Listor.se

Sveriges största listsajt

10 av världens äckligaste insekter

Insekter är oss människor totalt överlägsna i både antal, relativ styrka och uthållighet, och vore de bara inte så förbannat små och saknade hjärnor skulle kanske människans ohotade dominans på jorden vara över.

Många håller nog med om att insekter är bland det läskigaste som finns och det är väl därför de små krypen så ofta är föremål för både fobier och hemska mardrömmar. Om du däremot kan hantera ben i överflöd, tentakler och larver så är det här listan för dig – 10 av världens äckligaste insekter!

10. Mördarbin


Mördarbiet är en korsning mellan afrikanska och europeiska bin som avlats fram genom forskningsprojekt i Brasilien på 50-talet vars syfte var att öka landets honungsproduktion. Olyckligtvis lyckades några bin smita och upptäcktes i Nordamerika 1985 där de sedan dess har förökat sig med häpnadsväckande hastighet. Mördarbina är kända för sin aggressivitet och irrationalitet och dess gift kan ge upphov till svår allergi som i värsta fall leder till döden.

9. Scolopendra gigantea


Den sydamerikanska enkelfotingen Scolpendra gigantea kan bli upp till 30 centimeter lång och hör därmed till de största idag levande exemplaren av sin art. Den obehagliga krabaten livnär sig främst på ryggradslösa djur, men kan utan större svårigheter få i sig även större byten som både möss och grodor.

8. Titanbock


Titanbocken är världens näst största skalbaggsart och kan bli upp till hela 16 centimeter lång. Baggen lever i Sydamerikas regnskogar och dess sylvassa käkar kan utan svårighet kapa en penna på mitten. Som tur är lämnar de dock människor ifred.

7. Vandrarmyror


Vandrarmyror har fått sitt namn eftersom de till skillnad från andra myror inte bygger egna bon utan snarare lever nomadiserande liv. De blinda rovdjuren attackerar allt som kommer i deras väg och när de jagar antar de formen av en bred kolonn som till och med får elefanter att vända på klacken.

6. Deinacrida


Jättewetan Deinacrida tillhör arten långhornsrätvingar och hör till de största insektsarterna i världen med en kroppslängd som kan mäta upp till 10 centimeter. Insekten som är hemmahörande på Nya Zeeland är även en tung krabat – det största exemplar som hittats vägde över 70 gram.

5. Stenopelmatus


Stenopelmatus är ett släkte av hoppvingar som saknar flygförmåga och de förekommer i USA och Mexiko. Insekten, som kan bli upp till fem centimeter lång, är inte farlig för människor men kan bitas oväntat hårt och utsöndrar en mindre trevlig doft när den känner sig hotad.

4. Asiatisk jättebålgeting


Världens största getingart kan bli upp till fem centimeter lång, och blir man stucken för många gånger kan dess gift som löser upp vävnader i värsta fall leda till döden. Arten som förekommer i största delen av Asien kan dessutom flyga långa sträckor per dag och rör sig flera kilometer från sitt bo.

3. Paraponera clavata


Myrarten Paraponera clavata har den särskilda egenskapen att den för att skrämma sitt byte skriker innan den går till attack. Att bli biten av myran sägs göra lika ont som att bli skjuten och smärtan efter ett bett kan vara i upp till 24 timmar. De drygt 3 centimeter långa myrorna lever i Sydamerikas regnskogar där de lurar i träden.

2. Cymothoa exigua


Cymothoa exigua som i vardagligt tal kallas ”tungbitaren” är en fiskparasit vars främsta vidrighet är att den suger blod från fisktungor tills de förtvinar och så småningom helt enkelt tar över organet. Den angripna fisken verkar inte besväras av sin objudne gäst, vilket dock inte gör det hela desto mindre äckligt.

1. Styngfluga


Styngflugan är helt klart en av världens äckligaste insekter. Det finns 150 arter av flugan världen över och de har alla en sak gemensamt: deras larver livnär sig som inre parasiter i större däggdjur – inklusive människor. Styngflugan lägger ägg i bland annat näsborrar eller hårsäckar och när larverna kläcks borrar de sig in under huden där de äter sig feta för att därefter föras ut via avföringen. Nämnde vi att flugan även kan spruta larver i ögonen på oss och orsaka stora skador? Det är kanske inte så dumt med vinter ändå…

4.25/5 (57)
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline-feedback
Visa alla kommentarer

© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos


Share via
Copy link
Powered by Social Snap