Listor.se

Sveriges största listsajt

Världens 9 häftigaste naturfenomen

Många av naturens spektakulära föreställningar är något vi ofta tar för givet. Visst kan vi förundras över enstaka solnedgångar eller instagramma en och annan regnbåge, men mycket mer än så är det inte. Här listar vi nio av världens häftigaste naturfenomen, som garanterat kommer fånga din uppmärksamhet!

Eller vad sägs om vulkanblixtar, eldregnbågar och vattentromber? Ja, det är faktiskt riktiga naturfenomen allihopa, trots att vissa av namnen låter mer dramatiska än vad de egentligen är. Andra är dock precis vad det låter som, och betraktas således bäst på avstånd.

Försök att inte förundras när du tar en titt på världens 9 häftigaste naturfenomen.

9. Eldregnbågar

Detta är dessvärre inte riktigt så häftigt som det låter. Den engelska termen för naturfenomenet är circumhorizontal arc, och det uppstår när cirrusmoln med en specifik mängd iskristaller når över 20 000 meters höjd, samtidigt som solens strålar träffar molnen vid exakt 58 grader. Effekten blir regnbågsfärgade moln – det vore nåt för Prideparaden!

8. Total solförmörkelse

En solförmörkelse inträffar när månen passerar mellan jorden och solen. Under en total solförmörkelse går det från dagsljus till mörkt som i skymningen på bara några minuter. Nästkommande totala solförmörkelse i Sverige inträffar den 16 oktober 2126, så vi nu levande svenskar får snällt hålla till godo med bilden ovan.

7. Superceller

En supercell är i grunden en starkare, mer tornadoliknande version av en vanlig stormcell. De genererar i stort sett uteslutande våldsamt väder med kraftig åska, skyfall, starka fallvindar med lokala storm- och orkanbyar, stora hagel och tromber. Om du någon gång råkar stöta på en supercell, var du än är, kom ihåg: SPRING!

6. Vattentromber

Den extremt kraftfulla vattentromben är ett sällsynt väderfenomen och är en slags tornado som bildas över vattenytan. De kan uppstå var som helst över vatten, men är särskilt vanliga i Florida Keys där det kan vara upp emot 400-500 tromber per år. Många av de ouppklarade försvinnanden som ägt rum i den mytomspunna Bermudatriangeln tros kunna härledas till vattentromber.

5. Tropisk cyklon

En tropisk cyklon är en bred och kraftig virvelstorm som bildas genom att varm och fuktig luft över havet stiger och bildar kraftiga åskmoln. Lufttrycket faller då vid havsytan och luft strömmar in mot lågtryckscentrum från omgivningen. En tropisk cyklon kan vara upp till 200–500 kilometer i diameter och kan nå vindhastigheter på upp till 80 meter per sekund. Mitt i det spiralformade molnsystemet finns ett hål, cyklonens öga, där det kan vara nästan helt stilla.

4. Norrsken

Det latinska namnet på norrsken, Aurora Borealis, började användas i början av 1600-talet och översätts ungefär till nordligt gryningsljus. Att bevittna ett kraftigt norrsken är något av det mest spektakulära man kan se på en natthimmel. Fenomenet uppstår när laddade partiklar som accelererats till höga energier i jordens magnetosfär kraschar i atmosfären.

3. Eldtornados

Eldtornados är mycket ovanliga – och extremt farliga. Efter en jordbävning i Japanska Kanto på 20-talet bildades en eldtornado som under uppskattningsvis 15 minuter krävde hela 38 000 liv under sin framfart. Det sällsynta fenomenet uppstår när stark hetta och turbulens tillsammans bildar luftvirvlar. Vid rätt omständigheter kan luftvirvlarna då dra ihop sig till en tornado, som suger brinnande material och brännbara gaser till sig.

2. Isstalaktiter

Isstalaktiter bildas under havsisen när strömmar av extremt kall saltlake tillförs ett område med havsvatten. Formationen som skapas liknar i toppen en istapp och lägger sig likt en ismatta på havsbotten som skoningslöst fryser ihjäl allt liv som kommer i dess väg.

1. Vulkanblixtar

Världens häftigaste naturfenomen

Vad är det absolut tuffaste naturen har att erbjuda? Vulkaner och blixtar såklart! Kombinera de båda och du får världens utan tvekan coolaste naturfenomen – vulkanblixtar. Och ja, det är precis vad det låter som – ett åskväder som äger rum mitt i ett vulkanutbrott. Forskarna är inte helt säkra på varför fenomenet uppstår, men den primära teorin går ut på att elektriskt laddat silikat, som är en beståndsdel i magman, reagerar med atmosfären i samband med att det sprutas upp ur vulkanen.

4.21/5 (92)
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline-feedback
Visa alla kommentarer

© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos


Share via
Copy link
Powered by Social Snap