Listor.se

Sveriges största listsajt

15 av världens mest skräckinjagande fiskar

Vi människor lider av olika typer av rädslor. Rädsla för höjder, rädsla för att flyga och rädsla för spindlar för att nämna några. Inget skrämmer dock gemene man mer än ovissheten om vad som lurar under ytan när det är dags för ett dopp i både hav och sjö. Här har vi listat 15 av världens mest skräckinjagande fiskar som kan få den mest inbitne vattenmänniska att bli en riktig badkruka.

Steven Spielbergs klassiker ”Hajen” från 1975 förstörde havsbadandet för en hel generation, och alla som sett filmen har säkert någon gång känt obehag när något oidentifierbart snuddat vid fötterna under en simtur. Det är dock långt i från bara hajar man vill undvika när man ger sig ut på böljan den blå.

Kolla in hela listan på världens farligaste fiskar och håll tummarna för en regnig, badfri sommar…
 
 

15. Drakfisk

drakfisk
Den vackra drakfiskens fenstrålar i ryggfenan är ihåliga och innehåller ett giftigt protein som kan ge upphov till svåra smärtor, men skall normalt inte vara dödligt för människor. Giftet är dock värmekänsligt och kan i vissa fall oskadliggöras med hjälp av hett vatten.
 

14. Stenfisk

stenfisk
Drakfiskens fula kusin, Stenfisken, håller till i tropiska delar av Stilla havet och Indiska oceanen, och liksom sin släkting har den en gifttagg i ryggfenan med ett mycket starkt gift som kan vara dödligt för människor.
 

13. Blåsfisk

blasfisk
I Japan är blåsfisken en delikatess, som på grund av sin giftighet endast får tillagas av specialutbildade och examinerade kockar. Det mesta av giftet är koncentrerat till fiskens skinn och inre organ, framförallt levern, som enligt lag inte får säljas över huvud taget och som på restauranger hanteras som riskavfall. Giftet hämmar aktiviteten i muskler och nerver och leder till andningsförlamning, oftast med dödlig utgång.
 

12. Piraya

piraya
I områdena kring Amazonfloden finner man den skräckinjagande pirayan – en av tidernas mest mytomspunna fiskarter. Pirayan har ett extremt aggressivt beteende mot andra fiskar och i grupp kan dessa små vattenmonster göra slarvsylta av det mesta med sina sylvassa tänder.
 

11. Muräna

murana
Muränan med sin muskulösa, ålliknande kropp och sina kraftiga käkar är utan tvekan en av havets farligaste invånare. De längsta arterna kan bli upp emot 4 meter långa, medan den kraftigaste, jättemuränan, kan nå en omkrets som ett människolår. De ormliknande ålfiskarna lever dagtid undangömda i hålor och skrevor, och kommer fram på natten för att söka efter byten. Bettet är kraftigt och sönderslitande, och eftersom muränans syn är svag kan den utgöra ett potentiellt hot för människor.
 

10. Jättemal

jattemal
Wels Catfish, eller kort och gott mal på svenska, är utan tvekan ett av världens sötvattendrags mest mytomspunna odjur. På dinosauriernas tid kunde jättemalen bli hela 20 meter lång och väga över 3 ton. Lyckligtvis har evolutionen krympt den fula fisken, som dock fortfarande kan växa till en bit över 13 meter och 200 kilo.
 

9. Tigerhaj

tigerhaj
Den dödliga tigerhajen lever mycket på sina tänder. De vassa spetsarna används för att hålla fast bytet, medan de sågformade nedre eggarna går bra att skära med. Tänderna är så starka att de kan skära igenom skalet på en sköldpadda, och som hos nästan alla hajarter ersätts tigerhajens tänder kontinuerligt.
 

8. Sötvattenstingrocka

stingrocka
Den berömde ”Krokodiljägaren”, Steve Irwin, dog efter att ha blivit stucken i hjärtat av en liten havsstingrocka – en varelse som bleknar i jämförelse med detta giftiga monster som lurar i Sydostasiens dunkla vatten. Med en längd på upp till 16 meter och en vikt på runt 900 kg är sötvattensstingrockan en av världens största sötvattensfiskar. Dessutom hotar den över 30 cm långa gifttaggen…
 

7. Elektrisk ål

elektriskal
Den elektriska ålen jagar och försvarar sig genom att frigöra tillräckligt med elektricitet för att bedöva en häst, och utan tvekan nog för att döda en människa. Ålarna kan växa till över otroliga 8 meter i längd och väga upp mot 25 kilo.
 

6. Jättetigerfisk

tigerfisk
Jättetigerfisken är en sötvattensfisk som lever i sjöar och floder i centrala Afrika. Munnen är försedd med stora triangulära spetsiga tänder och hanarna kan bli över 1 meter långa och väga uppemot 30 kilo. Fisken använder sin knivskarpa syn och goda hörsel för att hitta sitt byte och kan under jakt nå hastigheter på närmare 100 kilometer i timmen!
 

5. Goonch

goonch
Denna skräckinjagande varelse löper man störst risk att stöta på i södra och sydöstra Asien, främst i Kalifloden i Indien. Den hinduiska traditionen att strö aska och andra rester av brända lik i floden, har enligt forskare med tiden lett till att den jättelika fisken utvecklat en smak för människokött. Den första bekräftade attacken ägde rum 1998, då en ung pojke drogs ner under vattenytan av en goonch inför ögonen på sin flickvän. Trots intensiva sökinsatser hittade man aldrig pojkens kvarlevor…
 

4. Piraiba

piraiba
Denna blå-svarta demonliknande varelse lever kring Amazonas och kan ryta som ett vilt lejon! En vuxen Piraiba kan väga upp till 250 kilo och är en effektiv jägare med sin snabbhet, smidighet och sina vassa spetsiga tänder.
 

3. Alligatorbengädda

alligatorbengadda
I vattnen kring trakterna i sydöstra USA lurar detta förhistoriska monster som ser mer ut som en krokodil med sina enorma fjäll och huggtandsbeklädda gap. Även om det aldrig bekräftats att alligatorbengäddor orsakat några mänskliga dödsfall, misstänker man att fisken kan vara ansvarig för ett antal mystiska drunkningsolyckor.
 

2. Vithaj

vithaj
Vithajen, även känd som ”den vita döden”, finns i alla världshav och dess kustområden och är trots sitt namn inte vita, utan snarare grå. Som en en målsökande torped med 3000 sylvassa tänder far den enorma fisken fram genom vattnet i jakt på sitt byte, och den kan känna lukten av en droppe blod i 100 liter vatten.
 

1. Tjurhaj

tjurhaj
Den mest fruktade, och utan tvekan farligaste havsvarelsen på denna jord är naturligtvis en haj! Tjurhajen finns nästan över hela världen och kan överleva i både salt- och sötvatten, även om den föredrar det söta. Ingen annan fiskart i världen har ett så kraftfullt bett som denna aggressiva fisk, och den äter i stort sett allt som kommer i dess väg – inklusive människor…

3.76/5 (58)
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline-feedback
Visa alla kommentarer

© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos


Share via
Copy link
Powered by Social Snap