fram en mammut?

Här har vi dock fokuserat på nu existerande djur och samlat ett gäng minst sagt udda filurer ur världens fauna. Fiskar med människotänder och läppstift, rastafarihundar och naturens största slacker – samtliga har utan tvekan förtjänat sin plats bland världens skönaste djur.

Eller vad tycker du?

11. Trubbnäsapa

trubbnasapa

Trubbnäsaporna finns i många olika utföranden och just denna variant ser ut att ha anlitat samma plastikkirurg som Michael Jackson.

10. Surikat

surikat

De små, charmiga surikaterna lever i stora kolonier med upp till 50 individer. De har ett organiserat vaktsystem mot rovdjursangrepp då en eller flera gruppmedlemmar står på vakt på en hög utkikspunkt. Vid fara varnar vakten med höga rop så att gruppen kan söka skydd i sina underjordiska hålor.

9. Liger

liger

Världens största nu levande kattdjur, Ligern, ser ut som ett stort lejon med svaga ränder och är vad man får om man korsar en lejonhane med en tigerhona. Det största kända exemplaret nådde en vikt på hela 410 kilo och anledningen till den enorma storleken är att generna som styr och bromsar växten finns hos lejonhonan och tigerhanen. Ligern har därför inga gener som begränsar och håller tillbaka tillväxten på kroppen, vilket i teorin betyder att de kan bli hur stora som helst!

8. Spökdjur

spokdjur

Det här lilla nattdjuret ser lite ut som en galen vetenskapsman som precis lyckats med ett farligt experiment. Spökdjuret är egentligen en apa som lever i Asiens tropiska regnskogar där den hoppar mellan träden med sina grodliknande ben.

7. Sengångare

sengangare

Djurrikets största slacker. Halvblind och med extremt dålig hörsel leifar sengångaren fram i tillvaron med världens skönaste uppsyn. Den sover bort större delen av dagen och vaknar först framåt småtimmarna, men tycker inte om att jäkta utan gör allt i sin egen takt. Det är dock en myt att sengångaren skulle sova större delen av dygnet, i alla fall om den får leva i frihet. I det fria sover den ungefär 10 timmar per dygn, jämfört med hela 16 timmar i fångenskap. Det är roligare att vara fri med andra ord.

6. Dumbobläckfisk

dumboblackfisk

Varför har ingen berättat att det finns Pokémons på riktigt?! Den här lilla filuren kallas till vardags för Dumbobläckfisk på grund av de två öronliknande fenorna på dess huvud som får den att likna Disneys sorgsna sagoelefant. Den lilla bläckfisken är väldigt sällsynt och lever på enorma djup upp till 4 000 meter under havsytan.

5. Pacu

pacu

Alltså vi skojar inte, fisken har människotänder! Pacu-fisken är nära besläktad med pirayan, men där det hos släktingen sitter sylvassa gaddar har denna krabat istället en uppsättning av vad som ser ut som gammelmormors löständer. Galet!

4. Rödläppad fladdermusfisk

lappstiftsfisk

Den rödläppade fladdermusfisken trivs bäst på havets botten och den sparar inte på krutet när den lägger morgonmakeupen. Top Model nästa?

3. Puli

puli

Nej, Pulin härstammar inte från Jamaica som man kanske kan tro vid första anblicken då deras päls kan få vilken rastafarier som helst att bli grön av avund. Låter man den kraftiga pälsen växa bildas nämligen naturliga dreadlocks över hela kroppen. Hundrasen som kräver sin beskärda del hårvård (en hårtork är exempelvis bra att ha till hands) avlades fram i Ungern och användes ursprungligen som vallhund, men är idag främst en sällskapshund.

2. Blobfish

blobfish

Den här sköningen saknar muskler och guppar runt strax under vattenytan på grund av sin låga densitet som är lägre än hos vatten. Blobfisken lever utanför Tasmaniens kust på upp till 1 200 meter djup och är dessvärre utrotningshotad då de har en förmåga att ständigt fastna i fiskenät. Fisken, som påminner om en blandning av Lord Voldemort och Stefan Löfven är helt oätlig – vilken kanske inte kommer som en överraskning.

1. Quokka

quokka

Det extremt söta lilla pungdjuret Quokka hittar man i sydvästra Australien och brukar kallas för världens gladaste eftersom…ja, ni ser ju själva varför.

4.32/5 (47)
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline-feedback
Visa alla kommentarer

© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos


Share via
Copy link
Powered by Social Snap