Listor.se

Sveriges största listsajt

Världens 10 häftigaste sjöar

Sjöar är vår planets egna forskningslaboratorier där kemins underbara värld kan ge upphov till livsformer och fenomen som inte går att finna någon annanstans på jorden. Här har vi listat världens 10 häftigaste sjöar.

Vissa av dessa vattenhål har tillkommit som en följd av naturkatastrofer som meteornedslag och vulkanutbrott, medan andra hyser både uråldriga hemligheter och unik geologi. Ta en titt nedan och förbluffas av världens häftigaste sjöar!
 
 
 

10. Rifflsee – Schweiz

rifflsee
Bild: © Impressum

Med Matterhorn majestätiskt stigande i bakgrunden erbjuder Riffelsee en minst sagt makalös omgivning.
 
 

9. Wuhua Hai – Kina

wuhua
Bild: © TopsTravel.com

Wuhua Hai, eller ”Five-Flower Lake” som den också kallas, är Jiuzhaigons nationalparks galjonsfigur. Den grunda flerfärgade sjön, vars botten är full av fallna trädstammar, ligger på 2472 meters höjd mittemellan Panda Lake och vattenfallet Pearl Shoal.
 
 

8. Lake Pinatubo – Filippinerna

pinatubo
Bild: © MyStoneFloor.com

Denna unga sjö tillkom så sent som 1991 efter en monsun, på toppen av Mount Pinatubo som är en aktiv vulkan på Filippinerna.
 
 

7. Titicacasjön – Bolivia/Peru

titicaca
Bild: © Go Travelling LTD

Sydamerikas största, samt världens högst belägna kommersiellt segelbara sjö ligger på gränsen mellan Peru och Bolivia på hela 3811 meters höjd. Sjön är känd för sina konstgjorda flytande öar byggda och bebodda av Uros-folket.
 
 

6. Döda havet – Israel/Jordanien

dodahavet
Bild: © Maps of the World

Döda havet är trots sitt namn faktiskt världens djupaste saltsjö, med en saltkoncentration över 8 gånger högre än i havet. Med andra ord – här är det väldigt svårt att drunkna.
 
 

5. Boiling lake – Dominikanska Republiken

boilinglake
Bild: © Patrick Barois

Den kokande sjön i Dominikanska Republiken världens näst största varmvattenkälla – men låt dig inte luras, detta är ingen jättejacuzzi! Längs kanterna når vattentemperaturen nivåer runt 80 till 90 grader Celsius, och dess centrum är så varmt att det är omöjligt att komma tillräckligt nära för att mäta.
 
 

4. Reed Flute Cave – Kina

reedflutecave
Bild: © Nykeiko.com

Denna kalkstensgrotta belägen i Guangxi, Kina är över 180 miljoner år gammal, och sedan den upptäcktes på 1940-talet har den blivit känd världen över för dess mångfärgade sjöar.
 
 

3. Plitvicesjöarna – Kroatien

plitvice
Bild: © Jack Brauer

De fantastiska Plitvicesjöarna i Kroatien består faktiskt av 16 separata vattendrag indelade i övre och nedre bassänger med naturliga dammar bestående av mossa och alger. Platsen är erkänd som en av världens vackraste.
 
 

2. Laguna Colorada – Bolivia

lagunacolorada
Bild: © Yury Pustovoy

Världens största tallrik nyponsoppa! Nej, Laguna Colorada som även kallas ”Red Lagoon” är en sjö belägen 4200 meter över havet i sydvästra Bolivia, och den får sin klarröda färg från bottensatsen samt pigmenterade alger under ytan.
 
 

1. Spotted Lake – Kanada

spottedlake
Bild: © The Fab Web

Detta 38 hektar stora naturfenomen beläget i Osoyoos, British Columbia, har ett av världens högsta mineralbestånd. På sommaren avdunstar det mesta av vattnet och lämnar efter sig stora pölar i varierande färger beroende på den aktuella mineralsammansättningen i sjön.

3.4/5 (10)
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline-feedback
Visa alla kommentarer

© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos


Share via
Copy link
Powered by Social Snap