Världens fulaste djur

 
 

The Ugly Animal Preservation Society värnar om bevarandet av fula djur – de anser att oattraktiva varelser har precis lika stor att rätt att leva som söta. Det tycker vi självklart också, och som en liten homage till alla fula små krabater därute kommer här en lista med tio stycken som är bland de fulaste djurvärlden någonsin har åstadkommit.

Trots sina fula nyllen går det dock att hitta något gulligt även i dessa förskräckliga varelser, titta bara på det lilla fingerdjuret, eller de fromma ögonen hos sjöelefanten. Vilken är din favorit bland världens fulaste djur? Kolla in hela listan här nedanför!

10. Fingerdjur

fingerdjur
Utsätt den inte för solljus eller vatten – och för guds skull, mata den aldrig efter midnatt! Eller vänta, det här är ingen Gremlin… Det är ju bara ett litet oskyldigt fingerdjur. Nattdjuret som enbart lever på Madagaskar har fått sitt namn av sina långa fingrar, och är sorgligt nog farligt nära utrotning.

9. Kalifornisk kondor

kali-kondor
Denna sällsynta och akut utrotningshotade rovfågel gör sig inte särskilt bra i närbild med sin nakna skalle. Den kaliforniska kondoren är faktiskt en av de mest långlivade fågelarterna, med en livslängd på upp till 60 år. Antalet fåglar har under 1900-talet minskat dramatiskt och idag finns endast 226 individer kvar i det vilda.

8. Sjöelefant

sjoelefant
Det är svårt att påstå att den massiva sjöelefanten, som kan väga upp till 4000 kilo, är ett särskilt fagert djur med sin karaktäristiska snok. Det är endast hannarna som har den praktfulla nosen, och den användes bland annat för att förstärka djurens brölande läte.

7. Kinesisk nakenhund

kinesisk-nakenhund
Den kinesisk nakenhunden brukar ofta kamma hem topplaceringen när världens fulaste hund årligen utses på Marin-Sonoma County Fair i Kalifornien. Det är verkligen svårt att påstå att nakenhunden är en vacker ras, men den är så ful att den blir söt ändå på något sätt.

6. Näsapa

nasapa
Ju större näsa desto bättre – det är i alla fall vad som gäller i näsapornas värld. En rejält tilltagen kran hos aphannarna är nämligen oemotståndligt hos det motsatta könet. Det är högst tveksamt om en liknande snok på en karl skulle gå hem hos damerna.

 

 

5. Vårtsvin

vartsvin
Hur man än försöker går det inte att hitta ett vackert drag hos vårtsvinet. Det är dock omöjligt att inte älska varelsen efter att ha sett Disneys ”Lejonkungen”, där den skönaste karaktären, Pumbaa fullständigt stjäl showen. ”Ni ska kalla mig, HERR GRIS!”

4. Trollhaj

trollhaj
Det här är anledningen till att man inte ska bada i havet – det bor liksom trollhajar där! Lyckligtvis är hajen, som kan bli över tre meter lång, extremt sällsynt och lever undangömd hundratals meter ner i havsdjupet.

3. Stjärnmullvad

stjarnmullvad
Det ser ut ungefär som att något har exploderat i stjärnmullvadens ansikte, men det är bara nosen som med sina lustiga spröt har ett luktsinne 100 000 gånger starkare än människans. Inget man direkt längtar efter att ge en stor, blött puss.

2. Matamata (sköldpadda)

matamata
Här är ett djur som verkligen inte drog vinstlotten i genlotteriet, och Matamata-sköldpaddan liknar närmast en kvarleva från urtiden. Djurets märkliga utseende fungerar däremot som ett utmärkt kamouflage, och tillåter det att obemärkt ligga orörligt på botten och lura tills en firre har oturen att simma förbi.

1. Kalråtta/Nakenråtta

kalratta
Kalråttan måste vara något av det knepigaste djur som någonsin sett dagens ljus, och inget man skulle vilja ha som inneboende. Det är så klart inte råttans fel att den är ful som stryk, då den nakna pälsen tros vara en anpassning till livet i stora kolonier eftersom det förhindrar spridningen av parasiter.

2.9/5 (10)

 
 

1 kommentar

Diskutera denna lista

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Share
Tweet
Pin