Listor.se

Sveriges största listsajt

15 av världens minsta djur

Allt som är litet är sött, vare sig det handlar om ormar, grodor eller hundar. Här har vi samlat 15 av världens minsta djur som tillsammans knappt skulle fylla en flyttkartong.

Små djur kanske kan verka gulliga och försvarslösa men faktum är att små djurarter har en stor fördel av sin lilla storlek. Oavsett om de ska jaga insekter eller gömma sig för rovdjur så utnyttjar de minsta krabaterna sin ringa storlek till att gömma sig och lätt smälta in i diverse miljöer.

15. Guineadvärgantilop

Världens minsta idisslare lever i regnskogarna kring Ghana och Sierra Leone och är ett mycket skyggt litet nattdjur. Guineadvärgantilopen har som fullvuxen en mankhöjd på ungerfär 28 cm och väger mellan 1,5 till 2,5 kilo.

14. Dvärgpingvin

Den söta dvärgpingvinen som även kallas Blå dvärgpingvin förekommer på Nya Zeeland och södra Australien och beskrevs första gången 1781 av den tyske vetenskapsmannen Johann Reinhold Forster. Minipingvinerna blir runt 35 cm höga och väger inte mer än drygt 1,5 kilo.

13. Chihuahua

Chihuahuan, som är uppkallad en delstat i Mexiko med samma namn, anses vara världens minsta hundras. Den omåttligt populära rasen har en mankhöjd mellan 15-23 cm och idealvikten är 0,5-3 kg.

12. Dvärgsilkesapa

Dvärgsilkesapan tillhör familjen kloapor och räknas till en av världens minsta primater. Apan förekommer runt Amazonfloden i Brasilien, Colombia, Peru, Ecuador och Bolivia. Kroppen hos dvärgsilkesapan brukar vara mellan 11 till 15 cm lång och vikten ligger runt ynka 100-150 gram!

11. Pygmémusmakier

Musmakier är ett lemursläkte med 16 olika arter. Den minsta, som upptäcktes 1992, kallas Madam Berthe’s Pygmémusmakier och räknas som världens minsta primat. Arten blir i genomsnitt 92 mm lång och väger omkring 30 gram och lever som alla andra musmakier och lemurarter endast på Madagaskar. Nattdjuret anses vara utrotningshotat av IUCN vilket till stor del beror på skogsskövlingen på Madagaskar.

10. Homopus Signatus (Spräcklig Padloper)

Världens minsta sköldpaddsart lever i begränsade områden kring Sydafrika och Namibia och upptäcktes redan på 1800-talet. Sköldpaddorna blir mellan 6-10 cm och väger mellan 95-165 gram, där hanen i regel är mindre än honan.

9. Dvärgpungsovare

Den lilla dvärgpungsovaren som liknar en mus är världens minsta pungdjur och når en kroppslängd på ynkliga 10-15 cm, dock med en svans som djuret använder som gripverktyg som kan bli hela 16 cm lång. Det lilla nattdjurets vikt varierar mellan 30 och 60 gram. Pungdjuret troddes vara utdött fram till 1966 då levande individer upptäcktes i Australien. Idag förekommer de i bergstrakterna i New South Wales och Victoria i Australien och anses vara akut utrotningshotad.

8. Pygmé Jerboa/Salpingotulus Michaelis

Världens minsta gnagare upptäcktes första gången på 60-talet och ingår i släktet hoppmöss. Den lilla musen lever i delar av Pakistan och Afghanistan men är extremt sällsynta och endast aktiva under natten. Arten når en kroppslängd av 3,5- 5 cm och en har en kroppsvikt på ynka tre gram.

7. Flimmernäbbmus

Tilsammans med trynfladdermusen räknas flimmernäbbmusen till de minsta däggdjursarterna i världen. En fullvuxen flimmernäbbmus blir runt 35 mm lång, med en 25-30 mm lång svans och med en kroppsvikt på ungefär två gram. Näbbmusens lilla hjärta tickar 1300 gånger per minut och den andas på samma tid 300 gånger. Arten lever i området kring Medelhavet, sydöstra Asien och delar av Afrika och har en livslängd på upp till 2,5 år.

6. Trynfladdermus

Trynfladdermusen som räknas till världens minsta däggdjursart tillsammans med trynfladdermusen är världens minsta fladdermusart och upptäcktes 1973. Den har en kroppslängd på cirka 3 cm och en kroppsvikt på runt två gram. Trynfladdermusen lever endast i sydvästra Thailand och Burma där de häckar i ett 30-tal grottor. IUCN har listat fladdermusen som svårt sårbar och hotad av skogsavverkning i området och den totala populationen beräknas i dagsläget vara mindre än 10 000.

5. Bikolibri

Bikolobrin är med sin längd på 5 till 6 cm och en kroppsvikt på omkring 1,8 till 2 gram världens minsta fågel, där hannen är något mindre än honan. Fågelarten lever på Kuba och Isla de la Juventud, och lägger även kanske inte helt oväntat världens minsta fågelägg.

4. Leptotyphlops Carlae

Världens minsta orm, som är en decimeter lång och lika tjock som en spaghetti, upptäcktes av en amerikansk forskare på Barbados 2008.

3. Hippocampus Bargibanti (Pygmésjöhäst)

Hippocampus bargibanti är världens minsta sjöhäst och blir knappt två centimeter lång som fullvuxen. De små sjöhästarna är extremt bra kamouflerade och upptäcktes inte förrän korallarten Gorgonia flabellum, i vilken sjöhästarten lever, studerades i laboratorium. Pygmésjöhästen lever i korallrev kring Japan och Indonesien ner till norra Australien på 10-40 meters djup.

2. Brookesia Micra

Världens minsta kameleont och en av världens minsta reptilarter lever på Madagaskar och blir cirka 24 mm lång från nos till svansspets.

1. Paedrophryne Amauensis

Världens minsta ryggradsdjur är inte längre än ett riskorn! Den lilla grodarten Paedrophryne Amauensis, som upptäcktes av forskare på Papa Nya Guinea 2009, blir i fullvuxen ålder runt 7 millimeter lång, men kan trots detta hoppa hela 30 gånger sin längd. Minidjuret tillbringar hela sitt liv i fuktiga lövtäcken.

4.1/5 (99)
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline-feedback
Visa alla kommentarer

© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos


Share via
Copy link
Powered by Social Snap