Listor.se

Sveriges största listsajt

10 av världens farligaste djur

Världens farligaste djur
Dödsskorpionen är ett av världens farligaste djur. Bild: Mino Zig

Minsta kontakt med vissa djur kan sluta med en tur till närmaste sjukhus eller till och med, om vill det sig illa, hela vägen till bårhuset. Här har vi listat 10 av världens farligaste djur.

De flesta av dessa varelser tycks liksom oss människor gilla att tillbringa sin tid på vackra och varma platser. Så har du drömmar om att resa till någon exotisk destination finns risken att du tänkt om när du har läst klart den här texten…

10. Mördarlarv

Denna dödliga larv tillverkar ett nervgift som sitter i dess taggar som skydd och orsakar stor skada hos sitt offer. Giftet orsakar inre blödningar och hjärnkollaps, vilket orsakat flera dödsfall. Trots att giftet är så starkt så krävs det dock ett antal stick för att det ska kunna vara livshotande för oss människor.

9. Blåsfisk

Denna till utseendet närmast komiska fisk är mycket giftig då den genom sin föda innehåller höga halter av tetrodoxosin – ett ämne som hämmar nervsignaler och kan leda till förlamning. I Japan är blåsfisk en exklusiv delikatess, men det gäller att se till att kocken vet vad han gör och flera dödsfall har skett i samband med den läbbiga maträtten.

8. Dödsskorpion

Världens giftigaste skorpion går under det inte särskilt subtila namnet dödsskorpion och ett stick från en sådan krabat innehåller nervgift och kan faktiskt leda till döden. Lyckligtvis finns det ett motgift, men stinget från dödsskorpionen ska vara bland det mest smärtsamma en människa kan uppleva.

7. Pitohui

Fågelarten Pitohui är den enda fågelart i världen som är giftig. Giftet är extremt dödligt för människor och sitter i fågelns fjädrar och tros orsakas av dess föda. Fågelarten är dock mycket skygg och lever endast på Nya Guinea som kanske inte är världens vanligaste resmål.

6. Blåringad bläckfisk

Det är kanske värt att lägga på minnet att det inte finns något motgift mot den blåringade bläskfiskens bett, i alla fall om du hade tänkt ta dig en simtur längs Australiens kust. Där häckar nämligen denna mycket giftiga bläckfiskart, vars bett ofta inte känns direkt men orsakar symtom som synförlust, förlamning i armar eller ben och leder slutligen till andningsförlamning.

5. Gulmagad havsorm

Den gulmagade havsormen räknas som en av de giftigaste och giftet sitter i framtänderna som är tillräckligt stora för att kunna bita igenom människohud. Dess gift innehåller neurotoxiner som kan ge förödande konsekvenser för centrala nervsystemet, hjärtfrekvens och andning. Bettet känns ofta inte men om du kissar brunt(!) några timmar efter ett dopp är det antagligen en bra idé att ringa ambulansen.

4. Pilgiftsgroda

Att kyssa en groda är ingen match, men att testa sin lycka på en pilgiftsgroda är ingen bra idé eftersom eftersom dess vackra skinn är täckt av ett giftigt sekret som förlamar och även dödar sitt offer. Flera indianstammar har använt dessa gift på sina pilar när de jagar i århundranden och det är därifrån grodan fått sitt namn.

3. Flodhäst

Vem har inte drömt om att ha en mini-flodhäst hemma, som med sina knubbiga kroppar och söta ansikten ser ut som ett gulligt gosedjur. Men skenet bedrar – flodhästar nämligen är mycket aggressiva och förvarar sitt revir utan att blinka, ibland även utan provokation. Uppskattningsvis dödar flodhästar runt 100-300 människor per år, men oftast är det en alltför närgången krokodil som hamnar i dess skräckinjagande gap.

2. Kon snigel

Kon snigel. Ja, det skall tydligen särskrivas. Ett enda stick från denna supergiftiga vattenlevande snigel ger dig endast 30 procents chans att överleva, ett djur som bör undvikas med andra ord. Kon snigeln förekommer främst i Indiska Oceanen men trivs även i kallare vatten som Medelhavet och längs Kaliforniens kust, så riktigt säker är man ingenstans.

1. Boomslang

Denna färgglada orm som lever främst i södra Afrika är faktiskt en snok, men bör inte förväxlas med dess vänlige svenske namne, då den tillhör en giftig snok-art och räknas som den giftigaste ormen i världen. Giftet sitter i en bakre tandrad och innehåller ämnet hemotoxin som kan få en person att förblöda inom ett par timmar. Boomslang-ormen har även exceptionellt bra syn, vilket är ovanligt för ormar, och gör den om möjligt ännu farligare för sin omgivning.

2.67/5 (52)
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline-feedback
Visa alla kommentarer

© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos


Share via
Copy link
Powered by Social Snap