Listor.se

Sveriges största listsajt

Världens 10 djupaste sjöar

Världens djupaste sjöar
Crater Lake i den amerikanska delstaten Oregon.

Oavsett om du är intresserad av natur eller inte är det svårt att inte fascineras över världens djupaste sjöar. Vissa av dessa vattensamlingar har djup på över 1 000 meter (!) och vi vill inte veta vad som finns där nere på botten.

Sveriges djupaste sjö är Hornavan som man hittar i Arjeplogs kommun i Lappland. Med sina 221 meter har den dock en bit kvar till vattenhålen på denna listan. Vi ger er världens 10 djupaste sjöar.

 

10. Lake Matano – 590 meter (Indonesien)

Världens tionde djupaste sjö är Lake Matano som ligger i Indonesien och når 590 meter på sina djupaste delar. Här finns många endemiska arter, bland annat leopardkrabba och Caridina logemanni, en räkart som kallas Crystal red. På ena sidan av sjön finns ett grottsystem där en av grottorna ska vara full med gamla människoskelett.

9. Crater Lake – 594 meter (Oregon USA)

Crater Lake är en vulkansjö som ligger i Crater Lake nationalpark i den amerikanska delstaten Oregon och är känd för sitt kristallklara och extremt blåa vatten. Kratern bildades för över 7000 år sedan då vulkanen Mount Mazama kollapsade och sedan fylldes med vatten. Det finns inga vattendrag som leder till eller från sjön utan den består av vatten från regn och smält snö.

8. Stora Slavsjön – 614 meter (Kanada)

Stora Slavsjön som är belägen i de nordvästra territorierna i Kanada och vars största djup mäter 614 meter är Nordamerikas djupaste sjö och hamnar åtta på denna lista. Sjöns namn har dock inget med slaveri att göra utan kommer ifrån urbefolkningen Slavey som ursprungligen befolkade vidderna runt sjön.

7. Issyk-Kul – 688 meter (Kirgizistan)

Världens sjunde djupaste sjö är Issyk-Kul som är belägen 1602 meter över havsnivån i bergsmassivet Tianshan i Kirgizistan. På kirgiziska heter sjön Ysyk-Köl vilket betyder ”het källa” och sjön fryser aldrig trots att temperaturen kan sjunka till minus 40 grader. Arkeologer har hittat spår av en över 2500 år gammal stad på sjöns botten som en gång i tiden tros ha varit en betydelsefull handelsstad.

6. Malawisjön – 706 meter (Mocambique, Malawi, Tanzania)

Malawisjön är förutom att ha världens sjätte störtsa djup även Afrikas tredje största sjö och en del av det Östafrikanska gravsänkesystemet; ett geografiskt område som består av djupa sänkor och stora sprickor. Malawisjön är även hem för ett otroligt stort antal fiskarter, bland annat flera hundra olika ciklidarter.

5. Lago O’Higgins/San Martin – 836 meter (Argentina, Chile)

Uppifrån ser Lago O’Higgins nästan ut som ett träd utan löv med grenar som sträcker sig år olika håll och och inte alls som man tänker sig att en sjö ska se ut. Sjön som får sin karaktäristiska ljusblå färg från bergets avlagringar har sitt största djup på 826 meter nära glaciären O’Higgins. Sjön som förgrenar sig in i två länder har lika många namn, den heter Lago O’Higgins i Chile och Lago San Martin i Argentina

4. Vostoksjön – 1000 meter (Antarktis)

Den mystiska Vostoksjön ligger under en nästan 4 kilometer tjock glaciär i Antarktis och har varit totalt isolerad i minst 15 miljoner år. Sjön har fått sitt namn från den ryska forskningsstationen Vostok som funnits på glaciären ovanför sjön sedan 1957. Forskare har borrat sig ned genom den tjocka isen och nyligen har man lyckats ta prover från sjövattnet som visat på en rik befolkning av mikrober.

3. Kaspiska havet – 1,025 meter (Iran, Ryssland, Turkmenistan, Kazakstan, Azerbadjan)

Kaspiska havet gränsar till fem länder och är med en yta på 374 000 km² och en volym på 78 200 km3 världens största sjö. Med ett djup på 1025 meter är Kaspiska havet även världens tredje djupaste sjö. Här lever också de fiskar som producerar världens lyxigaste kaviar – Beluga.

2. Tanganyikasjön – 1,470 meter (Tanzania)

Tangyanikasjön är med sitt ofattbara djup på 1470 meter världens näst djupaste sjö och det är också världens längsta sjö med landgräns till Tanzania, Kongo-Kinshasa, Burundi och Zambia. Tangyanikasjön är Afrikas största sötvattenreserv. Från ungefär 200 meters djup och ner till botten finns det knappt något syre vilket för att väldigt få livsformer har möjlighet att leva här.

1. Bajkalsjön -1,642 meter (Ryssland)

Inramad av Bajkalbergen ligger ”Sibiriens pärla”, Bajkalsjön som inte bara är världens djupaste sjö, utan även den sjätte största till ytan. Denna jättesjö håller ungefär 25 % av hela jordens sötvattenförråd i sin massiva bassäng, och har en större vattenvolym än Östersjön. Sjön uppskattas vara ungefär 25 miljoner år gammal och togs 1996 upp på UNESCOS världsarvslista.

 

3.74/5 (34)
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline-feedback
Visa alla kommentarer

© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos


Share via
Copy link
Powered by Social Snap